Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ 47% Χάθηκαν κεφάλαια 2,2 δισ. στο Χρηματιστήριο το 2016

ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΔΕΙΞΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ 47%

Χάθηκαν κεφάλαια 2,2 δισ. στο Χρηματιστήριο το 2016

Χάθηκαν κεφάλαια 2,2 δισ. στο Χρηματιστήριο το 2016
Tου Νίκου Σακελλαρίου
Χρονιά μεγάλης μεταβλητότητας, έντονων χρηματιστηριακών απογοητεύσεων αλλά και μεγάλων εξάρσεων ήταν το 2016 για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε διακύμανση (από τα υψηλά έτους μέχρι τα χαμηλά έτους και επιστροφή κοντά στα υψηλά ) της τάξης του 47%, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη (μετά από αυτή του 2014-2015) της τελευταίας πενταετίας. Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά περίπου 2,2 δισ. ευρώ το 2016 κυρίως εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης του τραπεζικού κλάδου. Επίσης η ρευστότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν σκεφτούμε ότι το 2015 ήταν η πλέον απρόβλεπτη χρονιά λόγω εγχώριων πολιτικών οικονομικών εξελίξεων, των capital controls και της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αργίας, η υποχώρηση της ρευστότητας κατά 20% δείχνει πόσο ρηχή ήταν και παραμένει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Για ακόμη μια χρονιά, οι τραπεζικές μετοχές αποδείχθηκαν ο «αδύναμος κρίκος» του ελληνικού χρηματιστηρίου καταγράφοντας (ως κλάδος) υποχώρηση λόγω dilution της τάξης του 30,78% από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι το γεγονός της μεγάλης υποχώρησης των τραπεζικών μετοχών αύξησε τις πράξεις συναλλαγών και έτσι ο Γενικός Δείκτης αλλά και ο τραπεζικός δείκτης απέκτησαν μεγάλη κυκλοφοριακή ταχύτητα (velocity), δηλαδή γίνονταν πολλές περισσότερες πράξεις.
Χάθηκαν κεφάλαια 2,2 δισ. στο Χρηματιστήριο το 2016
Ξένοι Επενδυτές: Λύση και πρόβλημα ταυτόχρονα
Η εξάρτηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τους ξένους επενδυτές οδήγησε σε συσχέτιση των πτώσεων με τις εξελίξεις στο εξωτερικό και κυρίως με την απόσυρση πολλών ξένων κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές. Αυτή ήταν η προβληματική συμπεριφορά των ξένων επενδυτών. Τη θετική τους την είχαμε δει τον Δεκέμβριο 2015, όταν τα ξένα funds ανακεφαλαιοποίησαν τις ελληνικές τράπεζες. Συνεπώς, η παρουσία των ξένων hedge funds έχει και τη θετική και την αρνητική τους πλευρά.
Χάθηκαν κεφάλαια 2,2 δισ. στο Χρηματιστήριο το 2016
Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες εξελίξεις η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν άμεσα συνυφασμένη με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και λιγότερο με τα εταιρικά αποτελέσματά τους και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να εδραιωθούν στις ξένες αγορές κατάφεραν να κινηθούν καλύτερα χρηματιστηριακά και με μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών. Η ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης τον Ιούνιο 2016 οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά έτους (πάνω από τις 650 μονάδες) και γενικότερα οποιαδήποτε απ' τις εξελίξεις στα Eurogroups της προηγούμενης χρονιάς δημιουργούσαν κλίμα είτε για την άνοδο είτε για την πτώση της αγοράς. Επίσης οι τεταμένες σχέσεις με το ΔΝΤ ήταν αυτές που καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς το 2016, συνεχίζοντας την τάση που εμφανίστηκε από το 2012-2013.
Έναρξη χρονιάς με ελπίδες, κλείσιμο με αμφιβολίες
Η χρονιά ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 630 μονάδων και κλείνει περίπου στα ίδια επίπεδα. Η διαφορά κατά τις δύο περιόδους είναι ότι το 2016 ξεκινήσε με τον Γενικό Δείκτη στις 631 μονάδες τις ελπίδες που δημιούργησε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έκλεισε περίπου στα ίδια επίπεδα με τις αμφιβολίες ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.
Χάθηκαν κεφάλαια 2,2 δισ. στο Χρηματιστήριο το 2016
Στο ενδιάμεσο, ο Γενικός Δείκτης άγγιξε τα χαμηλά 25ετίας στις 440 μονάδες στις αρχές Φεβρουαρίου εξαιτίας εξωγενών προβλημάτων (κινέζικη κρίση), ενώ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα γνώρισε και τη δεύτερη μεγάλη πτώση πάλι εξαιτίας απόσυρσης κεφαλαίων από ξένα funds. Οι θετικές εξάρσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Η ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης στις αρχές Ιουνίου οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στις 656 μονάδες, ενώ τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στα επίπεδα του 5,2% εκείνη την περίοδο. Δυστυχώς η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη διακόπηκε μερικές ημέρες μετά (στα τέλη Ιουνίου) απ΄ τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Τρίμηνη στασιμότητα
Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο ακολούθησε η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή συσσώρευση της τελευταίας πενταετίας, με τον Γενικό Δείκτη να έχει καθηλωθεί μεταξύ 550 και 580 μονάδων για πάνω από 60 συνεδριάσεις. Ταυτόχρονα από τον Ιούλιο και μέχρι τον Οκτώβριο οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ βεβαίως την περίοδο του Αυγούστου, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κατά τις περισσότερες συνεδριάσεις δεν ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ.
«Αμερικανική ώθηση» στις αγορές
Οι εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και η αναρρίχηση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ δημιούργησαν κλίμα ανόδου στα διεθνή χρηματιστήρια. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από την ανάκαμψη αυτή και από τον Νοέμβριο 2016 ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ξεκολλήσει από τα επίπεδα των 580 μονάδων και να αναρρηχηθεί προς τα επίπεδα των 650 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να τα σπάσει για δεύτερη φορά (μετά τον Ιούνιο) μέσα στο 2016. Το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον φαίνεται και στην πορεία των μέσων ημερήσιων συναλλαγών για τον Νοέμβριο 2016 έφτασε στα 55 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τα AXIA Numbers) σε σχέση με τα 45 εκατ. ευρώ του Οκτωβρίου 2016.
Καθοριστικός παράγοντας εξελίξεων ήταν και οι μακροικονομικές εξελίξεις. Η εκτίμηση ότι θα ολοκληρωνόταν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η β' αξιολόγηση ώθησε καταρχήν σε έντονη υποχώρηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και σε ταυτόχρονη εκτίναξη του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες. Σε διάστημα 10 συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης έφτασε τις 630 μονάδες.
«Γενναιόδωρο» σε μερίσματα το 2016 σε σχέση με το 2015
Ανεξάρτητα των χρηματιστηριακών εξελίξεων όμως οι εισηγμένες αποδείχθηκαν γενναιόδωρες -για πολλούς λόγους- στις διανομές μερισμάτων και στις διανομές αποθεματικών. Σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου, το 2016 μοιράστηκαν συνολικά μερίσματα 680 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας μερισματική απόδοση (σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση) της τάξης του 1,5% σε σχέση με 590 εκατ. ευρώ το 2015.
Μοιράστηκαν επίσης 78 εκατ. ευρώ προμερίσματα, έγιναν επιστροφές αποθεματικών ύψους 219 εκατ. ευρώ και μόλις 33 εκατ. ευρώ επιστροφές κεφαλαίων εξαιτίας της νέας φορολογίας.
Μείωσαν τις τιμές κτήσης, αύξησαν τη μεταβλητότητα
Τράπεζες: Πιέσεις λόγω funds

Ο τραπεζικός κλάδος απ' ό,τι δείχνουν και τα στοιχεία αποδείχθηκε το 2016 και ο πλέον ευπαθής. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών στα τέλη του 2015 δεν μπορούσαν να μην πληγούν από το νέο dilution. Aπό την αρχή της χρονιάς και για τους δύο πρώτους μήνες, οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν πλήγματα από έντονες ρευστοποιήσεις ξένων βασικών μετόχων, οι οποίοι έβλεπαν ότι θα μπορούσαν να αγοράσουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Η υποχώρηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων (εξαιτίας των μακροοικονομικών εξελίξεων) αποτέλεσε τον βασικό λόγο για την εκτόξευση των τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά τους. Ωστόσο, τεχνικά οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές μεταβλήθηκαν σε «ασανσέρ» καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς εξαιτίας των στρατηγικών των ξένων hedge funds, οι οποίοι ήθελαν και μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές κτήσης. Έτσι, funds που είχαν συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank στα 2 ευρώ αγόραζαν μέσα στη χρονιά σε 20%-30% χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να μειώσουν την τιμή κτήσης τους. Το ίδιο συνέβη για τη μετοχή της ETE, της Πειραιώς και της Eurobank. Oι απώλειες του τραπεζικού κλάδου από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου ήταν 30,78%. Η μετοχή της ΕΤΕ υποχώρησε κατά 28,86%, η μετοχή της Alpha Bank μειώθηκε κατά 26,51% έχοντας όμως σταθερά τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε κατά 26,62% και η μετοχή της Eurobank υποχώρησε κατά 39,13%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: