Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Έως το τέλος Μαρτίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη βραχυχρόνια μίσθωση Υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο ακινήτων

Έως το τέλος Μαρτίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη βραχυχρόνια μίσθωση
Υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο ακινήτων
23 Φεβ 2018 - 09:15
Picture 0 for Έως το τέλος Μαρτίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη βραχυχρόνια μίσθωση
Του Γιώργου Λαμπίρη

Θέμα χρόνου είναι πλέον η δημιουργία ενός ακόμα μηχανισμού για όσους ενοικιάζουν τουριστικά καταλύματα με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς η φορολογική αρχή έθεσε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης για τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης.

Σε απόφαση με τους στόχους που έχει θέση για το τρέχον έτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, με βάσει τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου 4466/2013, θα είναι έτοιμη έως και τις 31 Μαρτίου.

Επιπλέον γίνεται λόγος για τον επαρκή συντονισμό, ο οποίος θα πρέπει να υπάρχει από τις αρμόδιες αρχές για να μπορέσει να βγει εγκαίρως και αποτελεσματικά στο διαδίκτυο η συγκεκριμένη εφαρμογή.

Υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνια διαμονής

Θυμίζουμε ότι όσοι διαθέτουν ακίνητα με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να εγγράφονται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Ο διαχειριστής του ακινήτου είναι υποχρεωμένος να καταχωρήσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και να οριστικοποιήσει το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για κάθε φορολογικό έτος, με δυνατότητα εμπρόθεσμης τροποποίησής του μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Όταν υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι εισοδήματος, με την οριστικοποίηση του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», γίνεται γνωστοποίηση στους λοιπούς δικαιούχους εισοδήματος μέσω τυποποιημένου ηλεκτρονικού μηνύματος που αναρτάται στην προσωποποιημένη πληροφόρησή τους στο TAXISnet.

Ο αριθμός εγγραφής του ακινήτου παύει να ισχύει όταν ο διαχειριστής διακόπτει την ιδιότητά του ή όταν σταματήσει η διαδικασία της βραχυχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: