Αικ. Παπανάτσιου: «Δεν θα παραγραφούν υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους»
Η ερώτηση και η απάντηση στη Βουλή
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ:
Επιτρέψτε μου, αρχικά να εκφράσω την αγανάκτησή μου γιατί αυτή η Κυβέρνηση δεν απαντάει στις ερωτήσεις. Έχουμε εδώ
Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, ζούμε την εξής παραδοξότητα: Το 2015 με νομοθέτηση αποφασίσατε τη μεταφορά τρεισήμισι χιλιάδων υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, τώρα Ανεξάρτητη Αρχή. Στον επόμενο σχεδιασμό μιλούσατε για τρεις χιλιάδες εννιακόσιες σαράντα επτά φορολογικές υποθέσεις. Τελικά, δεν έμαθε κανένας πόσες μεταφέρθηκαν. Από τις 10 Μαρτίου 2016, ένα χρόνο πριν, με ερώτηση έθετα τα εξής ερωτήματα:
Πόσες υποθέσεις παραμένουν στη δικαιοδοσία του ΣΔΟΕ;
Πώς αντιμετωπίζονται με δεδομένη τη μείωση του προσωπικού στου ΣΔΟΕ;
Πόσες υποθέσεις παραμένουν που είναι εισαγγελικές παραγγελίες στο ΣΔΟΕ;
Από τους πεντακόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ πόσοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις με ελεγκτικό αντικείμενο για να μπορέσουν να προχωρήσουν τις υποθέσεις;
Πώς προβλέπετε να στελεχωθεί στο νέο ΣΔΟΕ;
Με τον ν. 4410/2016 δόθηκε παράταση παραγραφής για τρία έτη στις υποθέσεις που μεταφέρθηκαν. Κοιτάξτε, η παρατάσεις παραγραφής οδηγούν τις εφορίες να ασχολούνται με υποθέσεις οι οποίες δεν φέρνουν εισπράξεις. Όποιος δίνει δηλαδή παρατάσεις παραγραφής θέλει να μην εισπράττει η εφορία.
Είμαι όμως πεπεισμένος ότι σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τις υποθέσεις των πολιτικών, η αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων πρέπει να είναι διαφορετική, γιατί ενδέχεται να παραγραφούν, αλλά έχουν ουσιαστικό ηθικό και πολιτικό ενδιαφέρον.
Γι’ αυτά, λοιπόν, πρέπει να δούμε ξανά τις εξής υποθέσεις: τον αδικαιολόγητο πλουτισμό πολιτικών προσώπων, τις σκοτεινές διαδρομές του πολιτικού χρήματος, όπου είναι υποθέσεις που πλήττουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος κι εν τέλει της ίδιας της δημοκρατίας μας. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί σε αυτές τις υποθέσεις.
Με βάση, λοιπόν, αυτά είχα ρωτήσει:
Πρώτον, ολοκληρώθηκε και πότε η μεταφορά από τον ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ των τεσσάρων χιλιάδων περίπου υποθέσεων; Πόσες απ’ αυτές παραμένουν στον ΣΔΟΕ; Πώς αξιολογούνται οι υποθέσεις που μεταφέρθηκαν αναφορικά με τα αποτελέσματα και σε επίπεδο φορολογικών εσόδων; Με τι κριτήρια επιλέχθηκαν οι υποθέσεις που μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ;
Υπάρχουν -και αυτό θέλω να απαντηθεί, κυρία Υπουργέ- υποθέσεις πολιτικών προσώπων –Βουλευτές, Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς- ή συγγενών τους στις λίστες αυτές, που έχουν παραδοθεί στις ελληνικές αρχές και κινδυνεύουν να παραγραφούν; Υπάρχει ενημέρωση για πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στις λίστες Μπόργιανς ή σε άλλες λίστες καταθετών; Υπάρχουν φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων ή συγγενών πρώτου βαθμού που ήταν στον ΣΔΟΕ και δεν μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ και αφέθηκαν να παραγραφούν;
Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το εξής: Ζητήσαμε ο Υπουργός να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τέτοιου είδους υποθέσεις φοροδιαφυγής πολιτικών προσώπων -Βουλευτών, Υπουργών, Γενικών Γραμματέων- και γενικά τέτοιων προσώπων πολιτικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται σ’ αυτές τις λίστες καταθετών εξωτερικού και για υποθέσεις που δεν έχουν μεταφερθεί από τον ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
Σ’ αυτό, λοιπόν, το ενδεχόμενο δεν είδαμε να ενημερώνετε και την Επιτροπή αυτή Θεσμών και Διαφάνειας και θέλω να ρωτήσω αν, κυρία Υπουργέ, προτίθεστε, επιτέλους, να ενημερώσετε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Σας ευχαριστώ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Θεοχάρη, η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι η καταπολέμηση κάθε μορφής φοροδιαφυγής αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.
Ως εκ τούτου, η ομαλή μεταφορά των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ προς την τέως Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και νυν ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποτέλεσε και αποτελεί πρωτεύοντα στόχο μας κυρίως προς τον σκοπό του βέλτιστου χειρισμού των υποθέσεων αυτών, της ενίσχυσης της φορολογικής συνείδησης των πολιτών, της καταπολέμησης της φορολογικής παραβατικότητας και της αποκόμισης του μέγιστου δημοσιονομικού οφέλους για τη χώρα μας.
Σχετικά με το ερώτημα της μεταφοράς των υποθέσεων από τον ΣΔΟΕ αναφέρουμε ότι προς τον σκοπό υλοποίησης των διατάξεων του ν. 4336/2015 έχει ολοκληρωθεί κατόπιν έκδοσης σχετικής υπουργικής απόφασης, την οποία καταθέτω και στα Πρακτικά, η μεταφορά των δύο χιλιάδων εφτακοσίων πενήντα μία υποθέσεων, που περιλαμβάνονται σε σχετικό πρακτικό πόρισμα της Επιτροπής. Υπάρχει και δεύτερη υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής, που κατατίθεται κι αυτή στα Πρακτικά. Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των ως άνω υποθέσεων καθορίστηκαν, επίσης, με σχετική υπουργική απόφαση. Τέλος, έχει από καιρό ολοκληρωθεί η παράδοση από τον ΣΔΟΕ στο γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα των χιλίων εκατόν ενενήντα έξι υποθέσεων που προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός αρμοδίως να συντονίσει τον περαιτέρω χειρισμό τους.
Με τις διατάξεις του ν. 4410/2016 ρυθμίστηκε το θέμα μεταφοράς και των υπολοίπων υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου από τον ΣΔΟΕ προς τη Φορολογική Αρχή. Με μεταγενέστερη υπουργική απόφαση ρυθμίστηκαν θέματα για τη μεταφορά και των λοιπών αυτών υποθέσεων προς τη Φορολογική Αρχή. Επίσης, ορίστηκαν επιτροπές παράδοσης-παραλαβής από τον ΣΔΟΕ και τη Φορολογική Αρχή. Η διαδικασία της μεταφοράς των λοιπών υποθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη με συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Επιπλέον, για τον σκοπό της μεταφοράς υποθέσεων συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον συντονισμό των υπηρεσιών, την επίλυση ειδικών θεμάτων και την παρακολούθηση προόδου της μεταφοράς.
Ειδικώς, για τις υποθέσεις που αποτελούν εισαγγελικές παραγγελίες η υπηρεσία λαμβάνει οδηγίες κατά περίπτωση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Τέλος, για όλες τις μεταφερόμενες υποθέσεις έχει λάβει χώρα η ηλεκτρονική καταγραφή.
Συνεπώς, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4336/2015 και 4410/2016 μεταφέρεται το σύνολο των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων από τον ΣΔΟΕ στη Φορολογική Αρχή χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.
Με τις διατάξεις του ν. 4410/2016, όπως συμπληρώθηκε και με τον ν. 4446/2016, θεσπίστηκε τριετής παράταση παραγραφής για τις υποθέσεις της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ που περιέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο στην αρμοδιότητα της Φορολογικής; Αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4336/2015.
Περαιτέρω, με τον ν. 4446/2016 οι προθεσμίες παραγραφής δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση πράξεων διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών που λήγουν την 31-12-2016 παρατείνονται κατά ένα έτος από τη λήξη τους για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού ή εκδόθηκαν μέχρι τις 31-12-2016 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Όσον αφορά στις λίστες καταθετών εξωτερικού, αυτές αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικών παραγγελιών και οι οδηγίες για τη μεταφορά και τον περαιτέρω χειρισμό τους λαμβάνονται από τον καθ’ ύλην αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν εκδοθείσες εισαγγελικές παραγγελίες που αφορούν σε έλεγχο πολιτικών προσώπων.
Για τα ανωτέρω, κατατίθεται στα Πρακτικά έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ και έγγραφο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Για το ειδικότερο αντικείμενο των υποθέσεων που βρίσκονται υπό έρευνα στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ και στη φορολογική αρχή ή σε διαδικασία μεταφοράς και μάλιστα για τα ζητήματα των λιστών που αποτελούν εισαγγελικές παραγγελίες γνωρίζετε ότι η διαδικασία ελέγχου τους καλύπτεται από την αρχή της μυστικότητας της προδικασίας, της ποινικής διαδικασίας και τα οποιαδήποτε αποτελέσματα θα είναι ανακοινώσιμα μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών.
(Στο σημείο αυτό η Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Κυρία Υπουργέ, λυπάμαι γιατί δυστυχώς δεν βλέπω να παίρνω απαντήσεις. Μου απαντήσατε ότι δύο χιλιάδες επτακόσιες πενήντα μία υποθέσεις μεταφέρθηκαν, συν τις χίλιες εκατόν ενενήντα έξι που παραδόθηκαν στον Εισαγγελέα οι τρεις χιλιάδες εννιακόσιες σαράντα επτά υποθέσεις, διαλέξατε τις τρεις χιλιάδες εννιακόσιες σαράντα επτά και μετά στέλνετε και τις υπόλοιπες.
Άρα, όλες οι υποθέσεις φεύγουν από το ΣΔΟΕ και πηγαίνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή. Ακόμα, δηλαδή, και οι υποθέσεις των 5 ευρώ, τα γνωστά «τυροπιτάδικα», που έχουν γίνει ανέκδοτο, που το ΣΔΟΕ πήγαινε και έκοβε 10 και 20 και 50 ευρώ πρόστιμα. Ακόμα και με αυτές τις υποθέσεις ασχολούμαστε.
Ξαναλέω ότι όταν δίνουμε παρατάσεις και βάζουμε τις σωστές υποθέσεις μαζί με αυτές, οι οποίες είναι άχρηστες, ουσιαστικά κάνουμε συγκάλυψη. Και έρχεστε εδώ και επικαλείστε απόρρητο για να μην ενημερώσετε ούτε καν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας;
Υπάρχουν υποθέσεις υπουργών, τις οποίες, για παράδειγμα, ελέγχει η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κρήτης; Υπάρχουν υποθέσεις συγγενών υπουργών, που ελέγχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής;
Αυτές οι υποθέσεις μεταφέρθηκαν; Πείτε συγκεκριμένα: Μεταφέρθηκαν; Παραγράφονται; Τι γίνονται αυτές οι υποθέσεις; Και εάν υπάρχουν τέτοιου είδους υποθέσεις, είστε υποχρεωμένοι να τις πάτε για ενημέρωση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν υπάρχει κανένα απόρρητο και κανένα ζήτημα, το οποίο πρέπει ή μπορείτε να επικαλείστε.
Εξάλλου, από τις 10 Νοεμβρίου, δηλαδή την ίδια ημέρα που κατέθεσα την ερώτηση, προφανώς κινητοποιήθηκε το σύστημα. Διότι την ίδια ημέρα ζητήθηκε με εγκύκλιο κατεπείγουσα ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα για το ποιες υποθέσεις θα επιλεγούν στις ΔΟΥ. Άρα, άρχισε να κινείται ένα σύστημα, το οποίο προφανώς ήταν έως τότε σε λήθαργο.
Όμως, ο τεράστιος αριθμός αυτών των εντολών ελέγχου, τα προβλήματα του συστήματος προτεραιοποίησης, η καρατόμηση των διευθυντών του ΚΕΜΕΕΠ και του ΚΕΦΟΜΕΠ, χωρίς να υπάρχει άμεση αντικατάστασή τους, είχαν και έχουν οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις.
Δεν είδα κάποιο αποτέλεσμα να μου λέτε σήμερα. Άκουσα ότι μεταφέρονται, ότι έχουν γίνει οι επιτροπές, ότι παρακολουθείται η μεταφορά τους, αλλά δεν άκουσα εάν μπήκαν λεφτά στα ταμεία, εάν αυτές οι υποθέσεις μας έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Έχει περάσει τόσος χρόνος από τη μεταφορά.
Εξάλλου, σήμερα ο Πρωθυπουργός είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο – γιατί το επικαλεστήκατε και εσείς- ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είναι μια Κυβέρνηση που πατάσσει τη διαφθορά, χτυπάει τη φοροδιαφυγή και φέρνει την ανάπτυξη.
Μας είπε ότι είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική και την άνοιξη της οικονομίας, ώστε τους καρπούς αυτούς να μην τους απολαύσουν λίγοι και δεκαπέντε λεπτά μετά έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και παίρνει αυτούς τους καρπούς και μας λέει ότι είναι σάπιοι.
Τα στοιχεία έρχονται να διαψεύσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό το αφήγημα. Δεν υπάρχει πάταξη της φοροδιαφυγής που επικαλείστε. Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει χτύπημα της διαφθοράς. Βυθίζετε την οικονομία σε ύφεση -1,1% για το 2016- 4 δισεκατομμύρια παραπάνω φόροι, διώχνετε τις επενδύσεις –ΔΕΣΦΑ, Κατάρ, Ελληνικό- χάνετε το παιχνίδι της ανεργίας με εκατόν σαράντα χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες το τελευταίο τετράμηνο, 800 εκατομμύρια τα «κόκκινα» δάνεια, 3 δισεκατομμύρια ευρώ συνεχίζεται η αιμορραγία τον Φεβρουάριο, 3 δισεκατομμύρια καταθέσεις χάνονται μέσα στο 2017. Και η άνοιξη της οικονομίας είναι βαρυχειμωνιά.
Οι μόνες, λοιπόν, κυβερνητικές δράσεις με αυτό το αναπτυξιακό πρόσημο είναι απευθείας αναθέσεις για προώθηση πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής, εξυπηρέτηση κομματικών φίλων και προσλήψεις και μονιμοποιήσεις κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης, οι τεμαχισμοί των οδικών έργων, τα κονδύλια για τη σίτιση των προσφύγων σε επιχειρήσεις φίλων, οι αναπάντητες καταγγελίες για τους οικίσκους των προσφύγων φωτογραφικών διατάξεων, η χορήγηση των δανείων κάτω του κόστους με μηδενική ή μερική τραπεζική εξασφάλιση. Δηλαδή, συνεχίζετε τις πρακτικές «δανείζουμε με αέρα» και τα λοιπά.
Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Πρέπει να μπορέσετε να βάλετε εσείς μια τάξη, γιατί γι’ αυτό σας έβγαλε ο ελληνικός λαός, όχι για να συνεχίσετε πρακτικές σαράντα χρόνων, έχετε πάρει το manual των προηγούμενων κυβερνήσεων και το έχετε ξεπατικώσει.
Παρακαλώ, δώστε απαντήσεις και ιδιαίτερα αν υπάρχουν σε εξέλιξη υποθέσεις με πολιτικά πρόσωπα, έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε τη Βουλή.
Ευχαριστώ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Στόχος της Κυβέρνησής μας από την πρώτη μέρα ήταν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και του «μαύρου» χρήματος, όπως είπα και στην πρωτολογία μου.
Η πολιτική βούληση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στον αγώνα αυτό, γιατί αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε όλα τα μέτρα, όλες οι πολιτικές δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Εμείς έχουμε και την πολιτική βούληση που δεν είχε η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχατε εσείς, κύριε Θεοχάρη και που δεν είχε και καμία κυβέρνηση πριν από αυτή. Οι πολιτικές συμμαχίες που διατηρούσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία στην εναλλαγή στην εξουσία στηρίζονταν μεταξύ άλλων και στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο, στη διαφθορά και στο «μαύρο» χρήμα. Πολιτικές οικογένειες, επιχειρηματικές οικογένειες και τράπεζες, όμιλοι μέσων ενημέρωσης δημιούργησαν το τρίγωνο της διαπλοκής που μας πολέμησε και μας πολεμά λυσσαλέα.
Εμείς θα τους υποχρεώσουμε να υποκύψουν στη νομιμότητα. Γι’ αυτό συστήσαμε την Εξεταστική Επιτροπή για τη νομιμότητα των δανείων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα από τις τράπεζες. Γι’ αυτό αγωνιστήκαμε να βάλουμε μια τάξη στις τηλεοπτικές άδειες και σε αυτό έχουμε απέναντί μας τα παλιά κόμματα και τις παραφυάδες τους. Γι’ αυτό και έχουμε βάλει κανόνες που περιορίζουν τις κινήσεις των λαθρεμπόρων στα καύσιμα, στα καπνικά και στα ποτά.
Στο θέμα της ερώτησής σας και στα πολιτικά πρόσωπα από τις ενέργειες που έχουμε κάνει –και σας ανέφερα προηγουμένως- είναι σαφές ότι δεν θα παραγραφούν υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα παραγραφεί καμία υπόθεση, όποιον και να αφορά, πολιτικό πρόσωπο ή μη, μεγαλοσχήμονα ή όχι.
Βεβαίως, από τη θέση που υπηρετήσατε γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να παραβιαστεί η αρχή της μυστικότητας της προδικασίας της ποινικής διαδικασίας. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να λέμε στον σωρό ονόματα και το γνωρίζετε αυτό, παρ’ όλο που το ζητάτε, προβοκατόρικα θα έλεγα εγώ.
Θα έρθει η ώρα που θα ειπωθούν και τα ονόματα, αλλά θα γίνει στο πλαίσιο και τη στιγμή που ορίζει ο νόμος και είναι στο χέρι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει αυτές τις διαδικασίες με ταχύ ρυθμό, για να έρθει αυτή η ώρα ταχύτερα και πιστεύω ότι θα το κάνει.
Και θα έχει ίσως ενδιαφέρον να μας πείτε εσείς τι κάνατε με αυτές τις υποθέσεις και γιατί μας τις κληρονομήσατε, αντί να τις ολοκληρώσετε με την ταχύτητα που αρμόζει.
Εσείς ο ίδιος παραδεχθήκατε πριν από δυο χρόνια στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ότι σας ασκήθηκε πολιτική πίεση, για να είστε ανεκτικός. Στην ίδια συνέντευξη είπατε ότι δεχθήκατε απειλές. Τι κάνατε γι’ αυτό; Τίποτα! Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μας πείτε κάποια στιγμή περισσότερα για τις πιέσεις που δεχθήκατε, να μας πείτε εσείς ονόματα και διευθύνσεις.
Το Κοινοβούλιο είναι ο σωστός χώρος να τα πείτε με τον πιο επίσημο τρόπο και όχι να περιοριστείτε σε κάποια βρετανική εφημερίδα για εντυπωσιασμό του διεθνούς κοινού και μετά να το αφήσετε να ξεχαστεί. Με αυτόν τον τρόπο θα συμμετέχετε και εσείς, θα γίνετε πιο συγκεκριμένος στις καταγγελίες σας, αν θέλετε να προσφέρετε κάποια υπηρεσία σε αυτόν τον αγώνα, την οποία δεν προσφέρατε όταν είχατε όλη τη θεσμική εξουσία να το κάνετε.
Ευχαριστώ.
https://www.taxheaven.gr
Η ερώτηση και η απάντηση στη Βουλή
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ:
Επιτρέψτε μου, αρχικά να εκφράσω την αγανάκτησή μου γιατί αυτή η Κυβέρνηση δεν απαντάει στις ερωτήσεις. Έχουμε εδώ
Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, ζούμε την εξής παραδοξότητα: Το 2015 με νομοθέτηση αποφασίσατε τη μεταφορά τρεισήμισι χιλιάδων υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, τώρα Ανεξάρτητη Αρχή. Στον επόμενο σχεδιασμό μιλούσατε για τρεις χιλιάδες εννιακόσιες σαράντα επτά φορολογικές υποθέσεις. Τελικά, δεν έμαθε κανένας πόσες μεταφέρθηκαν. Από τις 10 Μαρτίου 2016, ένα χρόνο πριν, με ερώτηση έθετα τα εξής ερωτήματα:
Πόσες υποθέσεις παραμένουν στη δικαιοδοσία του ΣΔΟΕ;
Πώς αντιμετωπίζονται με δεδομένη τη μείωση του προσωπικού στου ΣΔΟΕ;
Πόσες υποθέσεις παραμένουν που είναι εισαγγελικές παραγγελίες στο ΣΔΟΕ;
Από τους πεντακόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ πόσοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις με ελεγκτικό αντικείμενο για να μπορέσουν να προχωρήσουν τις υποθέσεις;
Πώς προβλέπετε να στελεχωθεί στο νέο ΣΔΟΕ;
Με τον ν. 4410/2016 δόθηκε παράταση παραγραφής για τρία έτη στις υποθέσεις που μεταφέρθηκαν. Κοιτάξτε, η παρατάσεις παραγραφής οδηγούν τις εφορίες να ασχολούνται με υποθέσεις οι οποίες δεν φέρνουν εισπράξεις. Όποιος δίνει δηλαδή παρατάσεις παραγραφής θέλει να μην εισπράττει η εφορία.
Είμαι όμως πεπεισμένος ότι σε ειδικές περιπτώσεις, όπως τις υποθέσεις των πολιτικών, η αντιμετώπιση αυτών των υποθέσεων πρέπει να είναι διαφορετική, γιατί ενδέχεται να παραγραφούν, αλλά έχουν ουσιαστικό ηθικό και πολιτικό ενδιαφέρον.
Γι’ αυτά, λοιπόν, πρέπει να δούμε ξανά τις εξής υποθέσεις: τον αδικαιολόγητο πλουτισμό πολιτικών προσώπων, τις σκοτεινές διαδρομές του πολιτικού χρήματος, όπου είναι υποθέσεις που πλήττουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος κι εν τέλει της ίδιας της δημοκρατίας μας. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί σε αυτές τις υποθέσεις.
Με βάση, λοιπόν, αυτά είχα ρωτήσει:
Πρώτον, ολοκληρώθηκε και πότε η μεταφορά από τον ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ των τεσσάρων χιλιάδων περίπου υποθέσεων; Πόσες απ’ αυτές παραμένουν στον ΣΔΟΕ; Πώς αξιολογούνται οι υποθέσεις που μεταφέρθηκαν αναφορικά με τα αποτελέσματα και σε επίπεδο φορολογικών εσόδων; Με τι κριτήρια επιλέχθηκαν οι υποθέσεις που μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ;
Υπάρχουν -και αυτό θέλω να απαντηθεί, κυρία Υπουργέ- υποθέσεις πολιτικών προσώπων –Βουλευτές, Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς- ή συγγενών τους στις λίστες αυτές, που έχουν παραδοθεί στις ελληνικές αρχές και κινδυνεύουν να παραγραφούν; Υπάρχει ενημέρωση για πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στις λίστες Μπόργιανς ή σε άλλες λίστες καταθετών; Υπάρχουν φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων ή συγγενών πρώτου βαθμού που ήταν στον ΣΔΟΕ και δεν μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ και αφέθηκαν να παραγραφούν;
Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το εξής: Ζητήσαμε ο Υπουργός να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τέτοιου είδους υποθέσεις φοροδιαφυγής πολιτικών προσώπων -Βουλευτών, Υπουργών, Γενικών Γραμματέων- και γενικά τέτοιων προσώπων πολιτικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται σ’ αυτές τις λίστες καταθετών εξωτερικού και για υποθέσεις που δεν έχουν μεταφερθεί από τον ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
Σ’ αυτό, λοιπόν, το ενδεχόμενο δεν είδαμε να ενημερώνετε και την Επιτροπή αυτή Θεσμών και Διαφάνειας και θέλω να ρωτήσω αν, κυρία Υπουργέ, προτίθεστε, επιτέλους, να ενημερώσετε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Σας ευχαριστώ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Θεοχάρη, η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι η καταπολέμηση κάθε μορφής φοροδιαφυγής αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.
Ως εκ τούτου, η ομαλή μεταφορά των υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ προς την τέως Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και νυν ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποτέλεσε και αποτελεί πρωτεύοντα στόχο μας κυρίως προς τον σκοπό του βέλτιστου χειρισμού των υποθέσεων αυτών, της ενίσχυσης της φορολογικής συνείδησης των πολιτών, της καταπολέμησης της φορολογικής παραβατικότητας και της αποκόμισης του μέγιστου δημοσιονομικού οφέλους για τη χώρα μας.
Σχετικά με το ερώτημα της μεταφοράς των υποθέσεων από τον ΣΔΟΕ αναφέρουμε ότι προς τον σκοπό υλοποίησης των διατάξεων του ν. 4336/2015 έχει ολοκληρωθεί κατόπιν έκδοσης σχετικής υπουργικής απόφασης, την οποία καταθέτω και στα Πρακτικά, η μεταφορά των δύο χιλιάδων εφτακοσίων πενήντα μία υποθέσεων, που περιλαμβάνονται σε σχετικό πρακτικό πόρισμα της Επιτροπής. Υπάρχει και δεύτερη υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής, που κατατίθεται κι αυτή στα Πρακτικά. Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των ως άνω υποθέσεων καθορίστηκαν, επίσης, με σχετική υπουργική απόφαση. Τέλος, έχει από καιρό ολοκληρωθεί η παράδοση από τον ΣΔΟΕ στο γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα των χιλίων εκατόν ενενήντα έξι υποθέσεων που προτάθηκαν από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, προκειμένου αυτός αρμοδίως να συντονίσει τον περαιτέρω χειρισμό τους.
Με τις διατάξεις του ν. 4410/2016 ρυθμίστηκε το θέμα μεταφοράς και των υπολοίπων υποθέσεων φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου από τον ΣΔΟΕ προς τη Φορολογική Αρχή. Με μεταγενέστερη υπουργική απόφαση ρυθμίστηκαν θέματα για τη μεταφορά και των λοιπών αυτών υποθέσεων προς τη Φορολογική Αρχή. Επίσης, ορίστηκαν επιτροπές παράδοσης-παραλαβής από τον ΣΔΟΕ και τη Φορολογική Αρχή. Η διαδικασία της μεταφοράς των λοιπών υποθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη με συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Επιπλέον, για τον σκοπό της μεταφοράς υποθέσεων συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον συντονισμό των υπηρεσιών, την επίλυση ειδικών θεμάτων και την παρακολούθηση προόδου της μεταφοράς.
Ειδικώς, για τις υποθέσεις που αποτελούν εισαγγελικές παραγγελίες η υπηρεσία λαμβάνει οδηγίες κατά περίπτωση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Τέλος, για όλες τις μεταφερόμενες υποθέσεις έχει λάβει χώρα η ηλεκτρονική καταγραφή.
Συνεπώς, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4336/2015 και 4410/2016 μεταφέρεται το σύνολο των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων από τον ΣΔΟΕ στη Φορολογική Αρχή χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.
Με τις διατάξεις του ν. 4410/2016, όπως συμπληρώθηκε και με τον ν. 4446/2016, θεσπίστηκε τριετής παράταση παραγραφής για τις υποθέσεις της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ που περιέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο στην αρμοδιότητα της Φορολογικής; Αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4336/2015.
Περαιτέρω, με τον ν. 4446/2016 οι προθεσμίες παραγραφής δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση πράξεων διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών που λήγουν την 31-12-2016 παρατείνονται κατά ένα έτος από τη λήξη τους για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού ή εκδόθηκαν μέχρι τις 31-12-2016 εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ελέγχου, έρευνας ή επεξεργασίας ή εντολές και αιτήματα διερεύνησης από δικαστική ή φορολογική ή ελεγκτική αρχή, καθώς και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Όσον αφορά στις λίστες καταθετών εξωτερικού, αυτές αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικών παραγγελιών και οι οδηγίες για τη μεταφορά και τον περαιτέρω χειρισμό τους λαμβάνονται από τον καθ’ ύλην αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν εκδοθείσες εισαγγελικές παραγγελίες που αφορούν σε έλεγχο πολιτικών προσώπων.
Για τα ανωτέρω, κατατίθεται στα Πρακτικά έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ και έγγραφο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Για το ειδικότερο αντικείμενο των υποθέσεων που βρίσκονται υπό έρευνα στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ και στη φορολογική αρχή ή σε διαδικασία μεταφοράς και μάλιστα για τα ζητήματα των λιστών που αποτελούν εισαγγελικές παραγγελίες γνωρίζετε ότι η διαδικασία ελέγχου τους καλύπτεται από την αρχή της μυστικότητας της προδικασίας, της ποινικής διαδικασίας και τα οποιαδήποτε αποτελέσματα θα είναι ανακοινώσιμα μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών.
(Στο σημείο αυτό η Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Κυρία Υπουργέ, λυπάμαι γιατί δυστυχώς δεν βλέπω να παίρνω απαντήσεις. Μου απαντήσατε ότι δύο χιλιάδες επτακόσιες πενήντα μία υποθέσεις μεταφέρθηκαν, συν τις χίλιες εκατόν ενενήντα έξι που παραδόθηκαν στον Εισαγγελέα οι τρεις χιλιάδες εννιακόσιες σαράντα επτά υποθέσεις, διαλέξατε τις τρεις χιλιάδες εννιακόσιες σαράντα επτά και μετά στέλνετε και τις υπόλοιπες.
Άρα, όλες οι υποθέσεις φεύγουν από το ΣΔΟΕ και πηγαίνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή. Ακόμα, δηλαδή, και οι υποθέσεις των 5 ευρώ, τα γνωστά «τυροπιτάδικα», που έχουν γίνει ανέκδοτο, που το ΣΔΟΕ πήγαινε και έκοβε 10 και 20 και 50 ευρώ πρόστιμα. Ακόμα και με αυτές τις υποθέσεις ασχολούμαστε.
Ξαναλέω ότι όταν δίνουμε παρατάσεις και βάζουμε τις σωστές υποθέσεις μαζί με αυτές, οι οποίες είναι άχρηστες, ουσιαστικά κάνουμε συγκάλυψη. Και έρχεστε εδώ και επικαλείστε απόρρητο για να μην ενημερώσετε ούτε καν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας;
Υπάρχουν υποθέσεις υπουργών, τις οποίες, για παράδειγμα, ελέγχει η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κρήτης; Υπάρχουν υποθέσεις συγγενών υπουργών, που ελέγχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής;
Αυτές οι υποθέσεις μεταφέρθηκαν; Πείτε συγκεκριμένα: Μεταφέρθηκαν; Παραγράφονται; Τι γίνονται αυτές οι υποθέσεις; Και εάν υπάρχουν τέτοιου είδους υποθέσεις, είστε υποχρεωμένοι να τις πάτε για ενημέρωση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν υπάρχει κανένα απόρρητο και κανένα ζήτημα, το οποίο πρέπει ή μπορείτε να επικαλείστε.
Εξάλλου, από τις 10 Νοεμβρίου, δηλαδή την ίδια ημέρα που κατέθεσα την ερώτηση, προφανώς κινητοποιήθηκε το σύστημα. Διότι την ίδια ημέρα ζητήθηκε με εγκύκλιο κατεπείγουσα ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα για το ποιες υποθέσεις θα επιλεγούν στις ΔΟΥ. Άρα, άρχισε να κινείται ένα σύστημα, το οποίο προφανώς ήταν έως τότε σε λήθαργο.
Όμως, ο τεράστιος αριθμός αυτών των εντολών ελέγχου, τα προβλήματα του συστήματος προτεραιοποίησης, η καρατόμηση των διευθυντών του ΚΕΜΕΕΠ και του ΚΕΦΟΜΕΠ, χωρίς να υπάρχει άμεση αντικατάστασή τους, είχαν και έχουν οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις.
Δεν είδα κάποιο αποτέλεσμα να μου λέτε σήμερα. Άκουσα ότι μεταφέρονται, ότι έχουν γίνει οι επιτροπές, ότι παρακολουθείται η μεταφορά τους, αλλά δεν άκουσα εάν μπήκαν λεφτά στα ταμεία, εάν αυτές οι υποθέσεις μας έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Έχει περάσει τόσος χρόνος από τη μεταφορά.
Εξάλλου, σήμερα ο Πρωθυπουργός είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο – γιατί το επικαλεστήκατε και εσείς- ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είναι μια Κυβέρνηση που πατάσσει τη διαφθορά, χτυπάει τη φοροδιαφυγή και φέρνει την ανάπτυξη.
Μας είπε ότι είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική και την άνοιξη της οικονομίας, ώστε τους καρπούς αυτούς να μην τους απολαύσουν λίγοι και δεκαπέντε λεπτά μετά έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και παίρνει αυτούς τους καρπούς και μας λέει ότι είναι σάπιοι.
Τα στοιχεία έρχονται να διαψεύσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό το αφήγημα. Δεν υπάρχει πάταξη της φοροδιαφυγής που επικαλείστε. Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Δεν υπάρχει χτύπημα της διαφθοράς. Βυθίζετε την οικονομία σε ύφεση -1,1% για το 2016- 4 δισεκατομμύρια παραπάνω φόροι, διώχνετε τις επενδύσεις –ΔΕΣΦΑ, Κατάρ, Ελληνικό- χάνετε το παιχνίδι της ανεργίας με εκατόν σαράντα χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες το τελευταίο τετράμηνο, 800 εκατομμύρια τα «κόκκινα» δάνεια, 3 δισεκατομμύρια ευρώ συνεχίζεται η αιμορραγία τον Φεβρουάριο, 3 δισεκατομμύρια καταθέσεις χάνονται μέσα στο 2017. Και η άνοιξη της οικονομίας είναι βαρυχειμωνιά.
Οι μόνες, λοιπόν, κυβερνητικές δράσεις με αυτό το αναπτυξιακό πρόσημο είναι απευθείας αναθέσεις για προώθηση πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής, εξυπηρέτηση κομματικών φίλων και προσλήψεις και μονιμοποιήσεις κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης, οι τεμαχισμοί των οδικών έργων, τα κονδύλια για τη σίτιση των προσφύγων σε επιχειρήσεις φίλων, οι αναπάντητες καταγγελίες για τους οικίσκους των προσφύγων φωτογραφικών διατάξεων, η χορήγηση των δανείων κάτω του κόστους με μηδενική ή μερική τραπεζική εξασφάλιση. Δηλαδή, συνεχίζετε τις πρακτικές «δανείζουμε με αέρα» και τα λοιπά.
Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Πρέπει να μπορέσετε να βάλετε εσείς μια τάξη, γιατί γι’ αυτό σας έβγαλε ο ελληνικός λαός, όχι για να συνεχίσετε πρακτικές σαράντα χρόνων, έχετε πάρει το manual των προηγούμενων κυβερνήσεων και το έχετε ξεπατικώσει.
Παρακαλώ, δώστε απαντήσεις και ιδιαίτερα αν υπάρχουν σε εξέλιξη υποθέσεις με πολιτικά πρόσωπα, έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε τη Βουλή.
Ευχαριστώ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ (Υφυπουργός Οικονομικών): Στόχος της Κυβέρνησής μας από την πρώτη μέρα ήταν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και του «μαύρου» χρήματος, όπως είπα και στην πρωτολογία μου.
Η πολιτική βούληση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στον αγώνα αυτό, γιατί αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε όλα τα μέτρα, όλες οι πολιτικές δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Εμείς έχουμε και την πολιτική βούληση που δεν είχε η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχατε εσείς, κύριε Θεοχάρη και που δεν είχε και καμία κυβέρνηση πριν από αυτή. Οι πολιτικές συμμαχίες που διατηρούσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία στην εναλλαγή στην εξουσία στηρίζονταν μεταξύ άλλων και στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο, στη διαφθορά και στο «μαύρο» χρήμα. Πολιτικές οικογένειες, επιχειρηματικές οικογένειες και τράπεζες, όμιλοι μέσων ενημέρωσης δημιούργησαν το τρίγωνο της διαπλοκής που μας πολέμησε και μας πολεμά λυσσαλέα.
Εμείς θα τους υποχρεώσουμε να υποκύψουν στη νομιμότητα. Γι’ αυτό συστήσαμε την Εξεταστική Επιτροπή για τη νομιμότητα των δανείων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα από τις τράπεζες. Γι’ αυτό αγωνιστήκαμε να βάλουμε μια τάξη στις τηλεοπτικές άδειες και σε αυτό έχουμε απέναντί μας τα παλιά κόμματα και τις παραφυάδες τους. Γι’ αυτό και έχουμε βάλει κανόνες που περιορίζουν τις κινήσεις των λαθρεμπόρων στα καύσιμα, στα καπνικά και στα ποτά.
Στο θέμα της ερώτησής σας και στα πολιτικά πρόσωπα από τις ενέργειες που έχουμε κάνει –και σας ανέφερα προηγουμένως- είναι σαφές ότι δεν θα παραγραφούν υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα παραγραφεί καμία υπόθεση, όποιον και να αφορά, πολιτικό πρόσωπο ή μη, μεγαλοσχήμονα ή όχι.
Βεβαίως, από τη θέση που υπηρετήσατε γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να παραβιαστεί η αρχή της μυστικότητας της προδικασίας της ποινικής διαδικασίας. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να λέμε στον σωρό ονόματα και το γνωρίζετε αυτό, παρ’ όλο που το ζητάτε, προβοκατόρικα θα έλεγα εγώ.
Θα έρθει η ώρα που θα ειπωθούν και τα ονόματα, αλλά θα γίνει στο πλαίσιο και τη στιγμή που ορίζει ο νόμος και είναι στο χέρι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει αυτές τις διαδικασίες με ταχύ ρυθμό, για να έρθει αυτή η ώρα ταχύτερα και πιστεύω ότι θα το κάνει.
Και θα έχει ίσως ενδιαφέρον να μας πείτε εσείς τι κάνατε με αυτές τις υποθέσεις και γιατί μας τις κληρονομήσατε, αντί να τις ολοκληρώσετε με την ταχύτητα που αρμόζει.
Εσείς ο ίδιος παραδεχθήκατε πριν από δυο χρόνια στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ότι σας ασκήθηκε πολιτική πίεση, για να είστε ανεκτικός. Στην ίδια συνέντευξη είπατε ότι δεχθήκατε απειλές. Τι κάνατε γι’ αυτό; Τίποτα! Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μας πείτε κάποια στιγμή περισσότερα για τις πιέσεις που δεχθήκατε, να μας πείτε εσείς ονόματα και διευθύνσεις.
Το Κοινοβούλιο είναι ο σωστός χώρος να τα πείτε με τον πιο επίσημο τρόπο και όχι να περιοριστείτε σε κάποια βρετανική εφημερίδα για εντυπωσιασμό του διεθνούς κοινού και μετά να το αφήσετε να ξεχαστεί. Με αυτόν τον τρόπο θα συμμετέχετε και εσείς, θα γίνετε πιο συγκεκριμένος στις καταγγελίες σας, αν θέλετε να προσφέρετε κάποια υπηρεσία σε αυτόν τον αγώνα, την οποία δεν προσφέρατε όταν είχατε όλη τη θεσμική εξουσία να το κάνετε.
Ευχαριστώ.
https://www.taxheaven.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου