«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Σενάρια για επένδυση 2 δισ. δολ. από την PCP Capital Partners
Εξαγορά μέσω ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας από το fund της PCP Capital Partners και εν συνεχεία εξαγορά μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας ενυπόθηκων μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι 2 δισ. δολάρια, αναφέρει το σενάριο στην ιστοσελίδα της WSJ.com.
Το σενάριο το αποδίδει η WSJ σε ανώνυμες πηγές. Πιο συγκεκριμένα, η PCP Capital, ένα εξειδικευμένο fund, το οποίο το διαχειρίζεται η Αμάντα Στέβλεϊ (χρηματοοικονομικό στέλεχος γνωστό για τις διασυνδέσεις του με funds με έδρα στο Abu Dabhi, στοχεύει να ηγηθεί στην ανακεφαλαιοποίηση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της WSJ. Η μικρή συνεταιριστική τράπεζα θα χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για να αγοράσει περιουσιακά (assets) στοιχεία που οι υπόλοιπες τράπεζες θα θελήσουν να πωλήσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η κίνηση να εισέλθει η PCP στην ελληνική αγορά, αναφέρει η WSJ, υποστηρίζεται από εγχώριους επενδυτές, ανέφερε η ανώνυμη πηγή του αμερικανικού πρακτορείου, ενώ δεν μπόρεσαν να έχουν απάντηση από τη διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών που ανέρχονται σε 110 δισ. ευρώ και επηρεάζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελούν προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση (αναφέρει η WSJ.com) καθώς προσπαθεί να αντλήσει ρευστότητα μέσα από την οικονομία πάλι. Μέρος του τελευταίου Μνημονίου που πέρασε από το ελληνικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει τις διαδικασίες για να διευκολυνθούν οι τράπεζες να αναδιαρθρώσουν τα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους. Νωρίτερα φέτος, το αμερικανικό fund της KKR υπέγραψε συμφωνία με την Alpha Bank και τη Eurobank για να διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο ύψους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ προβληματικών τους δανείων.
Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει -αναφέρει η WSJ- παρόμοια συμφωνία με την KKR και αναμένεται να ακολουθήσει η ΕΤΕ. Η κ. Στέβλεϊ (που κατάφερε να συγκεντρώσει 3,5 δισ. στερλίνες από το Aμπου Ντάμπι για να τις επενδύσει στη Barclays PLC στο απόγειο της χρηματοοικονομικής κρίσης) έχει ήδη εγκαταστήσει ομάδα διαχείρισης στην Ελλάδα σύμφωνα με ανώνυμη πάλι πηγή της WSJ που γνωρίζει καλά το θέμα. Η PCP θα συνεργαστεί με μία ελληνική ομάδα για να μαζέψει ή να αναδιαρθρώσει τα δάνεια, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων.
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις δανείων, η WSJ αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες πήραν πρωτοβουλίες να πωλήσουν δάνεια σε private equities σε μεγάλα discount αιτιολογώντας ότι χρειάζονται χρόνο για να αναδιαρθρώσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλυτικά στοιχεία για το πόση πρόοδο έκανε κάθε τράπεζα στο να ξεφορτωθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να θέσει νέους στόχους. «Κάποιοι παραπονιούνται ότι το νομικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πολύ αρτηριοσκληρωτικό. Το να σπρώχνουν οι τράπεζες εταιρείες σε πτώχευση γίνεται αργά και αυτό επιδεινώνει την εικόνα των τραπεζικών ισολογισμών», αναφέρει η WSJ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου