Πολλές φορές οι εργαζόμενοι, αλλά και οι εργοδότες, έχουν απορίες για διάφορα θέματα που θεωρούνται  κοινότυπα… Παρουσιάζουμε λοιπόν μια σειρά  από ερωταπάντησεις ελπίζοντας ότι θα λυθούν κάποιες από τις απορίες αυτές.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΚΤΩ ΩΡΕΣ ΤΗ ΜΕΡΑ?

Κατ’ αρχήν, οι εργαζόμενοι οφείλουν να παρέχουν την εργασία τους επί οκτώ ώρες ημερησίως. Ωστόσο, το οκτάωρο δεν ισχύει για όσους κατέχουν θέση εποπτείας, διεύθυνσης ή εμπιστευτική θέση. Αυτό δε σημαίνει ότι οι διευθύνοντες υπάλληλοι υποχρεούνται έχουν την υποχρέωση να εργάζονται οπωσδήποτε παραπάνω από οκτώ ώρες την ημέρα. Απλώς, για αυτή την κατηγορία υπαλλήλων, δεν ισχύουν οι γενικές διατάξεις του εργατικού δικαίου για το ωράριο. Είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι να καθορίζουν το ωράριο τους.

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΗ 
ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΜΟΥ?

Η αλλαγή ωραρίου χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου, εφόσον δηλαδή δεν έχει συμφωνηθεί τέτοια δυνατότητα στη σύμβαση, δύναται να συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή για τον εργαζόμενο και θεωρείται παράνομη. Επιπλέον πρόκειται για καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος, το οποίο πρέπει να ασκείται στα πλαίσια της καλής πίστης που διέπει την εργασιακή σχέση.

ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ?

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι μητέρεςπου είναι μερικώς απασχολούμενες, δικαιούνται το μειωμένο ωράριο για την ανατροφή του παιδιού, κατ’ αναλογία με το χρόνο ημερήσιας απασχόλησης τους.Επιπλέον, οι μητέρες που βρίσκονται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, δικαιούνται επίσης, για τις ημέρες αυτές, μειωμένο ωράριο.

ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΑΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ?

Ένας από τους δύο γονείς δικαιούται άδεια φροντίδας τέκνου,εφόσον ο άλλος δεν κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού. Επίσης, αντί για την άδεια φροντίδας, ο γονέας μπορεί να επιλέξει το μειωμένο ωράριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο άλλος γονέας δεν κάνει χρήση αυτών των δικαιωμάτων.

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ?

Οι εξ αίματος και οι εξ αγχιστείας συγγενείς (ίδιας γραμμής και βαθμού),δικαιούνται άδεια δύο ημερών με αποδοχές, σε περίπτωση θανάτου συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.

ΕΙΜΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ?

Οι μερικώς απασχολούμενοι δικαιούνται κανονικά άδεια και επίδομα άδειας, υπό τους ίδιους όρους με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Οι αποδοχές και το επίδομα άδειας, υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές που θα ελάμβαναν κατά η διάρκεια της άδειάς τους.

 ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ?

Η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών δεν δύναται να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη. Επιπλέον αποτελεί μία μορφή αναστολής της εργασιακής σχέσης καθώς κατά τα διαστήματα χορήγησής της ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται να εργαστεί και ο εργοδότης δεν έχει την υποχρέωση να καταβάλλει αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές. Σε περίπτωση χορήγησης αναγκαστικής άδειας παραβιάζονται τα όρια του διευθυντικού δικαιώματος

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΜΟΥ ΥΠΕΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ?

Το ατύχημα εργαζομένου κατά την επιστροφή του από τον τόπο εργασίας του στην οικία του θεωρείται εργατικό, κατά το άρθρο 1 του Νόμου 551/1915. Συγκεκριμένα, το ως άνω άρθρο προβλέπει ότι ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει αποζημίωση από τον εργοδότη του και στην περίπτωση ατυχήματος που έλαβε χώρα με αφορμή την εργασία του. Η επιστροφή του εργαζομένου στην κατοικία του έχει ως αφορμή την παροχή εργασίας του. Επομένως, δικαιούται να λάβει αποζημίωση, σύμφωνα με το Νόμο 551/1915 για τα εργατικά ατυχήματα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ?

Η παραίτηση μπορεί να γίνει είτε γραπτά, είτε προφορικά, ή ακόμακαι σιωπηρά, όταν συνάγεται από τις περιστάσεις. Ο εργαζόμενος που παραιτείται, εφόσον δεν έχει εξαντλήσει την άδεια του, δικαιούται αποζημίωση για τις αποδοχές της μη ληφθείσας άδειας και του επιδόματος άδειας, καθώς επίσης την αναλογία του δώρου εορτών.

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΑΝ ΕΧΩ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΤΟΣ?

Η αποζημίωση απόλυσης υπολογίζεται με βάση τον μισθό του τελευταίου μήνα. Δεν έχει καμία σημασία το ύψος του μισθού κατά τα προηγούμενα έτη.

 ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΩ ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ?

Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος έχει τις εξής επιλογές :
Α) να ασκήσει αγωγή.
Β) να προβεί σε επίσχεση εργασίας.
Γ) να θεωρήσει ότι πρόκειται για βλαπτική μεταβολή, και επομένως ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας .
Δ) Αν ο εργοδότης έχει την εμπορική ιδιότητα και η καθυστέρηση καταβολής μισθών είναι τόσο σημαντική, ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει την κήρυξη του εργοδότη σε πτώχευση.
Ε) Υποβολή μήνυσης
Στ) Αν πρόκειται για εργάτες που εργάζονται με εργολάβο ο οποίος δεν καταβάλλει τον οφειλόμενο μισθό, αυτοί μπορούν να απαιτήσουν κατευθείαν το μισθό από τον κύριο του έργου.