ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ
Πρόκληση το 2017 για τον τουρισμό
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
dmallas@pegasus.gr
Χρονιά πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτηρίζεται το 2017 από παράγοντες του κλάδου με το μεγάλο ερώτημα να σχετίζεται με το κατά πόσον τη φετινή σεζόν θα υπάρξει θετικό πρόσημο στα έσοδα, καθώς οι αφίξεις εκτιμάται -τουλάχιστον με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα- ότι θα κινηθούν ανοδικά.
Οι πρώτες ενδείξεις από τις προκρατήσεις που γίνονται σε μεγάλες αγορές όπως είναι αυτή της Βρετανίας είναι ενθαρρυντικές, ενώ αισιοδοξία προκαλεί και η αύξηση του αριθμού των απευθείας πτήσεων προς τη χώρα μας κατά τη θερινή αεροπορική σεζόν, κάτι που δείχνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες περιμένουν ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Αν και ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο, η εκτίμηση είναι πως συνολικά οι αφίξεις τουριστών για το σύνολο του 2016 θα πλησιάσουν τα 28 εκατ., ξεπερνώντας τον στόχο των 27,5 εκατομμυρίων που είχε τεθεί κάποια στιγμή.
Το ερώτημα είναι πως θα κινηθεί το 2017, δεδομένου κιόλας ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2021 είναι οι 35 εκατ. αφίξεις. Παράγοντες του τουριστικού κλάδου επιδιώκουν να κρατούν μικρό καλάθι, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές είναι θετικές, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο προκειμένου να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι τάσεις και σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο τελευταίο σημείωμα του SETE Intelligence, υπάρχει σειρά αστάθμητων και δύσκολα προβλέψιμων παραγόντων που μπορούν να αντιστρέψουν τις προοπτικές.
Στους οικονομικούς παράγοντες περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, οι εξελίξεις στην ισοτιμία του ευρώ με τη στερλίνα ή/και με το δολάριο. Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα ευνοούν την προσέλκυση τουριστών από χώρες εκτός ευρώ, αλλά η σεζόν μόλις ξεκινά. Επίσης, σύμφωνα με το SETE Intelligence, στους παράγοντες που θα επηρεάσουν περιλαμβάνεται και το πώς θα αντιδράσουν οι οικονομίες μεγάλων κρατών στην πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, επίσης, εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να έχει επισημάνει αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα θα επηρεάσουν την πορεία της σεζόν. Όπως, βέβαια, αναμένεται να δούμε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις από τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στη γειτονική Τουρκία. Γενικότερα, πάντως, το κατά πόσον η Ελλάδα θα δείχνει εικόνα ασφαλούς προορισμού αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Έσοδα
Μεγάλο ερώτημα είναι, βέβαια, και κατά πόσον το 2017 θα δούμε τα έσοδα να αυξάνονται και δεν θα υπάρξει πτώση, που όπως όλα δείχνουν σημειώθηκε το 2016 παρά την άνοδο που παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τους φθινοπωρινούς μήνες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιεύμενα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 13,1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 4,2%.
Μεγάλο ερώτημα είναι, βέβαια, και κατά πόσον το 2017 θα δούμε τα έσοδα να αυξάνονται και δεν θα υπάρξει πτώση, που όπως όλα δείχνουν σημειώθηκε το 2016 παρά την άνοδο που παρατηρήθηκε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τους φθινοπωρινούς μήνες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιεύμενα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2016, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 13,1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση της τάξεως του 4,2%.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλειδί» η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των τελευταίων ετών ήταν η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, στόχος ο οποίος δείχνει να επιτυγχάνεται την τελευταία διετία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τον περασμένο Νοέμβριο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση σε ετήσια βάση της τάξεως του 13,4% και συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που παρατηρήθηκε τόσο τον Σεπτέμβριο (+13,5%) όσο και τον Οκτώβριο (+25,5%). Συνολικά, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 8,9% όσον αφορά το 11μηνο, ξεπερνώντας τα 16,5 εκατ., ενώ οριακά αυξημένες (0,3%) σε επίπεδο 11μηνου ήταν και οι οδικές αφίξεις που διαμορφώθηκαν στα 11,3 εκατ.
Η αύξηση που παρατηρήθηκε σε μήνες που δεν θεωρούνται ότι ανήκουν στη θερινή σεζόν όπως είναι ο Μάρτιος, ο Απρίλιος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι ο κύριος λόγος που υπάρχει η αίσθηση ότι το πρόβλημα της εποχικότητας που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός δείχνει πλέον να αμβλύνεται και ότι το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν έχει αρχίσει να το κερδίζει ο κλάδος. Βέβαια, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει να είναι τουριστικός προορισμός καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρείται ως μία ένδειξη ότι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μπορούν να εξελιχθούν σε διεθνείς προορισμούς city break που είναι ένας ακόμη στόχος που έχει τεθεί από τους φορείς του τουριστικού κλάδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 14,8% τον Οκτώβριο και κατά 13,5% τον Νοέμβριο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ήταν 21,1% και 15,1%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου