Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΝΤ: Μένει στο πρόγραμμα, ζητά όμως οδικό χάρτη για τη μείωση των NPLs

ΔΝΤ: Μένει στο πρόγραμμα, ζητά όμως οδικό χάρτη για τη μείωση των NPLs

4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
ΔΝΤ: Μένει στο πρόγραμμα, ζητά όμως οδικό χάρτη για τη μείωση των NPLs
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:35
Tης Νένας Μαλλιάρα
Τη διαβεβαίωση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Κριστίν Λαγκάρντ στους Έλληνες τραπεζίτες κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στο Λονδίνο. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ συμφώνησε να μην επιμείνει στη θέση του για τη διενέργεια AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, και οι δύο αυτές διαβεβαιώσεις έχουν ως "αντάλλαγμα" τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κα. Λαγκάρντ ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες οδικό χάρτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 
Η χτεσινή ήταν μία συνάντηση "αμοιβαίων εξηγήσεων", η οποία αναμένεται να θέσει τέρμα στις αναταράξεις που υπέστησαν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα, θέτοντας όμως σαφή και αυστηρά ζητούμενα για την εφεξής πορεία τους.

Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας Ελλήνων τραπεζιτών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΕΤ Ν. Καραμούζη, με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, που σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κανονιστεί εδώ και δεκαπέντε ημέρες, παρευρίσκονταν επίσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ,  Π. Τόμσεν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζ. Ράις και άλλα στελέχη του ΔΝΤ. Επίσημη ανακοίνωση για τη συνάντηση αναμένεται από το ΔΝΤ.

Μετά τον "συμβιβασμό" των θέσεων ΔΝΤ και ΕΚΤ, με το Ταμείο να σταματά να εμμένει στη διενέργεια AQR στις ελληνικές τράπεζες και να αρκείται στην επίσπευση των stress tests από την ΕΚΤ, το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση ήταν θετικό. 

Από πλευράς ελληνικών τραπεζών αναφέρθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε πολλά ζητήματα με στόχο την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν οι καθυστερήσεις στις προηγούμενες αξιολογήσεις, η αβεβαιότητα και η ασθμαίνουσα Οικονομία. 

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη ενός σταθερού και απαλλαγμένου από πλευράς φημολογιών περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο οι τράπεζες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν για την υλοποίηση του πρώτιστου στόχου τους που δεν είναι άλλος από τη μείωση των κόκκινων δανείων. 
Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας, επισήμανε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ,  αναφέροντας ότι η επίσπευση των stress tests από την ΕΚΤ  θα βοηθήσει το ΔΝΤ να αξιολογήσει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι στις δύο προηγούμενες εκθέσεις του, τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου κόκκινων δανείων, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν απόθεμα κεφαλαίων, περίπου 10 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ 2016) για να καλύψουν ενδεχόμενες πρόσθετες ανάγκες τραπεζικής στήριξης. Εκτιμώντας, μάλιστα, ότι ούτε το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να είναι επαρκές, το ΔΝΤ πίεζε για νέους ελέγχους ποιότητας ενεργητικού (AQR) πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ως απαραίτητο στοιχείο για τον προσδιορισμό των συνεπειών για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η συζήτηση για το θέμα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε και στις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στην ανάγκη επίσπευσής τους, όπως επίσης και στο φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η πρόκληση της μείωσης των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τεράστια και οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν σε σύντομο χρόνο, επισημάνθηκε. Επίσης ζητήθηκε να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων και οι ρευστοποιήσεις των μη βιώσιμων. Επιπλέον, τονίστηκε ότι οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν επιτυχώς και άλλες προκλήσεις, με μεγαλύτερη την ψηφιοποίηση και τον ανταγωνισμό από τα fintechs που αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς τα δεδομένα για τις τράπεζες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, κατέγραψαν κέρδη. Το τοπίο έχει αλλάξει σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν η κυβέρνηση διαφωνούσε με τους δανειστές της χώρας και οι τράπεζες κόντεψαν να καταρρεύσουν, είπε ο κ. Καραμούζης, επισημαίνοντας ότι η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA έχει μειωθεί στα 32 δισ. ευρώ από 87 δισ. ευρώ δύο χρόνια πριν. 

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών  που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αλλά και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση των κόκκινων δανείων. 

Σημειώνεται ότι στα δύο αυτά θέματα αναφέρθηκε χθες το βράδυ και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου. Όπως είπε, οι τράπεζες έχουν πετύχει σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση, όσο και στους δείκτες ρευστότητας και φερεγγυότητας τα τελευταία χρόνια, και ουδεμία απολύτως ανησυχία δικαιολογείται για την πορεία τους.

Για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των τραπεζών και να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσής τους, δεδομένου μάλιστα ότι οι στόχοι για το 2018 και το 2019 είναι πιο φιλόδοξοι από τους φετινούς.

Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, γενικώς, οι τράπεζες έχουν πετύχει σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση, όσο και στους δείκτες ρευστότητας και φερεγγυότητας τα τελευταία χρόνια, και ουδεμία απολύτως ανησυχία δικαιολογείται για την πορεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: