Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Διευρυμένο σχέδιο, αναγκαστικές εκτελέσεις, τηλεφωνικές κλήσεις και 100.000 ελέγχους Οι βασικοί στόχοι που έχει θέσει η Αρχή

Διευρυμένο σχέδιο, αναγκαστικές εκτελέσεις, τηλεφωνικές κλήσεις και 100.000 ελέγχους
Οι βασικοί στόχοι που έχει θέσει η Αρχή
23 Φεβ 2018 - 09:16
Picture 0 for Διευρυμένο σχέδιο, αναγκαστικές εκτελέσεις, τηλεφωνικές κλήσεις και 100.000 ελέγχους
Του Γιώργου Λαμπίρη

Πλήρη επιχειρησιακό σχεδιασμό, με ελέγχους σε όλα τα επίπεδα, φέρνει στην επιφάνεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στο πλαίσιο απόφασης, την οποία υπογράφει ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προβλέπεται μεταξύ άλλων, η διενέργεια 100.000 τηλεφωνικών κλήσεων προς τους φορολογούμενους, με στόχο τη φορολογική τους συμμορφωση, αλλά και η διενέργεια 100.000 φορολογικών ελέγχων, από όλα τα ελεγκτικά κλιμάκια που έχει στη διάθεσή της η φορολογική αρχή. Ο έλεγχος για φοροδιαφυγή θα αφορά σε όλο το φάσμα παραβάσεων, από την έκδοση αποδείξεων έως και την απόκρυψη σημαντικών εισοδημάτων πλουτισμού.

Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη βραχυχρόνια μίσθωση από το Μάρτιο

Ταυτόχρονα προβλέπεται η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxis, για τον έλεγχο των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία αναμένεται να βρίσκεται στον διαδικτυακο αέρα έως και το τέλος Μαρτίου.

Δράσεις με άμεση εφαρμογή με τη διενέργεια ελέγχων με ποιοτικά χαρακτηριστικά

Η εφαρμογή των μέτρων στοχοθετείται από την ΑΑΔΕ άμεσα, ενώ στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού πλάνου, προβλέπεται και η διενέργεια ποιοτικών ελέγχων, ούτως ώστε να διαπιστώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εάν και κατά πόσο εκπληρώνονται οι στόχοι που έχει θέσει η Αρχή.

Θυμίζουμε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων, βρίσκονται στο κατώφλι των 100 δισ. ευρώ.

Τα βασικότερα σημεία της απόφασης είναι τα εξής:

-Η διενέργεια περισσότερων από 100.000 τηλεφωνικών κλήσεων από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης, ούτως ώστε να ασκείται πίεση προς τους φορολογούμενους για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

-Η έναρξη λειτουργίας εφαρμογής για τον έλεγχο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, τύπου AirBnB και Booking.

-Η διενέργεια τουλάχιστον μίας διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι βασικοί στόχοι που έχει θέσει η Αρχή

Στη στοχοθεσία της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται συγκεκριμένες κινήσεις για να έρθουν στα κρατικά ταμεία ανείσπρακτες οφειλές αλλά και για να εκκαθαριστούν και να μην υπολογίζονται, όσες θεωρείται ότι είναι αδύνατον να εισπραχθού, όπως:

-Είσπραξη προς επιστροφών φόρων 36 δισ. από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, τις Φ.Α.Ε. και τις κατά τόπους εφορίες.

-Θα χαρακτηριστούν ανείσπρακτες, οφειλές ύψους 4,5 δισ. ευρώ στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών. Τα 4,3 δισ. ευρω από αυτά προέρχονται από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ).

-Θα προχωρήσει η είσπραξη 2,8 δισ. έναντι ληξιπρόθεσμου χρέους της φορολογικής διοίκησης

-Η φορολογική διοίκηση θα λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για το 59% των οφειλετών, για τους οποίους δεν υπάρχει δικαστική προστασία ή άλλο ανασταλτικό μέσο.

-Θα εκκαθραριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών κατά 100% για όλα τα φορολογικά αντικείμενα, για να μην υπάρχει καμία εκκρεμής επιστροφή, η οποία να υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

-Θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου, βάσει το οποίου θα πραγματοποιείται η διαγραφή των πολύ μικρών οφειλών έως και το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: