Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Δυσοίωνα μηνύματα για το α΄ τρίμηνο 2017

Δυσοίωνα μηνύματα για το α΄ τρίμηνο 2017

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η απροσδόκητα μεγάλη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ενδέχεται να αποδειχθεί κορυφή του παγόβουνου στο οποίο έχει προσκρούσει η χώρα, καθώς μία σειρά κρίσιμων δεικτών εμφανίζει επιδείνωση κατά τους πρώτους μήνες του 2017. Μεταποίηση, καταναλωτική εμπιστοσύνη, απασχόληση, καταθέσεις και «κόκκινα» δάνεια χτυπούν, μεταξύ άλλων, ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ακόμα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης.

Ο ευρύτερος δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ σημείωσε τον Φεβρουάριο την υψηλότερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 12 μήνες. Διαμορφώθηκε στις 92,9 μονάδες από 95,1 τον Ιανουάριο, οπότε και είχε παραμείνει πρακτικά στάσιμος. Ο επιμέρους δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βρέθηκε τον Φεβρουάριο σε χαμηλό 10 μηνών και κατέγραψε μάλιστα τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοσή του κατά τα τελευταία 3,5 έτη.

«Βουτιά» της μεταποίησης

Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης της Markit, που αποτελεί πρόδρομο δείκτη για την οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο, αφού αποτυπώνει τις παραγγελίες των υπευθύνων προμηθειών των εργοστασίων, παρέμεινε τον Φεβρουάριο για έκτο συνεχόμενο μήνα κάτω των 50 μονάδων που σηματοδοτούν τη διαφορά μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης. Διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες από 46,6 τον Ιανουάριο 2017. Αυτές είναι η δεύτερη και η πρώτη χειρότερη επίδοση αντίστοιχα κατά τους τελευταίους 16 μήνες. Πολύ χειρότερες δηλαδή από αυτές του 4ου τριμήνου του 2016, οπότε και το ΑΕΠ συρρικνώθηκε όπως έγινε γνωστό από τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ολα αυτά βέβαια αποτυπώνουν επίσημα πράγματα που είναι ήδη γνωστά στην αγορά και στην πραγματική οικονομία. Ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη όμως αποτέλεσε το εύρος της επιμέρους συρρίκνωσης των επενδύσεων κατά 13,8%, στοιχείο που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητικό μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Μιχάλης Μασουράκης.

Ανησυχητικά, όμως, είναι και τα στοιχεία από την απασχόληση: το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά τον Ιανουάριο ήταν αρνητικό και σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ υπήρξε απώλεια 29.817 θέσεων εργασίας. Παράλληλα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ ανήλθε σε 1.089.989 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17.337 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016.

Συναγερμός στις τράπεζες

Την ίδια ώρα, από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 1,5 δισ. ευρώ προστέθηκαν στα χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών. Ανεκόπη έτσι η τάση σταθεροποίησης του σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχε διαφανεί πέρυσι.

Παράλληλα, όμως, διευρύνεται και η έξοδος κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Από την αρχή του έτους, αξιόπιστοι τραπεζικοί κύκλοι υπολογίζουν πως έχουν σημειωθεί εκροές καταθέσεων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, μόνον για τον μήνα Ιανουάριο, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 1,63 δισ. ευρώ ή κατά 1,34% σε μηνιαία βάση, στα 119,75 δισ. ευρώ από 121,38 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2001.

Δεν είναι καθόλου παράξενη λοιπόν η εντονότατη απαισιοδοξία των νοικοκυριών για τις προοπτικές ανάκαμψης της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης και της γενικότερης κατάστασης στην οικονομία που προκύπτει από σειρά ερευνών. Με βάση την, ουδέτερη πολιτικά, έρευνα του ΙΟΒΕ, το 76% των νοικοκυριών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης το προσεχές 12μηνο, ενώ μόλις το 2% προβλέπει κάποια βελτίωση.

Το 2016 καταγράφηκε 50% μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με το 2008 και μεγάλη αύξηση του αρνητικού ισοζυγίου με τον αριθμό αυτών που κλείνουν. Με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ που επεξεργάστηκε η Endeavor Greece, πέρυσι ιδρύθηκαν μόλις 28.615 νέες επιχειρήσεις, ενώ 35.159 διέκοψαν τη λειτουργία τους.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: