Tι είναι το 5G και πότε έρχεται
Η νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου πλησιάζει. Το 5G βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και διαμηνύει πως με τις απίστευτα υψηλές ταχύτητές του σύντομα θα αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τις ζωές μας προς το καλύτερο.
Το 5G θα αποτελέσει τη κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Αμάξια χωρίς οδηγό, εικονική πραγματικότητα, «έξυπνες» πόλεις, ρομπότ, όλα θα χρειάζονται το δίκτυο 5G για να λειτουργήσουν. Το νέο δίκτυο υπόσχεται να ανοίξει τον δρόμο για καινούργιες χειρουργικές επεμβάσεις, ασφαλέστερη μετακίνηση και πιο άμεση επικοινωνία.
Δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός πως η κυβέρνηση του Τραμπ σκέφτεται σοβαρά να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία δημόσιας υπηρεσίας για την παροχή 5G.
Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε πως αυτή η σκέψη θα υλοποιηθεί κιόλας. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα κόστιζε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που το καθιστά απαγορευτικό για την οικονομία των ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, με ή χωρίς κυβερνητικά κονδύλια, το 5G είναι καθ' οδόν και αυτό δεν αλλάζει. Οι μεγαλύτερες εταιρείες που ασχολούνται με το διαδίκτυο είναι ήδη σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης και τα πρώτα δίκτυα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στα επόμενα χρόνια.
Τι είναι όμως το 5G;
5G ονομάζεται, λοιπόν, η νέας γενιάς τεχνολογία ασύρματου δικτύου, η οποία αναμένεται να αυξήσει την ταχύτητα της διαδικτυακής σύνδεσής σας κατά δέκα φορές σε σχέση με τον προκάτοχό της, το 4G. Η εν λόγω ταχύτητα θα αρκεί για να βλέπετε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσετε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόσασταν περίπου έξι λεπτά.
Επιπλέον, η νέα τεχνολογία θα διαθέτει έξτρα χωρητικότητα, κάτι που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων συσκευών στο ίδιο δίκτυο.
Αλλά το 5G προορίζεται για μεγαλύτερα πράγματα από έξυπνα τηλέφωνα. Αισθητήρες, θερμοστάτες, αμάξια, ρομπότ και άλλα επιτεύγματα της τεχνολογίας θα συνδέονται στο 5G. Το παλιότερο δίκτυο 4G δεν έχει το απαιτούμενο εύρος ζώνης για να διαχειριστεί τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που μεταδίδουν οι εν λόγω συσκευές.
Επιπρόσθετα, το 5G θα μηδενίσει τη χρονοκαθυστέρηση μεταξύ των συσκευών και του διακομιστή που επικοινωνεί. Για αμάξια που οδηγούνται από τεχνητή νοημοσύνη, αυτό σημαίνει συνεχή επικοινωνία μεταξύ του οχήματος, των άλλων οχημάτων, των κέντρων δεδομένων και των εξωτερικών αισθητήρων.
Για να τα πετύχει όλα αυτά, το 5G θα μεταδίδεται μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων απίστευτα υψηλής συχνότητας. Μεγαλύτερη συχνότητα ισούται με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερο εύρος ζώνης. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα κύματα δεν μπορούν να περάσουν από τοίχους, παράθυρα ή οροφές και όσο περισσότερο ταξιδεύουν, τόσο περισσότερο αποδυναμώνονται.
Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες παροχής ασύρματου διαδίκτυού, θα πρέπει να εγκαταστήσουν χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, μικρές κεραίες αναμετάδοσης σε κάθε φανάρι, σε κάθε πλευρά κτηρίου και ίσως ακόμα και σε κάθε δωμάτιο.
Αυτό σημαίνει πως ακόμα και μετά την κυκλοφορία του, το 5G δεν θα αντικαταστήσει τον προκάτοχο του, αλλά θα λειτουργήσει σαν συμπλήρωμά του, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του.
Πότε έρχεται;
Η βιομηχανία ασυρμάτου δικτύου περιμένει το 5G το 2020.
Αυτό τον μήνα, το 5G ξεπέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο όταν η 3GPP, που αποτελεί διεθνή κοινοπραξία εταιρειών ασύρματου δικτύου, ενέκρινε το τεχνολογικό πρότυπο για τα δίκτυα της επόμενης γενιάς. Το 2019, η Ένωση Διεθνών Τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αναθεωρήσει το πρότυπο της 3GPP. Αφού γίνει αυτό, οι εταιρείες ασύρματου δικτύου θα μπορούν να ξεκινήσουν να πωλούν και να αγοράζουν εξοπλισμό 5G, ούσες σίγουρες ότι θα λειτουργεί και κάθε εξάρτημα θα είναι συμβατό με τα άλλα.
Εντωμεταξύ, οι μεγάλες εταιρείες διαδικτύου Verizon και AT&T έχουν ήδη κάνει μεγάλα βήματα πρόοδου στη δοκιμή του 5G. Μάλιστα, η δεύτερη ισχυρίζεται πως μέσα στο τρέχον έτος, θα ξεκινήσει να λειτουργεί το δίκτυο της, παρόλο που κανείς δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει πραγματικά, ωσότου οι συσκευές κυκλοφορήσουν στα ράφια των μαγαζιών. Και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2020.
Πηγή: CNN Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου