Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Τι προβλέπει η νέα διάταξη για τους συνεπείς φορολογούμενους

Υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές
Τι προβλέπει η νέα διάταξη για τους συνεπείς φορολογούμενους
21 Φεβ 2018 - 09:03
Picture 0 for Υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Τη δυνατότητα διευθέτησης και των βεβαιωμένων φορολογικών τους υποχρεώσεων, οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με τη διαδικασία της πάγιας ρύθμισης έχουν οι φορολογούμενοι. Η ρύθμιση αφορά σε βεβαιωμένες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, όσων αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές, και παρόλ’ αυτά επιθυμούν να προχωρήσουν εμπρόθεσμα στην τακτοποίησή τους.

Στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών και η διευκόλυνση όσων δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σχετικές διευκρινίσεις δίνει η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο που εξέδωσε, ερμηνεύοντας τις διατάξεις του άρθρου 114 του νόμου 4514 του 2018, το οποίο αντικαθιστά τις διατάξεις περί πάγιας ρύθμισης, του άρθρου 1 της υποπαραγράφου Α2, παρ. Α του νόμου 4152 του 2013.

Ποιες κατηγορίες οφειλών υπάγονται στη ρύθμιση

Δικαίωμα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση, έχουν όλοι οι οφειλέτες με βάση των Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που εμφανίζουν υποχρεώσεις βεβαιωμένες τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα.  Πρόκειται επί της ουσίας για ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο  - είτε με αναστολή πληρωμής, είτε με διευκόλυνση, είτε με άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών. Στις οφειλές αυτές συμπεριλαμβάνονται και χρέη υπέρ τρίτων, όπως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή ανάλογες οντότητες.

Οι οφειλές, οι οποίες επίσης μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση, εφόσον ο οφειλέτης καταθέσει αίτηση, είναι οι βεβαιωμένες οφειλές που εμφανίζονται έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, και τελούν υπό καθεστώς δικαστικής ή δικαστικής αναστολής.

Επιπλέον, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από τις ελεγκτικές αρχές ή την αρμόδια ΔΟΥ, και δεν είναι ληξιπρόθεσμες, μέχρι και την ημερομηνία κατά την οποία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ο οφειλέτης, γεγονός που αποτελεί σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Τι συμβαίνει για περισσότερες από μία ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ωστόσο, εάν κάποιος πολίτης εμφανίζει περισσότερες από μία ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές, τότε έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, ώστε να υπαχθούν στη ρύθμιση μία ή περισσότερες από αυτές ή και οι δόσεις των συγκεκριμένων οφειλών. Συν τοις άλλης, η νέα ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στο φορολογούμενο να τύχει των ευνοϊκών της διατάξεων, με τμηματική καταβολή και των νέων οφειλών, με βάση τα όσα προβλέπονται στην υποπαράγραφο Α2 της παρ. Α του άρθρου 1 του νόμου 4152 του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: