Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Τι πραγματικά ζήτησαν η Λαγκάρντ και ο Τόμσεν από τράπεζες και... κυβέρνηση

Τι πραγματικά ζήτησαν η Λαγκάρντ και ο Τόμσεν από τράπεζες και... κυβέρνηση

1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τι πραγματικά ζήτησαν η Λαγκάρντ και ο Τόμσεν από τράπεζες και... κυβέρνηση
Του Γ. Αγγέλη 
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, στην σκιά της διάστασης – και της φαινομενικής υπέρβασής της - μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ (για το ΑQR στις ελληνικές τράπεζες) έχουν προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα όσα πρόκειται να γίνουν σε δύο επίπεδα. 
Τα όσα αναφέρθηκαν από τους Τόμσεν – Λαγκάρντ, αλλά και οι διευκρινίσεις από την πλευρά στελεχών της ΕΚΤ, διαμορφώνουν μία σαφή εικόνα για το τι ακριβώς πρόκειται να ακολουθήσει τον Φεβρουάριο με τα stress test των ελληνικών τραπεζών. 
Το είδος του "συμβιβασμού” που έχει επιτευχθεί ικανοποιεί την ΕΚΤ γιατί αναγνωρίζει τη μοναδικότητά της όσον αφορά την αρμοδιότητα εποπτείας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από την πλευρά του Ταμείου. 
Αλλά ταυτόχρονα "αναπροσαρμόζει” στο πλαίσιο των stress test που είχαν προγραμματισθεί να γίνουν από την ΕΚΤ "προσθέτοντας” κινήσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, καθώς σε συνδυασμό με τα stress test θα διενεργηθούν και στοχευμένοι έλεγχοι ποιότητας ενεργητικού, με άλλα λόγια ενα περιορισμένο και "στοχευμένο” AQR...
Το δεύτερο επίπεδο "συμβιβασμού” έχει να κάνει τόσο με τις τράπεζες όσο και με την κυβέρνηση. 
Η απαίτηση του ΔΝΤ για AQR είχε βασισθεί στην εκτίμησή του ότι οι στόχοι εκκαθάρισης των "κόκκινων δανείων” τη διετία 2018 – 2019 είναι πολύ αισόδοξοι δεδομένου ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι περισσότερο επιφυλακτική από εκείνη της Ευρωζώνης.
Για τον λόγο αυτό τόσο η Λαγκάρντ όσο και ο Τόμσεν ζητούν για τη διετία 2018 – 2019  εγγυήσεις από τις τράπεζες και το δημόσιο ότι θα υπάρχει επαρκές και ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και "ενεργητικότητα” από τις τράπεζες για την εκκαθάριση των NPLs με τους ρυθμούς που προβλέπουν οι σχετικοί στόχοι. 
Οι στόχοι για το 2017 κρίνονται τόσο από την Ευρωζώνη όσο και από το ΔΝΤ ότι θα πιασθούν. 
Αντίθετα το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι στόχοι του 2018 – 2019 είναι δύσκολο να επιτευχθούν υπό τις παρούσες συνθήκες και ζητάει μία "μεσοπρόθεσμης διάρκειας στρατηγική” που θα τους εξασφαλίσει. 
Δηλαδή περισσότερα κεφάλαια... Ποιός θα τα εξασφαλίσει αυτά;  
Ο "συμβιβασμός” με τον κ. Ντράγκι εξασφάλισε το κύρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Αλλά και η ΕΚΤ ανέλαβε την ευθύνη να εξασφαλίσει το... αποτέλεσμα, δηλαδή τα κεφάλαια, υποβάλοντας τις ελληνικές τράπεζες σε ενα ιδιαίτερα αυστηρό stress test και ταυτόχρονα σε "στοχευμένες” ενέργειες ποιοτικού ελέγχου των ενεργητικών όπου αυτή κρίνει... 
Αυτής της προοπτικής "ηχώ” ήταν οι χθεσινές παρατηρήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των τραπεζών και να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσής τους, δεδομένου μάλιστα ότι "οι στόχοι για το 2018 και το 2019 είναι πιο φιλόδοξοι από τους φετινούς...”.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: