ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι χάνουν την απαλλαγή ή την έκπτωση του φόρου ακινήτων
Νέο τοπίο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων διαμορφώνεται μετά τις αλλαγές που αφορούν στις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο τροποποιούνται και συμπληρώνονται αναδρομικά από 1.1.2016 διατάξεις σχετικά με τη δήλωση στοιχείων ακινήτων και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), στα εξής σημεία:
- Επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκπτωσης στους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία, που μέχρι τώρα δικαιούνταν απαλλαγή 50% ή 100% από τον ΕΝΦΙΑ, αν έχουν εισοδήματα από τόκους τα οποία ξεπερνούν τα 300 και 600 ευρώ, αντίστοιχα.
Πιο αναλυτικά: 1) Μέχρι τώρα δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ ήταν κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα. γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Αναδρομικά, λοιπόν, για το 2016 με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο φορολογούμενος ακόμα και αν πληροί όλα τα πιο πάνω κριτήρια, χάνει την έκπτωση του 50% αν έχει και εισοδήμετα από τόκους πάνω από 300 ευρώ.
2) Επίσης, μέχρι τώρα στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Αναδρομικά για το 2016 με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο φορολογούμενος ακόμα και αν πληροί όλα τα πιο πάνω κριτήρια, χάνει την έκπτωση του 100% αν έχει και εισοδήματα από τόκους πάνω από 600 ευρώ. Τέλος, ορίζεται ότι, στις περιπτώσεις που υπόχρεος για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων είναι ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, ο εκτελεστής διαθήκης ή ο εκκαθαριστής κληρονομιάς, ο σύνδικος της πτώχευσης και ο μεσεγγυούχος ακίνητης περιουσίας, η περιουσία αυτή δηλώνεται διαχωρισμένη από την ατομική τους περιουσία.
Όμοια αντιμετώπιση προβλέπεται και κατά την υποχρέωση των παραπάνω προσώπων σε καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου