Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

«Χτύπημα» στα κυκλώματα μεταφοράς παράνομου χρήματος

«Χτύπημα» στα κυκλώματα μεταφοράς παράνομου χρήματος




Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος στην Ευρώπη
Η αστυνομική επιχείρηση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation ), το διάστημα από 14 έως 18 Νοεμβρίου 2016
Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές από συνολικά (17) χώρες ενώ από την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία εντόπισε τριάντα επτά (37) άτομα, που δραστηριοποιούνταν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), με 39 θύματα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, στην οποία συμμετείχαν και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 14 έως 18 Νοεμβρίου 2016 με τη συμμετοχή αστυνομικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Μολδαβίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας, του FBI και της Μυστικής Υπηρεσίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Την επιχείρηση υποστήριξαν η Europol, η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation – EBF) καθώς και εκατόν έξι (106) τραπεζικά ιδρύματα και ιδιωτικοί φορείς.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, με την κοινή ειδική ομάδα δράσης κυβερνοεγκλήματος J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce), σε συνεργασία με τη Eurojust και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (EBF), παρείχαν επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες.
Συνολικά, ταυτοποιήθηκαν πεντακόσιοι ογδόντα (580) μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) και συνελήφθησαν εκατό εβδομήντα οκτώ (178) άτομα, ενώ τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν με παράνομο τρόπο, ανέρχονται σε (23.000.000) ευρώ.
Πάνω από το 95% των συναλλαγών που αναφέρθηκαν συνδέονται με το κυβερνοέγκλημα ( phishing , malware attacks , on - line shopping / e - Commerce fraud , payment card fraud , business e - mail compromise ( BEC ), online fraud , κ.α.).
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη συλλογή και διασταύρωση πληροφοριών για περαιτέρω ανάλυση.
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της κοινής αστυνομικής επιχείρησης, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υλοποιώντας δράσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου της μεταφοράς παράνομου χρήματος.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, ταυτοποιήθηκαν τριάντα επτά (37) μεταφορείς παράνομου χρήματος, με τριάντα εννιά (39) θύματα της παράνομης δράσης τους.
Η αστυνομική επιχείρηση σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής, ύστερα από πρωτοβουλία των αστυνομικών Αρχών της Ολλανδίας και στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών και τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σημειώνεται ότι αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη, που εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2014-2017» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi - disciplinary Platform Against Criminal Threats).
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL:
Ενημέρωση και συμβουλές για τους μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) έχουν επίσης, αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: http://cyberalert.gr/money-mules/

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: