Σημαντική ανάλυση: Οι συνέπειες της εκλογής Τραμπ στην Ελλάδα
«Ανάμεσα στον Τραμπ και την Τρόικα». Αυτός είναι το τίτλος ανάλυσης για την Ελλάδα που δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό Foreign Affairs.
Στο κείμενο που υπογράφουν ο Άκης Γεωργακέλλος και ο Χάρης Μυλωνάς γίνεται μια εκτίμηση των συνεπειών της εκλογής Τραμπ για την Ελλάδα αλλά και μια εκτίμηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγησηκαι να πείσει τους εταίρους να της χορηγήσουν ελάφρυνση του χρέους.
«Την περασμένη εβδομάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκαν στην Αθήνα. Την τελευταία φορά που ένας αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα, ο Μπιλ Κλίντον το 1999, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στους δρόμους και διαδήλωνε. Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε θερμά τον πρόεδρο Ομπάμα και οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε ένα κοινό μήνυμα: Λιγότερη λιτότητα και περισσότερες πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης» αναφέρουν οι συντάκτες.
Αντίθετες απόψεις
«Το ταξίδι του Ομπάμα πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ επιχειρούν να επουλώσουν τις πληγές τους που προκάλεσε μια από τις πιο αποφασιστικές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει πως η ελληνική κρίση αποτελεί ένα πρόβλημα της Γερμανίας και ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε μπει στην ευρωζώνη. Κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας ο Ομπάμα είχε ακολουθήσει την ακριβώς αντίθετη στάση, κάνοντας παρεμβάσεις εναντίον της λιτότητας και επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» σημειώνουν.
Όπως τονίζουν οι συντάκτες του άρθρου, ο Α. Τσίπρας μαζί με την Α. Μέρκελ είναι από τους τελευταίους ηγέτες που συνάντησε ο Ομπάμα ως πρόεδρος. Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου λειτούργησε ως ένας χρήσιμος αντιπερισπασμός, καθώς ήρθε σε μια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει μια κρίση παρόμοια με εκείνη που αντιμετώπισαν προηγούμενες κυβερνήσεις, μετά την εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας που προέβλεπαν τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης.
Αξιολόγηση
Η επίσκεψη Ομπάμα συνέπεσε με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Για αρκετούς μήνες η κυβέρνηση Τσίπρα προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή από τη αργή εφαρμογή των μέτρων του πακέτου διάσωσης. Το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να επιλυθεί εάν η επίσκεψη Ομπάμα φέρει μαζί της και μια σημαντική τομή στο θέμα του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι στις τελευταίες του ημέρες ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ομπάμα θα ασκήσει πίεση στη Μέρκελ και το ΔΝΤ για να δώσουν στην Ελλάδα μιαελάφρυνση χρέους. Η εκλογή Τραμπ ωστόσο ανέτρεψε τα πράγματα, τονίζεται στο κείμενο του Foreign Affairs.
Όπως προσθέτουν οι συντάκτες του άρθρου, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Η εφαρμογή των σκληρών μέτρων λιτότητας είναι εν μέρει υπεύθυνη για την πτώση, μαζί με τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και το δημοψήφισμα που έλαβαν χώρα εντός του 2015. Ο Α. Τσίπρας ανάλωσε πολύτιμο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου για να κερδίσει ψήφους σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις και για να μετατρέψει το κόμμα του από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα σε ένα σοσιαλδημοκρατικό.
«Τώρα ελπίζει ότι ο και ο Τραμπ, όταν αναλάβει τον Λευκό Οίκο, θα αλλάξει τις απόψεις που έχει για την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος» αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύεται στο Foreign Affairs.
Πρόωρες κάλπες;
Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, δεδομένης της αναταραχής που υπάρχει στο ελληνικό κομματικό σύστημα ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.Η επόμενη προγραμματισμένη εκλογική αναμέτρηση είναι το 2019. Και ο πρόσφατος ανασχηματισμός που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας αποτέλεσε μια προσπάθεια για να καθυστερήσει η κυβερνητική πτώση και η προσφυγή σε εκλογές. Οι εκλογές σε αυτή τη φάση δεν αναμένονται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θα μπορούσαν ωστόσο να γίνουν και σε μια τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα κόψει πρώτη το νήμα. Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση η εκλογή του Τραμπ φαίνεται ότι προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις στους κυβερνητικούς εταίρους, τονίζουν οι συντάκτες του κειμένου και προσθέτουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε απογοητευμένος με τα αποτελέσματα, ενώ οι ΑΝΕΛ χαρούμενοι. Ήταν μια ακόμη υπενθύμιση των θεμελιωδών ιδεολογικών διαφορών που έχουν μεταξύ του. Την ίδια στιγμή, καθιστά περίπλοκη τη δυναμική της διαμόρφωσης κυβερνητικών συνεργασιών.
Εάν ο Τραμπ δεν αλλάξει άποψη στο ελληνικό ζήτημα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθούν στην ίδια πλευρά. Πολλοί είναι ωστόσο εκείνοι, μεταξύ αυτών και ο Τσίπρας, που ελπίζουν ότι η εικόνα του Τραμπ ως προέδρου θα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που έδειξε ως υποψήφιος. Αυτό βεβαία είναι κάτι που μένει να φανεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου