Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, "πάρτι" στα γερμανικά
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία οδηγούν σήμερα σε σημαντικές ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές ομολόγων να είναι οι μεγάλες κερδισμένες. Τα γερμανικά ομόλογα σημειώνουν ράλι με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 9% στο 0,258%, ενώ σημαντική βελτίωση σημειώνεται και στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων της Ιταλίας να υποχωρούν ελαφρώς, ενώ της Πορτογαλίας και της Ισπανίας σημειώνουν πτώση της τάξης του 1%.
Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση καθώς τα ελληνικά ομόλογα αδυνατούν να ακολουθήσουν το διεθνές κλίμα και παρασύρονται έτσι στη δίνη της μείωσης του επενδυτικού ρίσκου που χαρακτηρίζει τα διεθνή χαρτοφυλάκια. Η βουτιά των γερμανικών αποδόσεων έχει μάλιστα αυξήσει το ελληνικό spread στις 400 μονάδες βάσης.
Πιο αναλυτικά, οι αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα σημειώνουν άνοδο της τάξης του 0,7% και στο 4,227%, ενώ οι αποδόσεις στα 5ετή σημειώνουν άνοδο της τάξης του 1% και στο 3,318%. Αν και οι κινήσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι έντονες, το γεγονός ότι αυτονομείται σε μία ημέρα όπου οι υπόλοιπες αγορές σημειώνουν βελτίωση, υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά πως τα ελληνικά assets παραμένουν ευάλωτα και οι επενδυτές επιμένουν να μένουν μακριά, έστω και εάν έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αναμένεται πάντως να σημειωθεί κάποια σημαντική βελτίωση στα ελληνικά srpeads ούτε το επόμενο διάστημα, εξηγώντας έτσι εν μέρει τη "σιγή" που τηρεί το οικονομικό επιτελείο σχετικά με την επόμενη έξοδο στις αγορές. Όπως σημείωσε η Citigroup αυτή την εβδομάδα, το 2019 και το 2020 τα spreads θα κινηθούν τις 390 μ.β., ενώ το 2021-2023 στις 350 μ.β.
Τα μηνύματα από πρόσφατο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη ήταν επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, με τους επενδυτές αλλά και τους ομιλητές να σημειώνουν πως οι αναταραχές στις αγορές θα συνεχιστούν που σημαίνει πως η μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα θα είναι έντονη, ενώ επιτακτική ανάγκη είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Όπως προειδοποίησε ο Μπομπ Τραά, πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας είναι γεμάτη με "σήματα συναγερμού" που δείχνουν ότι οι υποσχέσεις γύρω από την καθαρή έξοδο κάθε άλλο παρά δημιουργούν ισχυρές άγκυρες εμπιστοσύνης. Οι αγορές το βλέπουν όλο αυτό και για αυτό τα ελληνικά spreads δεν πέφτουν. "Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο", τόνισε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου