Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Γκρίζα σενάρια φέρνει ενδεχόμενη είσοδος των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς έχουν ταχθεί ακόμη και υπέρ ενός Grexit

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ28/09/2017 08:00 |
Γερμανικό ντόμινο και ανάσα για τις τράπεζες
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο εμπνευστής του Grexit, ετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο και πιθανός διάδοχός του θα είναι ο 39χρονος Κρίστιαν Λίντνερ (φωτογραφία), ηγέτης των Φιλελευθέρων που έχει σκληρή θέση για την Ελλάδα. Αν βρεθεί στο συγκεκριμένο πόστο, τότε τα πράγματα για την ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι καθόλου εύκολα
  0  0 Google +0  0
    
Ντόμινο επιπτώσεων προκαλεί στην ελληνική οικονομία το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη Γερμανία. Η αρχή έγινε από τα ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων καταγράφουν σημαντική επιδείνωση, και έπεται συνέχεια με τις διαπραγματεύσεις της τρίτης αξιολόγησης, ενώ σε γκρίζα ζώνη παραμένει το ζήτημα του χρέους. Οπως φαίνεται, η Αθήνα έρχεται αντιμέτωπη με ένα φάσμα καθυστερήσεων αλλά και σοβαρών επιπτώσεων που διαμορφώνουν αρνητικούς όρους στην οικονομία. Θετικό νέο πάντως είναι ότι βρέθηκε συμβιβαστική λύση μεταξύ Βρυξελλών, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτης για το θέμα των ελληνικών τραπεζών. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το ΔΝΤ δέχεται να μην ασκήσει πιέσεις για ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες μετά και τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, ότι θα γίνουν νωρίτερα τα stress tests των ελληνικών τραπεζών - ενδεχομένως τον Μάρτιο του 2018 - σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Ο Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι περιμένει μέχρι αύριο σχετική ανακοίνωση από το ΔΝΤ που θα αποδέχεται τη λύση αυτή.  
Η αναμενόμενη είσοδος των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση συνεργασίας φέρνει γκρίζα σύννεφα στην Αθήνα, καθώς βρίσκονται σε σκληρή και αυστηρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, δεδομένου ότι έχουν ταχθεί ακόμη και υπέρ ενός Grexit.
Τα πράγματα εκτιμάται πως θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για την ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που οι Φιλελεύθεροι πάρουν το υπουργείο Οικονομικών από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Αν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα, πιο σκληρή πραγματικότητα, καθώς επίκεινται εξαιρετικά κρίσιμες διαπραγματεύσεις τους επόμενους 11 μήνες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το καθεστώς εποπτείας που θα ισχύσει μετά το τρίτο Μνημόνιο.
Ολα αυτά είναι πιθανό να ανατρέψουν το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου για καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
«Δύσκολοι καιροί για τη Ελλάδα» ήταν ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδα «Handelsblatt». Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, σε περίπτωση που στο Βερολίνο συγκυβερνήσουν Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, τα πράγματα για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολα. Διότι ήδη στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν  Λίντνερ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Τα μηνύματα της γερμανικής κάλπης άρχισαν να φαίνονται στην ελληνική οικονομία:
Ομόλογα: Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν και χθες έντονη άνοδο τόσο στους μακροπρόθεσμους όσο και στους βραχυπρόθεσμους τίτλους. Οι αποδόσεις στο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκαν στο 5,747% για πρώτη φορά μετά τις 16 Ιουνίου, όταν μόλις πριν από δύο μήνες είχαν υποχωρήσει στην περιοχή του 5,20%. Το διετές (πρώην 5ετές με λήξη τον Απρίλιο του 2019) κατέγραψε εκτίναξη της απόδοσής του φθάνοντας στο 3,34%, όταν μόλις την περασμένη εβδομάδα κινούνταν στο 2,9%.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 80 ΔΙΣ. ευρώ. Η αβεβαιότητα, οι φόβοι γύρω από την τρίτη αξιολόγηση, δεν αφήνουν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται γύρω στα 80 δισ. ευρώ καθαρών επενδύσεων (έπειτα από αποσβέσεις και διακλαδικές μετακινήσεις) σε σταθερές τιμές 2010 μόνο και μόνο για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2010, αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank. Στη μελέτη που υπογράφουν οι Νικόλαος Καραμούζης, δρ Πλάτων Μονοκρούσος και δρ Τάσος Αναστασάτος, υπογραμμίζεται ότι η κινητοποίηση σημαντικών εγχώριων και ξένων χρηματοοικονομικών και παραγωγικών πόρων για επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμης και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: