Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Τέλος η επιτήρηση για "υπερβολικό έλλειμμα", η "σκυτάλη" στην επιτροπεία δεκαετιών

Τέλος η επιτήρηση για "υπερβολικό έλλειμμα", η "σκυτάλη" στην επιτροπεία δεκαετιών

9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τέλος η επιτήρηση για "υπερβολικό έλλειμμα", η "σκυτάλη" στην επιτροπεία δεκαετιών
Της Δήμητρας Καδδά
Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, προγραμματίζεται να υπογραφεί και τυπικά η απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία "υπερβολικού ελλείμματος". Δηλαδή για την έξοδο από το "τούνελ" στο οποίο εισήλθε στις 27 Απριλίου του 2009, όταν διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα (έλλειμμα μαζί με τους τόκους) ήταν υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ.
Μόνο που πρόκειται για μία απόφαση με "ψυχολογικό" μόνο αντίκτυπο, αφού από το 2010 έως και σήμερα η Ελλάδα επιτηρείται μέσα από τα "μνημόνια". Επιπλέον, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ θα υπάρχει το 2018 "συνέχεια", με άλλη μορφή αυξημένης (σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ) εποπτείας για 10ετίες.
Η διαδικασία εξόδου από την επιτήρηση για "υπερβολικό έλλειμμα", δηλαδή για όσα κράτη έχουν δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και ομαλή πρόσβαση στις αγορές, ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου, όταν η Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο σχετική σύσταση απόφασης. Έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση και πλέον τη Δευτέρα, στη σύνοδο των υπουργών Γενικών Υποθέσεων θα ληφθεί η τυπική απόφαση.
Όσον αφορά στο μέλλον, ο κ. Βίζερ χθες ξεκαθάρισε χθες ότι ένα από τα μεγάλα ανοικτά θέματα της 3ης αξιολόγησης, είναι ο προϋπολογισμός του 2018 (σ.σ. δηλαδή το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα που έχουν ήδη παραδεχτεί ότι υφίσταται στελέχη εντός και εκτός Ελλάδος), αλλά και τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το 2019-2020.
Ονομάτισε επίσης τον μετά (;) μνημονίου μηχανισμό ως το "πλαίσιο πολιτικής, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το 2019 και το 2020" για να διασφαλίζει ότι θα ληφθούν νέα μέτρα πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Σημειώνεται ότι το μνημόνιο ορίζει ότι μπορούν να έρθουν εμπροσθοβαρώς τα μέτρα του 2020 (αφορολόγητο) αν κριθεί αναγκαίο αλλά και να ληφθούν αν χρειαστεί μέτρα που να διασφαλίζουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.
Το μεγάλο "νέο" των χθεσινών δηλώσεων είναι ότι ο ESM (και η κυβέρνηση) δεν επιθυμούν μία γραμμή PCCL-ECCL (πιστοληπτικές γραμμές που συνιστούν μίας πιο ελαφριάς μορφής μνημόνιο). Και έτσι δεν προβλέπεται δάνειο (λεφτά) μετά το 2018, αλλά μόνο υποχρέωση για "προσαρμογή" και εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Για μετά το 2020, μίλησε για ενισχυμένη εποπτεία πέραν αυτών που ισχύουν από τους κανόνες της ΕΕ (δηλαδή από τους κανόνες περί υπερβολικού ελλείμματος από το οποίο διαφεύγει την Δευτέρα η Ελλάδα). Η Ελλάδα θα υπαχθεί σε μεταμνημονιακή εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% των χρεών "αλλά ο βαθμός εποπτείας τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια θα είναι πιο έντονος σε σύγκριση, για παράδειγμα, με την Ιρλανδία" αναφέρει….
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αναφορά, ήταν αυτή του κ. Μοσκοβισί που είχε αναφερθεί στην μεταμνημονιακή εποπτεία με βάση τους κανόνες της ΕΕ κάτι που από μόνο του (χωρίς υψηλότερο βαθμό που προαναγγέλλει τώρα ο κ Βίζερ) συνιστά επιτροπεία για 10ετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: