Στα σκαριά σενάρια παρεμβάσεων για το ασφαλιστικό "χαράτσι"
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
"Κίτρινος" συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εργασίας μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 8μηνο του 2017, όπου διαπιστώθηκε γιγάντια απόκλιση στους στόχους από τη φορολογία εισοδήματος.
Προκειμένου να αποτραπεί η "διάχυση" της τάσης μείωσης των δημοσίων εσόδων από τις Εφορίες στα Ταμεία, αναζητούνται από το αρμόδιο υπουργείο -σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ- τρόποι οι οποίοι θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές, αλλά και ταυτόχρονα τους φόρους τους, μέσω διάφορων "ελαφρύνσεων" στο πεδίο των εισφορών.
Μεταξύ των σεναρίων ασφαλιστικής "ελάφρυνσης" που εξετάζει το υπ. Εργασίας είναι η μείωση κατά 50% του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών των επαγγελματιών, η παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας-ικανότητας μόνο με την καταβολή της ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς των 168 ευρώ, αλλά και η απάλειψη της "ρήτρας" ακίνητης περιουσίας για την ένταξη ενός αυταπασχολουμένου στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Αναλυτικά τα τρία σενάρια
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, εξετάζεται:
-Να πέσει το μέγιστο πλαφόν του εισοδήματος επί του οποίου επιβάλλονται οι εισφορές 26,9% υπέρ της κύριας ασφάλισης-υγειονομικής περίθαλψης από το 10πλάσιο του βασικού μισθού (586 ευρώ) στο 5πλάσιο. Έτσι, οι μέγιστες μηνιαίες εισφορές θα μπορούσαν να πέσουν από τα μάξιμουμ 2.200 ευρώ στα 1.100 ευρώ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ένας επαγγελματίας θα κατάλλει μάξιμουμ 1.100 ευρώ τον μήνα, ακόμα και αν δηλώνει ετησίως πάνω από 35.000 ευρώ.
-Να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα καταβάλλοντας κατ' ελάχιστον κάθε μήνα εισφορές 26,9% επί του βασικού μισθού των 586 ευρώ συν την κράτηση 10 ευρώ υπέρ του ΟΑΕΔ, ακόμα και αν το εισόδημα μηνιαίως είναι μεγαλύτερο από τα 586 ευρώ.
-Να μην περιληφθεί η ακίνητη περιουσία στα κριτήρια υπολογισμού του ύψους και του πλήθους των δόσεων της ρύθμισης των 120 δόσεων, να υπάρξει "κούρεμα" 85% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα ανεξάρτητα από το ύψος των δόσεων και, τέλος, η μηνιαία δόση να αντιστοιχεί στο 20% του μηνιαίου εισοδήματος και των καταθέσεων όσων ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.
Αρνητικές ενδείξεις
Οι διέξοδοι αυτές αναζητούνται, παρά το γεγονός ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εμφάνισε πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2017, έναντι της πρόβλεψης για έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ και, συνεπώς, καλύτερη εμφάνιση -από την πρόβλεψη- για "επίδοση" ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Στελέχη του υπ. Εργασίας δεν κρύβουν τον φόβο τους μήπως η αρνητική εισπρακτική τάση που σημειώθηκε στα φορολογικά έσοδα παρασύρει και τα έσοδα του ασφαλιστικού υπερφορέα.
Ο φόβος αυτός πυροδοτείται από το γεγονός ότι οι επαγγελματίες θα κληθούν από τον ερχόμενο Νοέμβριο να καταβάλλουν εισφορές με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 και ήδη προβλέπεται μείωση 12% ή 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών από το τέλος του 2017 έως το τέλος 2018.
Εξάλλου, έχουν σημειωθεί ενδείξεις υποχώρησης των εσόδων από την πλευρά των επαγγελματιών, καθώς τον Αύγουστο -δηλαδή ακριβώς τον μήνα κατά τον οποίο εκδηλώθηκε η μεγάλη πτώση στα φορολογικά έσοδα- καταγράφηκε πτώση 15% στα έσοδα από τις ρυθμίσεις οφειλών προς τα Ταμεία.
"Μαξιλάρια" από ΑΚΑΓΕ, ΟΑΕΔ και μερική απασχόληση
Ωστόσο, από το υπ. Εργασίας, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, έχουν ήδη ετοιμάσει τα "μαξιλάρια" για το κλείσιμο των τρυπών που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις θετικές επιδόσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ.
-Το πρώτο "μαξιλάρι" το οποίο θα χρησιμοποιήσει ο ΕΦΚΑ δεν είναι άλλο από το κονδύλι ύψους 395 εκατ. ευρώ το οποίο θα αντλήσει σε 4 δόσεις από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017.
-Το δεύτερο "μαξιλάρι" θα προέλθει από τα επερχόμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία θα επιδοτήσουν την απασχόληση -συνεπώς και τις ασφαλιστικές εισφορές- πάνω από 46.000 ανέργων τους αμέσως επόμενους μήνες.
-Το τρίτο "μαξιλάρι" προέρχεται από τη σημαντική αύξηση που καταγράφεται στις νέες συμβάσεις απασχόλησης λόγω της εκτίναξης των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.
*Διαβάστε ακόμα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου