Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Ταμεία: τρέχουν τις κατασχέσεις, φρενάρουν τις ρυθμίσεις - ελαφρύνσεις

Ταμεία: τρέχουν τις κατασχέσεις, φρενάρουν τις ρυθμίσεις - ελαφρύνσεις

33
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ταμεία: τρέχουν τις κατασχέσεις, φρενάρουν τις ρυθμίσεις - ελαφρύνσεις
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Περνά , αλλά  δεν "ακουμπά" στους ελεύθερους επαγγελματίες το πλεόνασμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Και αυτό γιατί, το Υπ. Εργασίας, δίνει προτεραιότητα στην εντατικοποίηση των διαδικασιών κατασχέσεων για όσους δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους και όχι στη εντατικοποίηση των διαδικασιών ρύθμισης των οφειλών, λήψης μέτρων ασφαλιστικής ελάφρυνσης  (πχ μείωση μέγιστων εισφορών), αλλά ακόμα και στοιχειώδους επίσημης ενημέρωσης των επαγγελματιών  για το πώς θα καταβληθούν οι εισφορές με βάση το εισόδημα που δήλωσαν το 2016.
Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά τα οποία χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά το Υπ. Εργασίας απέναντι στους επαγγελματίες –καθώς βλέπουν κυρίως απειλές κατασχέσεων και πολύ λιγότερο  ή καθόλου μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης τους- κάνουν εκπροσώπους τους –με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr -  να χάνουν και τις τελευταίες ελπίδες για μία "ανάσα" στην οικονομική δραστηριότητα τους μέσω ΕΦΚΑ.
Οι λιγοστές εξαιρέσεις σ' αυτή  την εικόνα (πχ η πρόσφατη αποσύνδεση της ασφάλισης από την επαγγελματική ιδιότητα για μηχανικούς –δικηγόρους, παράταση καταβολής εισφορών 2016 για ασφαλισμένους τέως ΕΤΑΑ, ΟΓΑ έως 30/11/2017), ελάχιστα τη διαφοροποιούν θετικά.
"Πλεόνασμα", αλλά  από ποιους και για ποιους;
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις της Υπ. Εργασίας, κας. Έφης Αχτσιόγλου, το πλεόνασμα του ασφαλιστικού υπερ –ταμείου, έφτασε τα 467 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2017 .
Ωστόσο, οι επιδόσεις αυτές –οι οποίες ξεπερνάνε θετικά τις αντίθετες επίσημες προβλέψεις για αντίστοιχο σχεδόν  έλλειμμα την ίδια περίοδο-  κάθε άλλο παρά οδηγούν προς το παρόν σε κάποια κυβερνητική κίνηση ελάφρυνσης των ελευθέρων επαγγελματιών, αν και αυτοί έχουν διπλό "μερίδιο"  γι΄αυτό το αποτέλεσμα.  
Εκπρόσωποι των επαγγελματιών επισημαίνουν στο Capital.gr πως η εν λόγω κοινωνική ομάδα έχει συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών του ΕΦΚΑ  τόσο με τις αυξημένες εργοδοτικές εισφορές τις οποίες έχει καταβάλλει φέτος  λόγω των αυξημένων προσλήψεων που έχουν κάνει , όσο και με τις νέες εισφορές με βάση το εισόδημα της.   
Τρεις εκκρεμότητες 
Παρόλα αυτά, το Υπ. Εργασίας συνεχίζει φρενάρει οποιαδήποτε διαδικασία με την οποία θα μπορούσαν να ελαφρυνθούν οι επαγγελματίες.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως :
- Αν  και η πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη προς δημόσιο, τράπεζες κλπ.  έχει ανοίξει από τις 3 Αυγούστου, δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στον ΕΦΚΑ προκειμένου να "τρέξει" η ρύθμιση των 120 δόσεων ,η οποία προβλέπεται στον ίδιο νόμο.
Και αυτό γιατί εδώ και πάνω 1 ½ μήνα εκκρεμεί η σχετική  εφαρμοστική Απόφαση από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσο Πετρόπουλο.
Η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται μόνο σε διάφορες ενστάσεις των θεσμών (οι οποίες κάνουν ορισμένους στην κυβέρνηση να πιστεύουν πως η εν λόγω ρύθμιση θα έλθει μετά την γ΄ αξιολόγηση), αλλά και σε διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Για παράδειγμα έχουν διαπιστωθεί διαφορετικές εκτιμήσεις για το προχώρημα της ρύθμισης μεταξύ στελεχών του ΕΦΚΑ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δεδομένου ότι ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό "υπονοεί" πως η ρύθμιση για χρέη προς τα ταμεία και την εφορία πρέπει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, αν και τα χρέη αυτά είναι διαφορετικά στη "φύση" τους, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα εκτιμούν παράγοντες των ασφαλιστικών ταμείων.
- Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος έχει προαναγγείλει "ελαφρύνσεις" στις εισφορές των επαγγελματιών –ειδικά για εκείνους που το εισόδημα που δηλώνουν προσεγγίζει τα 70.000 ευρώ- χωρίς όμως να έχει υπάρξει ακόμα κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για το τι και πότε προτίθεται να κάνει.
Υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως διάφορα σενάρια ασφαλιστικής ελάφρυνσης των επαγγελματιών σκοντάφτουν σε ενδεχόμενες αντιδράσεις των θεσμών και πως, ίσως, το προσφορότερο έδαφος για την εφαρμογή  δεν θα μπορούσε να βρεθεί νωρίτερα από τα τέλη του 2018, εφόσον έχει λήξει το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής και λίγο πριν ξεκινήσει ο υπολογισμός των εισφορών των μη μισθωτών με βάση το 100% του ακαθάριστου εισοδήματος τους (σ.σ. από 1/1/2019). 
- Το Υπ. Εργασίας εξακολουθεί να κρατά στο "σκοτάδι" τους επαγγελματίες σχετικά με πότε ακριβώς θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές με βάση το εισόδημα που δήλωσαν το 2016, αλλά και σχετικά με το πότε και, κυρίως, σχετικά με το πώς θα γίνουν οι συμψηφισμοί (αρνητικοί και θετικοί) με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 με βάση το εισόδημα του 2015.
Ναι μεν, πέρασε, στις αρχές του μήνα, διάταξη με την οποία προβλέπεται ο συμψηφισμός αναδρομικών επιστροφών (για όσους δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015) και χρεών, αλλά το πότε και το πώς θα γίνει αυτός παραπέμπεται σε επόμενη Υπουργική Απόφαση.
Και όλα αυτά, ενώ όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με τις εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016 θα εκδοθούν στα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα.
Την ίδια ώρα, εντείνονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης 
Από την άλλη μεριά, το Υπ. Εργασίας δεν έχει δείξει την ίδια καθυστέρηση σ’ ό,τι αφορά το "κυνήγι" των οφειλετών των ταμείων.
Εν μέσω του περασμένου καλοκαιριού  και ενώ αναμενόταν η Απόφαση του κ. Πετρόπουλου για τη συγκεκριμενοποίηση των όρων ένταξης των οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων,   οι τράπεζες δέχθηκαν –μετά από αίτημα του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών του ΕΦΚΑ- να αυξήσουν το ημερήσιο όριο των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών με μη ρυθμισμένα χρέη.
Συγκεκριμένα, το όριο αυτό αυξήθηκε από τα 600 στα 900, αν και το ΚΕΑΟ και ο ΕΦΚΑ ζητούσαν  1.500 κατασχετήρια ανά ίδρυμα.
Και αυτό λόγω του γεγονότος ότι από 30/12/2016 έχει ξεκινήσει η ένταξη και των οφειλετών με χρέη κάτω των 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ και αυξήθηκε η "δεξαμενή" των υπό κατάσχεση λογαριασμών, αν και ο κος. Πετρόπουλος έχει δεσμευθεί δημοσίως πως τα αναγκαστικά μέτρα για όσους χρωστάνε κάτω από 5.000 ευρώ (σ.σ. με εξαίρεση εκείνους που χρωστάνε στο ΙΚΑ).
Διαβάστε ακόμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: