Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Συνήγορος του Πολίτη: Σχετικά με την έκδοση της κ.υ.α. για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών

Συνήγορος του Πολίτη: Σχετικά με την έκδοση της κ.υ.α. για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών




Κύκλος Σχέσεων Κράτους - Πολίτη
Σύνοψη διαμεσολάβησης

Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη : Ευανθία Σαββίδη
Ειδική Επιστήμονας: Πετρούλα Βορριά

Σεπτέμβριος 2017

Πολίτες κατήγγειλαν την καθυστέρηση χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών, που δικαιούνται επειδή μισθώνουν οικία απομακρυσμένη από εκείνη της κύριας κατοικίας της οικογένειάς τους και αφορά το τρέχον (2017) και το προηγούμενο (2016) έτος. Η καθυστέρηση προκλήθηκε λόγω πρόσφατης, δια νόμου, αλλαγής ως προς την αρμόδια για την εκκαθάριση και εντολή πληρωμής του επιδόματος υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, η σχετική νέα διάταξη (Ν. 4452/2017, άρθρο 31, παρ. 4) προβλέπει ότι στην περίπτωση δικαιούχων που φοιτούν σε Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, Α.Ε.Α., η εκκαθάριση των αιτήσεων και η ενταλματοποίηση της δαπάνης πραγματοποιείται πλέον από τους φορείς αυτούς. Προβλέπει όμως και την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία, το χρόνο, τον τρόπο και τους φορείς καταβολής του επιδόματος.

Οι Διευθύνσεις Φοιτητικής Μέριμνας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που ανέλαβαν την αρμοδιότητα αυτή, δεν προέβαιναν στην καταβολή του επιδόματος προς τους δικαιούχους, επειδή δεν είχε εκδοθεί η εν λόγω Κ.Υ.Α.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι το εν λόγω επίδομα θεσμοθετήθηκε προκειμένου να ενισχύσει τις οικογένειες των φοιτητών, που σπουδάζουν μακριά από την κατοικία της οικογένειάς τους και γι' αυτό, επιβάλλεται, βάσει της αρχής της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη διοίκηση, η άμεση έκδοση Κ.Υ. Α., προκειμένου να καταστεί δυνατή η χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος φοιτητών.

Πράγματι, στις 31 Αυγούστου 2017 δημοσιεύθηκε η με αρ. 140832/Ζ1/25.8.2017 (ΦΕΚ Β 2993) Κ.Υ.Α., με την οποία καθορίζεται η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και οι αρμόδιοι φορείς για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές των ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αυτήν, οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αίτησης στεγαστικού επιδόματος, μέσω του συστήματος TAXIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με στοιχεία εισόδου αυτά που διαθέτουν στο TAXIS, προκειμένου να παρακολουθούν την τρέχουσα κατάσταση αξιολόγησης της αίτησής τους.

1. Σύνοψη Διαμεσολάβησης
2. Έγγραφο ΣτΠ προς συναρμόδιους υπουργούς
3. Κοινή Υπουργική απόφαση
4. Διοικητική Ανταπόκριση

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: