ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ EUROGROUP ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
Να τελειώνουμε... χθες με τις εκκρεμότητες
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σε θερμή ζώνη εισέρχονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς καθώς ο δρόμος προς τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και τη δεύτερη αξιολόγηση, είναι στρωμένος με δεκάδες, ακανθώδη, προαπαιτούμενα. Τo μήνυμα προς την Αθήνα είναι σαφές: Πρέπει να τελειώνουμε... χθες με τις εκκρεμότητες, καθώς δεν υπάρχει χώρος για καθυστερήσεις, ούτε όμως και για ουσιώδεις παραχωρήσεις, για χρέος και πλεονάσματα, στη σκιά των αρνητικών εξελίξεων που έχουν κυκλώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Αν και χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, εκτιμώντας πως ακόμη δεν μπορούμε να μιλάμε για σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά είναι αλήθεια πως «υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν» και σειρά ζητημάτων που πρέπει να προχωρήσουν, η διάθεση των Ευρωπαίων είναι σαφής: Όλα σχετικά με την Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα, αφού υπάρχουν πολλά καυτά μέτωπα ανοικτά στην ευρωζώνη το φθινόπωρο και δεν πρέπει να είναι ανοικτό και το ελληνικό ζήτημα.
Ο ίδιος αξιωματούχος της ΕΕ εκτιμούσε χθες πως η Ελλάδα δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup τη Δευτέρα. Ατύπως, όμως, εκεί αναμένεται να γίνει μια πρώτη προσπάθεια να «κλειδώσει» η ατζέντα της μίνι αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και της κρίσιμης για την κυβέρνηση, δεύτερης αξιολόγησης τον Οκτώβριο.
Ξένα στελέχη κάνουν ήδη λόγο για βαρύ κλίμα σε αρκετά «κέντρα» της Ευρωζώνης, και σοβαρό προβληματισμό για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και προαπαιτούμενων, καταρχήν, για την υποδόση των 2,8 δισ. του Σεπτεμβρίου. Ορισμένοι σημειώνουν με νόημα πως για πολύ μικρότερης έντασης προαπαιτούμενα, σε προηγούμενες αξιολογήσεις είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Στη φάση αυτή όμως, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλλεται αντιμετωπίζοντας τεράστια κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά «μέτωπα» και αναζητώντας νέα αρχιτεκτονική για τις επόμενες δεκαετίες, ο φάκελος Ελλάδα, πρέπει να «κλείσει» γρήγορα. Κάτι που επιδιώκει και η ελληνική πλευρά καθώς θέλει να εκταμιευθούν το συντομότερο οι επόμενες δόσεις και να ξεκινήσει να εισρέει χρήμα στην αγορά για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, αρκεί όμως να μπορεί να διαχειριστεί τις απαιτήσεις που θα εγείρουν οι πιστωτές. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει το μεγάλο αγκάθι του ΔΝΤ: Πέραν της σκληρής ατζέντας που έχει για τα εργασιακά, για να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά το μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο των Ευρωπαίων για το χρέος, εντάσσοντας στη συζήτηση και τους στόχους για τα πλεονάσματα.
Εδώ η ελληνική πλευρά συντάσσεται με το Ταμείο, διαρέοντας πως πρέπει «να τελειώνουμε με το παραμύθι» για διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% για πολλά έτη, μετά το 2018.
Το «παραμύθι» όμως είναι γερμανικής έμπνευσης και η πλευρά Σόιμπλε δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τη σκληρή γραμμή ιδίως εν αναμονή εκλογών. Αίσθηση δε προκαλεί η αναφορά Λαγκάρντ στο θέμα, που δεν δίστασε να δηλώσει πως ακόμη και εάν το Ταμείο αποχωρήσει από την Ελλάδα δεν θα σημαίνει ότι το πρόγραμμα απέτυχε.
Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να ευελπιστεί πως θα υπάρχει περιθώριο για κάποιες παραχωρήσεις ή για μεγαλύτερη ελαστικότητα σε ορισμένα ζητήματα, καθώς εκ των πραγμάτων αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολιτικά ακανθώδη. Στο «στρατόπεδο» των πιστωτών όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά, καθώς η Γερμανία ενισχύει τον ηγεμονικό της ρόλο και ο Β. Σόιμπλε δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παραχωρήσει χιλιοστά από τη γραμμή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προσήλωσης στους κανόνες της ΕΕ.
Όσον αφορά στις ελληνικές εκκρεμότητες, μπορεί όντως, σε κάποιες θερμές ζώνες, όπως στα εργασιακά, η ευρωπαϊκή πλευρά των πιστωτών να μην προσέλθει τελικά στις συζητήσεις, μαξιμαλιστικά, ανοίγοντας θέματα ταμπού στη φάση αυτή, ωστόσο ο κεντρικός πυρήνας των απαιτήσεων θα πρέπει να ικανοποιηθεί, εκτιμούν ξένοι αξιωματούχοι. Δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η κυβέρνηση, πέραν των εργασιακών, βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με πολλά και μεγάλα «μέτωπα» που περιλαμβάνουν τομείς, όπως, η αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα, η μεταφορά μεγάλων ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, θέμα για το οποίο εκτιμάται πως θα υπάρξει αντίσταση, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, η διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Ταυτόχρονα όμως καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο οι δύσκολες αλλαγές που έρχονται να συνοδευθούν από ένα επαρκώς αποδεκτό θετικό αφήγημα. Για παράδειγμα, οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η ελαστικοποίηση των στόχων για τα πλεονάσματα από το 2018 και μετά, πολύ δύσκολα θα καταλήξει σε καταληκτικές δεσμεύσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, τουλάχιστον όχι πριν από τα τέλη του 2017 και αφού θα έχουν μεσολαβήσει οι γερμανικές εκλογές και θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του Brexit.
Όπως υποστηρίζει ανώτερος τραπεζικός παράγοντας στη φάση αυτή πολλές χώρες στην Ευρωζώνη, από το σκληρό πυρήνα, προσδένονται ακόμη περισσότερο στην ανάγκη τήρησης των κανονισμών στην Ευρωζώνη, την ώρα που ενισχύονται οι διαλυτικοί παράγοντες και κορυφώνονται σοβαρές κρίσεις, στην Ιταλία αλλά και την Ισπανία - Πορτογαλία.
Οι Θεσμοί προγραμματίζουν σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου για να αποτιμηθεί, ει δυνατόν, σε χρόνο-εξπρές, η υλοποίηση των σχετικών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Για την υλοποίηση όλων των διαδικασιών σε πολύ σύντομο χρόνο, πιέζει ασφυκτικά κυρίως η ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών, καθώς η λίστα της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβάνει το «αγκάθι» των εργασιακών και συμπίπτει χρονικά με πολλά και σημαντικά γεγονότα που αναμένονται τον Οκτώβριο, καθοριστικά για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Σκληρή γραμμή στα εργασιακά από το ΔΝΤ
Υποστηρίζει ότι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση στην ελληνική οικονομία
Υποστηρίζει ότι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση στην ελληνική οικονομία
Τις σκληρές του θέσεις για τα εργασιακά ρίχνει το ΔΝΤ στο τραπέζι, εντείνοντας πρακτικά τις πιέσεις ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο.
Σε έκθεσή του για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, την οποία παρουσίασε υπό το βάρος του Brexit αλλά και της μεγάλης αναταραχής που έχει προκαλέσει η κρίση στις ιταλικές τράπεζες, το Ταμείο «υπερασπίζεται» την περαιτέρω ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας. Δεν θεωρεί απλά ότι δεν πρέπει να αλλάξουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει αλλά και να επεκταθούν για να τονωθούν όπως υποστηρίζει η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση στην ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στον κατώτατο μισθό αλλά και στον ειδικό χαμηλότερο μισθό για τους νέους, και εκτιμά πως πρέπει να διατηρηθεί εξαιτίας της πολύ υψηλής ανεργίας που καταγράφεται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, ζητά να προχωρήσει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» με προτεραιότητα σε κρίσιμα επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι φορτοεκφορτωτές και να αρθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό σε τομείς όπως το χονδρικό εμπόριο, οι κατασκευές και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Εκτιμά πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη γήρανση του πληθυσμού, ενώ κάνει ειδική αναφορά στο έλλειμμα επενδύσεων στην Ελλάδα που υπέστη τεράστιες απώλειες στο μέτωπο αυτό στα χρόνια της κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου