Παρασκηνιακές επαφές Τσακαλώτου για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης
Πρώτη καταχώρηση: 03/01/2017 - 08:11
Τελευταία δημοσίευση: 08:11Οικονομία
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της κυβέρνησης και, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συνεχείς επαφές για το θέμα με ευρωπαίους ομολόγους του και πρόσωπα- κλειδιά των θεσμών.
Στόχος της Αθήνας -και των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου- είναι να αμβλυνθούν οι διαφορές και εντός του Ιανουαρίου να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες της Β΄ αξιολόγησης, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται διατεθειμένη να ρίξει και άλλο νερό στο κρασί της.
Έως τη συνεδρίαση του Euroworkingroup στις 12 Ιανουαρίου η Αθήνα επιδιώκει να υπάρξει η κατά το δυνατόν σύγκλιση με τους θεσμούς, ώστε στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία να υπάρξει τουλάχιστον φως στο βάθος του τούνελ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου.
Η Αθήνα άλλωστε είναι απολύτως καθαρή: Εάν δεν μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, το αργότερο δηλαδή το Μάιο- και με δεδομένο τον εκλογικό κύκλο σε χώρες κλειδιά της ΕΕ όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία- το πρόγραμμα δεν θα βγει.
Η Ελλάδα, δηλαδή, είτε θα αναγκαστεί σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα, είτε θα πέσει ξανά στο τραπέζι εκ νέου το θέμα του Grexit.
Από τη στιγμή που δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση τον Δεκέμβριο και χάθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών της ΕΚΤ στις 19 Ιανουαρίου, ο στόχος είναι το Συμβούλιο Διοικητών που είναι προγραμματισμένο για τις 9 Μαρτίου ή, το αργότερο, κάποια στιγμή εντός του Απριλίου.
Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει σε όλους τους τόνους, πως τα πραγματικά προβλήματα είναι δυο - και, εκ των πραγμάτων, η λύση τους δεν εξαρτάται μόνο από αυτή.
Το πρώτο είναι η επαναφορά ή όχι των συλλογικών συμβάσεων- τα υπόλοιπα αυτά καθ’ αυτά θέματα της αξιολόγησης, όπως τα ενεργειακά, το δημοσιονομικό κενό και οι ομαδικές απολύσεις ή το λοκ άουτ θεωρούνται υπερβάσιμα.
Το δεύτερο και κυριότερο είναι όμως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και η εμμονή του (από τη στιγμή που δεν επαρκούν τα μέτρα για τη μείωση του χρέους που δίνει το Βερολίνο) για πλεόνασμα 3,5% μετά το 2018 και νομοθέτηση από τώρα των μέτρων αν δεν πιαστεί το πλεόνασμα αυτό!
Ένας από τους λόγους που το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει επίσης τη λήξη της διαπραγμάτευσης τώρα, είναι και το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου (μια ημέρα μετά τη συμπλήρωση δυο χρόνων από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) θα ληφθούν υπό τις οδηγίες της κυβέρνησης Τραμπ, με την Αθήνα να μην γνωρίζει σε όλο το βάθος την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του ελληνικού προβλήματος.
Η Αθήνα, τέλος, εκτιμά, ότι ουσιαστικές ενδείξεις για τις θέσεις των δανειστών θα έχει μετά την Κυριακή, οπότε επιστρέφουν στις θέσεις τους από τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές τους οι επικεφαλής των θεσμών, αν και ο Σόιμπλε δεν έχει προς το παρόν ανοίξει τα χαρτιά του, όπως δεν έχει πράξει ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου