Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΑΥΡΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΑΥΡΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μειωμένα έσοδα του προϋπολογισμού, τα προαπαιτούμενα και ο ΕΦΚΑ ναρκοθετούν τη διαδικασία της αξιολόγησης

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ16/09/2017 08:00 |
Μαύρες κηλίδες μολύνουν την Οικονομία
Μπρούνο Λε Μερ (αριστερά) και Γερούν Ντεϊσελμπλούμ (κέντρο) συνομιλούν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο χθεσινό Eurogroup από το οποίο η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα να κλείσει την αξιολόγηση «έως το τέλος του έτους»
  0  0 Google +0  0
    
Ο χρόνος, πριν καν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση, είναι ήδη πιεστικός. Μαύρες κηλίδες έχουν εντοπιστεί και απειλούν να πνίξουν κάθε αφήγημα για αλλαγή σελίδας, χωρίς νέα μέτρα και με καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο.
Από τις μαύρες τρύπες στα έσοδα του προϋπολογισμού έως τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προαπαιτουμένων, από τους πολιτικούς χειρισμούς στο θέμα των συμβασιούχων και τον επανυπολογισμό συντάξεων και εισφορών, από τη διενέργεια νέου διαγνωστικού ελέγχου στις τράπεζες έως και το θέμα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, σε κάθε βήμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ατύπως βρίσκεται στην κεφαλή της διαδικασίας αξιολόγησης, καραδοκεί μια νάρκη.
Στο τέλος αυτής της διαδικασίας κρίνονται πολλά περισσότερα από το εάν ο Τσακαλώτος θα είναι υπουργός και ο Τσίπρας Πρωθυπουργός. Κρίνεται η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και εάν τελικά η χώρα θα μεταφερθεί από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στις αγροτικές φυλακές τον Αύγουστο του 2018 όπως προδιέγραφε προ ημερών το Reuters, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, την οικονομία και προφανώς και για το σημερινό πολιτικό προσωπικό.
Ντεϊσελμπλούμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ και Κερέ με μια φωνή μετά το χθεσινό Eurogroup έστειλαν το μήνυμα «κλείστε την αξιολόγηση ώς το τέλος του έτους». Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι αυτός είναι ο στόχος της. Το ερώτημα είναι αν μπορεί.
Στην Αθήνα, τα τεχνικά κλιμάκια την εβδομάδα που πέρασε έβγαλαν τις πρώτες κίτρινες κάρτες. Διαπίστωσαν σημαντικές καθυστερήσεις στον κατάλογο των 95 προαπαιτουμένων που πρέπει να υλοποιηθούν έως τον Δεκέμβριο αλλά και μονομερείς ενέργειες στις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις για τα εργασιακά και τη δημόσια διοίκηση με έμφαση στο θέμα των συμβασιούχων. «Υπάρχουν παρεμβάσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν προηγηθεί» αναφέρει με έμφαση αρμόδια πηγή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται διορθώσεις στις διατάξεις που ψηφίστηκαν λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ.

Κλειδί ο ΕΦΚΑ. Την περασμένη  Τετάρτη στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών. Ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να επιστρέψει διά συμψηφισμού μέρος των εισφορών που παρακρατήθηκαν από τις αρχές του έτους σε μη μισθωτούς. Οι εισφορές τους υπολογίστηκαν με βάση τα εισοδήματα του 2015, τα οποία όπως αποδείχθηκε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δεν είχαν καμία σχέση με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην Εφορία. Τα στοιχεία τα οποία έδειξαν μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015 ή σε ένα ποσοστό της τάξεως του 20% δείχνουν το μέγεθος των επικείμενων απωλειών. «Η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ είναι κρίσιμος παράγοντας για τον προϋπολογισμό» αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Πηγή με γνώση των διεργασιών παρατηρεί πως εάν η άσκηση η οποία θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα για τον επανυπολογισμό των εισφορών βγάλει επιστροφές της τάξεως των 80-100 εκατ. ευρώ τον μήνα από τις αρχές του έτους, μια δημοσιονομική βόμβα θα είναι έτοιμη να σκάσει.
Στο παρασκήνιο υφέρπει ήδη μια «κόντρα» ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας. Το ερώτημα στο οποίο δια αιχμών τοποθετούνται στελέχη των δύο υπουργείων είναι αν οι μεγάλες εισφορές ή οι υψηλοί φόροι, οδήγησαν τους ελεύθερους επαγγελματίες σε πρακτικές οχύρωσης απέναντι στις επιβαρύνσεις, δηλώνοντας τελικά λιγότερα κέρδη. Στο άθροισμα των επιβαρύνσεων τώρα, με τη ζημιά να έχει ήδη γίνει αναζητείται μια φόρμουλα κόφτη ώστε να αρθούν τα κίνητρα απόκρυψης εισοδημάτων. «Δώσαμε κίνητρα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να υποδηλώσουν εισοδήματα» αναγνώρισε προ ημερών κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Τώρα, με βάση τις πολιτικές που οι ίδιοι αποφάσισαν, τρέχουν να διορθώσουν τα λάθη τους.
Στον καμβά των προβλημάτων, οι καθυστερήσεις στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων επισημάνθηκαν σε ανώτατο επίπεδο από τον Μπενουά Κερέ μετά το Eurogroup, το θέμα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να τροφοδοτεί παρεμβάσεις των δανειστών αναφορικά με την ανάγκη διασφάλισης της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και η επιμονή του ΔΝΤ στην ανάγκη διενέργειας νέων διαγνωστικών ελέγχων για τις τράπεζες εγείρει τριβές σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Οι τράπεζες. Για το θέμα των τραπεζών ο Μπενουά Κερέ ξεκαθάρισε χθες ότι ο απόλυτος ρυθμιστής των εξελίξεων είναι ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, ο SSM. «Δεν βλέπουμε ανάγκη για διαγνωστικά ποιότητας ενεργητικού» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι έχουν προγραμματιστεί stress test εντός του 2018. Αφησε όμως να εννοηθεί ότι υπάρχουν διεργασίες ώστε να απαντηθούν εγκαίρως οι ανησυχίες του ΔΝΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πολύ υψηλό επίπεδο υπάρχει γραμμή επικοινωνίας στο τρίγωνο Αθήνα - Φρανκφούρτη -  Ουάσιγκτον για το θέμα στο οποίο η πίεση του Ταμείου είναι τεράστια.
Οι  μαύρες κηλίδες στην τρίτη αξιολόγηση δεν συνδέονται με θαλάσσια, υπόγεια ή άλλα ρεύματα. Είναι ήδη εδώ. Ολα τα μέτωπα που έχουν ήδη ανοίξει αυτό δείχνουν.

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: