ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020
Κομισιόν: 493 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και κατοικιών στην Ελλάδα
Απάντηση δια του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα Ενέργειας Αρίας Κανιέτε έδωσε η Κομιισόν στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την στήριξη ενεργειακών προγραμμάτων προερχόμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.
Όπως υπογραμμίζεται η Κομισιόν κατά την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ θα επενδύσει περίπου 493 εκατομμύρια ευρώ στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων και των κατοικιών στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει πως αναμένεται να επωφεληθούν 26.000 νοικοκυριά από αυτή την επένδυση.
Επιπλέον ο Επίτροπος Ενέργειας μέσω της απάντησής του ανακοινώνει ότι η Κομισιόν «εργάζεται για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2017».
Τέλος ο κ. Κανιέτε σημειώνει πως «κατά την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ θα επενδυθούν 94 εκατ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα», καθώς και 102 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα και καινοτομία για τη χρήση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα.
'Έργα όπως το «Ορίζων 2020» και το «SPREAD», τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή σε περιοχές όπως η Τήλος ή η Δυτική Μακεδονία, πρόκειται να στηρίξουν την προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή τη συζήτηση για τον σχεδιασμό της νέας αγοράς ενέργειας που διεξάγεται σε επίπεδο ΕΕ είχε καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν, ζητώντας να λάβει μέτρα «για την στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, ιδιαίτερα στις χώρες που μαστίζονται από τα νεοφιλελεύθερα μέτρα της σκληρής και μονομερούς λιτότητας, ώστε να επιχορηγηθεί η εγκατάσταση των συστημάτων που απαιτούνται για πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια, ως κοινωνικό αγαθό». Παράλληλα ο Δημ. Παπαδημούλης προχωράει ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας από την ΕΕ την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών ή μέσω του συμψηφισμού της ηλεκτρικής ενέργειας (net metering), μία κίνηση που θα βελτίωνε σημαντικά την ενεργειακή μετάβαση σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου