Ενιαίες εισφορές και για αυτοαπασχολούμενους
.
Ενιαίες εισφορές και για αυτοαπασχολούμενους
Τον σταυρό του μαρτυρίου για τη διάσωση των καταβαλλόμενων συντάξεων καλούνται να σηκώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι που θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να αυξάνονται σε σημείο πνιγμού για τις επιχειρήσεις τους.
Πρόκειται για το άρθρο 39 του νόμου Κατρούγκαλου που ορίζει ρητά ότι από 1.1.2017, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης που καταβάλλουν οι αυτοαπασχολούμενοι (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ αλλά και ΟΓΑ), ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20%. Βέβαια σ’ αυτό το ποσοστό θα πρέπει να προστεθεί το 6,95% για την περίθαλψη.
Συνολικά λοιπόν (για όσους δεν πληρώνουν εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) με βάση τον νέο τρόπο που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές ύψους 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους (με βάση το προηγούμενο έτος).
Βέβαια δεν είναι μόνον αυτά τα ποσοστά, αφού για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων τα ποσά υπερβαίνουν κατά πολύ το 26,95% (αφού προστίθεται το ποσοστό για επικούρηση και εφάπαξ).
Αναλυτικότερα οι καταβληθείσες εισφορές είναι οι εξής:
♦Εισφορά για κύρια σύνταξη 20% επί του εισοδήματος από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
♦Εισφορά για επικουρική σύνταξη 7% (όπου υπάρχει επικουρικό ταμείο) επί του εισοδήματος από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
♦Εισφορά για υγειονομική περίθαλψη 6,95% επί του εισοδήματος από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
♦Εισφορά για εφάπαξ 4% (όπου υπάρχει επικουρικό ταμείο) επί του εισοδήματος από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Ο νόμος 4387/16 ορίζει: «Τα ως άνω ποσοστά υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την άσκηση δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος».
Προχειρότητα
Προχειρότητα
Ωστόσο και εδώ βλέπουμε την προχειρότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με τα εισοδήματα του 2016, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος για το συγκεκριμένο έτος.
Αν λοιπόν προκύπτουν διαφορές από τη μία χρονιά στην άλλη κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα γίνεται συμψηφισμός σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιπλέον εισφορές.
Το καλό νέο πάντως είναι ότι ήρθη η εμπλοκή με τους δανειστές, που αξίωναν να υπολογιστούν τα ασφάλιστρα με βάση το φορολογητέο εισόδημα αλλά πριν αφαιρεθούν τα ποσά που δόθηκαν για ασφαλιστικές εισφορές στο προηγούμενο έτος.
Ετσι θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στον τζίρο του ελεύθερου επαγγελματία-αυτοαπασχολούμενου ή αγρότη, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες της ίδιας χρονιάς καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν για τον συγκεκριμένο χρόνο.
Εισφορές από 168 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με το εισόδημα
Τώρα που έρχεται ο λογαριασμός στους αυτοαπασχολούμενους και θα καταλάβουν τι σημαίνει ο νόμος Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση (αφού το πολιτικό κόστος αναμένεται τεράστιο) θυμήθηκε να αντιδράσει και κάνει λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης των ασφαλισμένων για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, που άρχισαν να ισχύουν από το νέο έτος.
«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι κανείς δεν ασχολείται με τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει το νέο ασφαλιστικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα» αναφέρουν σχετικά κυβερνητικές πηγές.
Ετσι, αυτομάτως η βεντάλια των ευθυνών ανοίγει, με τις ίδιες πηγές που προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου να θέλουν να υπενθυμίσουν ότι «η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ (mail Χαρδούβελη)».
Μάλιστα το θέμα πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα αφού στηλιτεύονται όσοι «ξεχνούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασαν στα πρόθυρα της κατάρρευσης από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων με αποκορύφωμα το καταστροφικό PSI. Ολα αυτά δεν μας προξενούν εντύπωση».
Επί του πραγματικού πάντως η κυβέρνηση βλέπει ότι με το παλαιό σύστημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν εισόδημα έπρεπε να πληρώνουν και μάλιστα πολύ περισσότερα σε σχέση με τα όσα προβλέπονται σήμερα.
Συγκεκριμένα έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 210 ευρώ τον μήνα εάν ήταν στην πρώτη ασφαλιστική κλάση, ενώ στην τελευταία από 615 έως 719 ευρώ τον μήνα αναλόγως του εάν ήταν ασφαλισμένοι πριν από το 1993. Σήμερα το ποσό αυτό διαμορφώνεται για όλους στα 168 ευρώ μηνιαίως.
Πάνω από το 40% των αυτοαπασχολούμενων αδυνατούσαν τόσα χρόνια να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Κι αυτό λόγω της σύνδεσης των εισφορών με τα χρόνια ασφάλισης, ενώ δεν λαμβανόταν υπόψη η πραγματική δυνατότητα καταβολής των εισφορών.
«Η πραγματικότητα είναι ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ οφείλουν συνολικά 11,5 δισ. ευρώ από τις εισφορές τους, απόδειξη ότι το σύστημα που υπήρχε, που δεν έπαιρνε υπόψη του το εισόδημα, ήταν καθ’ όλα άδικο» ανέφεραν χθες οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Οπως και να ’χει, η κυβέρνηση φέρνει συγκεκριμένα παραδείγματα για να πει ότι πλέον οι αυτοαπασχολούμενοι είναι ευνοημένοι. Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:
♦Με το μέχρι το τέλος του 2016 ισχύον πλαίσιο για τον ΟΑΕΕ οι νέοι ασφαλισμένοι της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας πλήρωναν 210 ευρώ/μήνα (οι παλαιοί ασφαλισμένοι πλήρωναν 245 ευρώ), ενώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού οι ασφαλισμένοι αυτοί για τον πρώτο χρόνο ασφάλισής τους (και για όσο χρόνο εμφανίζουν ζημίες ή φορολογητέο εισόδημα κάτω των 7.032/έτος) θα πληρώνουν 168 ευρώ/μήνα.
♦Ασφαλισμένος με 9 έτη ασφάλισης θα πλήρωνε, με το παλαιό σύστημα, μηνιαία εισφορά 307 ευρώ ενώ τώρα με εισόδημα 12.000 ευρώ (το 80% των ασφαλισμένων, σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2014) θα πληρώνει 269 ευρώ.
♦Ασφαλισμένος με 15 έτη ασφάλισης πλήρωνε 386 ευρώ, ενώ τώρα, με εισόδημα 15.000 ευρώ (το 85% των ασφαλισμένων, σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2014), θα πληρώνει 336 ευρώ.
♦Ασφαλισμένος με 30 έτη ασφάλισης πλήρωνε 572 ευρώ ενώ τώρα με εισόδημα 20.000 ευρώ (το 89% των ασφαλισμένων σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2014) θα πληρώνει 449 ευρώ.
Βέβαια σε όλα αυτά η κυβέρνηση ξεχνά τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσωπικών επιχειρήσεων (ομόρρυθμες - ετερόρρυθμες) και των ΕΠΕ που έχουν τουλάχιστον 2 εταίρους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το κατώτατο ποσό για όλους τους συνεταίρους, κάτι που δημιουργεί για όλες αυτές τις επιχειρήσεις το... ιδανικό περιβάλλον για να βάλουν λουκέτο με άμεση αντανάκλαση στο παραγόμενο αποτέλεσμα και στους δείκτες ανεργίας.
«Πόλεμος» για τα μπλοκάκια
Εκεί που αναμένεται να ξεσπάσει πόλεμος με μεγάλες δικαστικές προεκτάσεις είναι σε όσους εργάζονται με απόδειξη παροχής υπηρεσιών (το περιλάλητο μπλοκάκι) αλλά στην πραγματικότητα είναι μισθωτοί.
Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις όπου υφίσταται κρυπτόμενη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, όπου δηλαδή ο εργαζόμενος έχει εξαναγκαστεί να εργάζεται με μπλοκάκι παρότι διέπεται από τις εργασιακές σχέσεις του υπαλλήλου.
Ουσιαστικά ο νόμος Κατρούγκαλου έρχεται να νομιμοποιήσει μια παράτυπη και καταδικαστέα στη Δικαιοσύνη πρακτική που ονομάζεται κρυπτόμενη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
Γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων (οι οποίοι έχουν μόνο μία απασχόληση και σε αυτήν αναγκάζονται να εμφανίζονται ως εργολάβοι) ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει τα 2/3 των εισφορών των ασφαλισμένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ενώ το υπόλοιπο 1/3 θα το καταβάλλει ο εργαζόμενος, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους μισθωτούς).
Συγκεκριμένα στο άρθρο 38 ορίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές κατανέμονται κατά 6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών.
Καθίσταται προφανές βέβαια ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει στις τάξεις των εργοδοτών που ασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο τους υπαλλήλους τους (τους εμφανίζουν δηλαδή καίτοι λειτουργούν κάτω από το διευθυντικό τους δικαίωμα σαν εργολάβους) με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες αντεγκλήσεις.
Εκεί που το πράγμα θα εξομαλυνθεί είναι αν και εφόσον ο ασφαλισμένος έχει πολλαπλούς εργοδότες (όπως συμβαίνει στις τάξεις των λογιστών ή των έμμισθων δικηγόρων), αφού εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και καλούνται να πληρώσουν το τίμημα των ασφαλιστικών εισφορών οι αυτοαπασχολούμενοι).
Στα 1,2 δισ. ευρώ το κόστος από το χαράτσι σε επαγγελματίες και μπλοκάκια
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Χαράτσι τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν φέτος οι επαγγελματίες και τα "μπλοκάκια" για χάρη της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης τους.
Χαράτσι τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν φέτος οι επαγγελματίες και τα "μπλοκάκια" για χάρη της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης τους.
Και αυτό λόγω της επιβολής της διπλής εισφοράς 26,9% η οποία επιβάλλεται από 1/1/2017 σε κάθε εισόδημα το οποίο αποκτήθηκε από επαγγελματική δραστηριότητα το 2015 και το οποίο εκτιμάται σε 4,8 δισ. ευρώ.
Στην αδικία –όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες- της επιβολής υποχρεωτικής διπλής εισφοράς στο εισόδημα το οποίο αποκτάται από κάθε παράλληλη απασχόληση (μιας καταργείται το δικαίωμα ασφαλιστικής "απαλλαγής"), έρχεται να προστεθεί η αδικία του υπολογισμού της εισφοράς αυτής με βάση το εισόδημα το οποίο αποκτήθηκε πριν ολόκληρα δύο χρόνια, δηλαδή το 2015, πολλώ δε μάλλον που το εισόδημα αυτό –σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ- είναι κατά 11% από εκείνο που αποκτήθηκε το 2016.
Εισοδήματα 4,8 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από επαγγελματίες το 2015
Πιο συγκεκριμένα, σε μία "δεξαμενή" εισοδημάτων 4,8 δισ. ευρώ (τα οποία δηλώθηκαν στην εφορία από τους επαγγελματίες το 2015) επιβάλλεται φέτος η διπλή ασφαλιστική εισφορά 26,9% σε βάρος 750.000 ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (πχ έμποροι, καταστηματάρχες, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές).
Εισοδήματα 4,8 δισ. ευρώ δηλώθηκαν από επαγγελματίες το 2015
Πιο συγκεκριμένα, σε μία "δεξαμενή" εισοδημάτων 4,8 δισ. ευρώ (τα οποία δηλώθηκαν στην εφορία από τους επαγγελματίες το 2015) επιβάλλεται φέτος η διπλή ασφαλιστική εισφορά 26,9% σε βάρος 750.000 ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (πχ έμποροι, καταστηματάρχες, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές).
Έτσι το ποσό που προσδοκά το Υπ. Εργασίας να αποσπάσει από τους επαγγελματίες από το διπλό αυτό χαράτσι υπέρ της κύριας σύνταξης και της υγειονομικής περίθαλψης τους ανέρχεται τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό προκύπτει από μία κατ΄ ελάχιστον εκτίμηση που έχουν στη διάθεση τους στο Υπουργείο Οικονομικών, μιας και στην "δεξαμενη" των 4,8 δισ. ευρώ που προκύπτει από τα δηλωθέντα εισοδήματα των επαγγελματιών από επιχειρηματική δραστηριότητα το 2015 δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποδοχές των μισθωτών οι οποίες καταβλήθηκαν μέσω δελτίων παροχής υπηρεσιών ("μπλοκάκια").
Το χαράτσι του 26,9% θα επιβληθεί φέτος με βάση το εισόδημα που αποκτήθηκε 2 χρόνια πριν
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την απόφαση την οποία υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη (κατ΄εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου), ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, οι εισφορές 20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για την υγειονομική περίθαλψη (αθροιστικά, δηλαδή, 26,9%) θα υπολογιστούν με βάση το τελευταίο "εκκαθαρισμένο" φορολογικό έτος.
Το χαράτσι του 26,9% θα επιβληθεί φέτος με βάση το εισόδημα που αποκτήθηκε 2 χρόνια πριν
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την απόφαση την οποία υπέγραψε την περασμένη Πέμπτη (κατ΄εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου), ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, οι εισφορές 20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για την υγειονομική περίθαλψη (αθροιστικά, δηλαδή, 26,9%) θα υπολογιστούν με βάση το τελευταίο "εκκαθαρισμένο" φορολογικό έτος.
Οι φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2016 δεν έχουν ακόμα καν κατατεθεί, ενώ το διπλό χαράτσι πρέπει να ισχύσει από 1/1/2017. Έτσι το διπλό χαράτσι θα υπολογιστεί καταρχάς με βάση το καθαρό εισόδημα το οποίο δήλωσαν οι επαγγελματίες το 2015. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το συνολικό εισόδημα το οποίο δήλωσαν το 2015 οι επαγγελματίες από επιχειρηματική δραστηριότητα ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα, με τις προβολές τις οποίες έχουν κάνει αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας, τα έσοδα τα οποία αναμένονται από την επιβολή του διπλού χαρατσιού το 2017 (αλλά με βάση το εισόδημα που δήλωσαν οι επαγγελματίες το 2015) ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ.
"Βουτιά" 11% στις αμοιβές των επαγγελματιών το 2016 σε σχέση με το 2015
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης αμοιβών από επαγγελματικές, τεχνικές και επιστημονικές δραστηριότητες έχει πέσει κατά 17,9% στο γ΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015 . Κατά μέσο όρο, οι αμοιβές των επαγγελματιών έχουν πέσει κατά 11% το 2016 σε σχέση με το 2015.
"Βουτιά" 11% στις αμοιβές των επαγγελματιών το 2016 σε σχέση με το 2015
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης αμοιβών από επαγγελματικές, τεχνικές και επιστημονικές δραστηριότητες έχει πέσει κατά 17,9% στο γ΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015 . Κατά μέσο όρο, οι αμοιβές των επαγγελματιών έχουν πέσει κατά 11% το 2016 σε σχέση με το 2015.
Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες καλούνται από την κυβέρνηση να καταβάλλουν εισφορές φέτος, με βάση τα εισοδήματα που απέκτησαν στη διάρκεια ενός έτους (δηλ. του 2015) κατά το οποίο οι αμοιβές τους ήταν κατά 11% υψηλότερες σε σχέση με εκείνες του 2016 που "έφυγε" πριν τρεις μέρες.
Τι άλλαξε από την 1η Ιανουαρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου