Τα ανοικτά μέτωπα στο τραπέζι ενόψει της συνεδρίασης του EWG
Το κουαρτέτο παραμένει, παραμένουν όμως και οι διαφωνίες. Ποια μέτωπα είναι ακόμα ανοικτά. Στις 14:00 το νέο ραντεβού, το απόγευμα το EWG.
| upd:
Η πρόοδος συνεχίζεται, οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται, το κουαρτέτο παραμένει, παραμένουν όμως και οι διαφωνίες ειδικά σε εργασιακό, ενεργειακό και μέτρα μετά το 2019.
Ύστερα και από τη χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση που κράτησε μέχρι τη 1 τα ξημερώματα, σβήστηκαν ακόμη περισσότερες εκκρεμότητες από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων, με βασικότερη αυτή του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Έτσι, στο Euroworking Group που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα με τους εκπροσώπους των θεσμών αλλά και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να συμμετέχουν εξ’ αποστάσεως, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών θα ενημερωθούν για την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Θα ενημερωθούν όμως και για τα «μέτωπα» που παραμένουν ανοικτά. Αυτά είναι που θα καθορίσουν τελικώς και το αν θα υπάρξει συμφωνία.
Ποια είναι τα κυριότερα μέτωπα; Οι πληροφορίες από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, έχουν ως εξής:
1. ΕΝΦΙΑ: Η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει στο πακέτο των αντίμετρων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κυρίως για τους μικροιδιοκτήτες προκειμένου να εμφανιστεί και στην κοινή γνώμη ότι υλοποιεί σε ένα μεγάλο βαθμό μια από τις βασικές της προεκλογικές εξαγγελίες. Οι θεσμοί δεν θέλουν να αλλάξει ένας από τους πιο αποδοτικούς φόρους της ελληνικής νομοθεσίας και η αντιπαράθεση συνεχίζεται
2. Αφορολόγητο: «Δεν έγινε συζήτηση για το αφορολόγητο» έλεγε τα ξημερώματα αρμόδια κυβερνητική πηγή και ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι συμφωνία επί του συγκεκριμένου θέματος δεν υπάρχει. Οι θεσμοί φέρονται να επιμένουν σε αποκλιμάκωση στα επίπεδα των 5.900 ευρώ ή στη μείωση της έκπτωσης από τα 1900 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1300 ευρώ.
3. Εργασιακό: πλήρης διαφωνία μέχρι στιγμής καθώς ειδικά το ΔΝΤ δεν θέλει να αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις νωρίτερα από το τέλος του 3ου μνημονίου. Η ελληνική πλευρά επιμένει στο να επανέλθει η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων έστω από τον Ιανουάριο του 2018 και το «παζάρι» συνεχίζεται.
4. Ενεργειακό: Η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει την πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ κυρίως για πολιτικούς λόγους. Οι θεσμοί επιμένουν στην απελευθέρωση της αγοράς.
5. Συντάξεις: η ελληνική πλευρά θέλει η μείωση των συντάξεων να γίνει σταδιακά σε βάθος τετραετίας προκειμένου να μην υπάρξει απότομη μείωση εισοδήματος. Οι θεσμοί επιμένουν στη θεωρία του «σοκ» για τη συνταξιοδοτική δαπάνη, έστω και αν αυτό το σοκ γίνει από το 2020.
Οι συζητήσεις σε επίπεδο επικεφαλής θα συνεχιστούν στις 14:00 το μεσημέρι, θα διακοπούν για να συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι στο Euroworking Group και, πιθανότατα θα συνεχιστούν και αύριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου