Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους στον τομέα του ΦΠΑ κατά πρώτο λόγο, αλλά και του εισοδήματος θα προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2019.
Παράλληλα στην τελική ευθεία είναι η λειτουργία εντός του 2019, η ταυτόχρονη εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών βιβλίων, για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.
Η ΑΑΔΕ το επόμενο έτος θα χρησιμοποιήσει όλο το ηλεκτρονικό οπλοστάσιο που διαθέτει, για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διασταυρώσεις όλων δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων, και συγκεκριμένα εισοδημάτων, τραπεζικών καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών επενδύσεων, ακινήτων και δαπανών, προκειμένου να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα και συναλλαγές.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στον ΦΠΑ, οι έλεγχοι στις συναλλαγές μέσω των οποίων διαφεύγει ο ΦΠΑ είναι ο πρωταρχικός στόχος για το 2019. Πρόκειται για το αποκαλούμενο «έλλειμμα στον ΦΠΑ» ή «VAT GAP», το οποίο φέρει την Ελλάδα στην δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σε αναλογικές απώλειες.
Το έλλειμμα στον ΦΠΑ υπολογίζεται επί της αξίας των συναλλαγών και του χρήματος που διακινείται και του ΦΠΑ που αναλογεί και εκείνου που βεβαιώνεται και εισπράττεται.
Στην Ελλάδα, όλα τα χρόνια κινείται σε υψηλά επίπεδα η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ και συγκεκριμένα το 2012 χάθηκαν 5,8 δις. ευρώ, το 2013 αυξήθηκε σε 6,2 δισ. ευρώ, το 2014 οι απώλειες μειώθηκαν σε 4,6 δισ. ευρώ, το 2015 σε 5,4 δισ. ευρώ, και το 2016 σε 5,8 δισ. ευρώ. Συνολικά στην πενταετία 2012-2106 σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν εκτιμάται ότι έχουν χαθεί 27,8 δις ευρώ.
Τους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου του 2019 περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στο συνέδριο του invest in Greece στη Νέα Υόρκη.
«Αναφορικά με το επιχειρησιακό σχέδιό μας του 2019, μέρος των ελέγχων μας θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως τομεακή ανάλυση του ελλείμματος του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος, τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της φορολογικής νομοθεσίας κλπ.» είπε. Πρόσθεσε δε, ότι «ένας άλλος τομέας στον οποίο ασχολούμαστε επί του παρόντος είναι η εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μέσω καλύτερης στόχευσης και ιεράρχησης των ελέγχων μας. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε την αποκτηθείσα πείρα προκειμένου να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα δεδομένα που έχουμε στην κατοχή μας και να βελτιώσουμε την ανάλυση κινδύνου».
Ηλεκτρονικά τα βιβλία και τα τιμολόγια
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι το 2019 θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια για όλες τις επιχειρήσεις. «Ένα πρώτο σχέδιο ηλεκτρονικών βιβλίων έχει αποσταλεί ήδη στους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για τις παρατηρήσεις τους και ο στόχος μας είναι, μαζί με τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτό το έργο, να έχουμε την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία έτοιμα να λειτουργήσουν μέσα στο 2019», είπε ο κ. Πιτσιλής.
Υπενθυμίζεται ότι το Σin είχε αποκαλύψει την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση από το 2019 των ηλεκτρονικών τιμολογίων για την έκδοση της οποίας απομένουν μόνο οι υπογραφές από την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.
Η απόφαση καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές της εφαρμογής και συγκεκριμένα τη διαδικασία έκδοσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων, αλλά και τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων επί των τιμολογίων που θα εκδίδονται από τους επιχειρηματίες.
Ακόμη καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν οι επιτηδευματίες, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος, να εκδίδουν χειρόγραφα τιμολόγια. Τα συγκεκριμένα όμως θα τίθενται αυτομάτως σε διαδικασία ελέγχου, ώστε να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά τους.
Η υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, η οποία αποσκοπεί στην πάταξη του φαινομένου της διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τα οποία χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες προκειμένου να αποφύγουν φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ, αρκετές επιχειρήσεις, καθώς αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους φοροδιαφυγής, αλλά μέχρι να εντοπιστούν οι παραβάτες.
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή προβλέπεται μεταξύ των άλλων ότι η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018 και όλες οι απαιτούμενες ηλεκτρονικές εφαρμογές για την πλήρη υλοποίηση του μέτρου θα έχουν τεθεί σε παραγωγική λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Με την καθιέρωση της υποχρεωτικής «ηλεκτρονικής τιμολόγησης» θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Επίσης τα στοιχεία των τιμολογίων, θα διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. για άμεσο έλεγχο και διασταύρωση, ενώ σε περιπτώσεις φορολογικών ελέγχων, το έργο των αρχών διευκολύνεται τα μέγιστα.
Δηλαδή δεν θα μπορεί κάποιος να καταχωρεί στα βιβλία του πλαστό ή εικονικό τιμολόγιο ώστε να εκπέσει δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδά του, καθώς στα βιβλία θα γράφονται μόνο τα τιμολόγια τα οποία θα είναι μόνο ηλεκτρονικά και θα τελούν υπό τον έλεγχο της ΑΑΔΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου