Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Και «έφοδοι» σε σπίτια πολιτών για το επίδομα στέγασης

Και «έφοδοι» σε σπίτια πολιτών για το επίδομα στέγασης

Αυστηρότερο θα γίνει από το 2019 το πλαίσιο ελέγχου της επιδοματικής πολιτικής – Βαριές συνέπειες για τις δηλώσεις «μαϊμού».

Και «έφοδοι» σε σπίτια πολιτών για το επίδομα στέγασης

Τουλάχιστον στα… χαρτιά, το πλαίσιο ελέγχου της επιδοματικής πολιτικής θα γίνει αυστηρότερο με την αλλαγή του χρόνου. Έχοντας μοιράσει ήδη πάνω από 1,5 δις. ευρώ χωρίς πρακτικά κανέναν έλεγχο από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και χθες (σ.σ κοινωνικό μέρισμα 2017 και 2018) η αρχή για την νέα χρονιά θα γίνει με τη δημοσίευση της απόφασης για το επίδομα στέγασης το οποίο θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τις αρχές του χρόνου. Εκτός από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα προβλέπονται ακόμη και επιτόπιοι έλεγχοι στα σπίτια των επιδοματούχων. Μένει να φανεί αν στην πράξη θα γίνουν έλεγχοι ή αν η φράση που θα ενσωματωθεί στην υπουργική απόφαση θα είναι απλώς ένα «φόβητρο».

Για την καταβολή του επιδόματος στέγασης θα ακολουθεί η (δοκιμασμένη πλέον) συνταγή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος. Η απόφαση θα προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα λαμβάνει υπόψη το ύψος των τόκων και των καταθέσεων του κάθε νοικοκυριού όπως επίσης και το αν υπάρχουν στην ιδιοκτησία του περιουσιακά στοιχεία που υποδηλώνουν πολυτελή τρόπο διαβίωσης (σ.σ ιδιωτικά σχολεία, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού κλπ). Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του φιλοξενούμενου μέλους της οικογένειας πέραν των προστατευόμενων μελών, δηλαδή των παιδιών.
Τα εισοδηματικά κριτήρια θα καθοριστούν μέσα στις επόμενες ημέρες αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι χαμηλότερα από τα όρια που είχαν τεθεί τον περασμένο Αύγουστο (8000 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος προσαυξανόμενο κατά 4000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος). Το πιθανότερο είναι ότι το όριο θα ξεκινά από τις 6000 ή τις 6500 ευρώ και αυτό για δύο λόγους:
  1. Πρώτον έχει περιοριστεί το διαθέσιμο κονδύλι για το επίδομα στέγασης από τα 600 εκατ. ευρώ που είχαν οριστεί τον περασμένο Αύγουστο, στα 400 εκατ. ευρώ.
  2. Δεύτερον, από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να προκύπτει αύξηση του αριθμού των χαμηλά αμειβόμενων
Για να κριθεί ποιος πιάνει και ποιος όχι το εισοδηματικό κριτήριο, θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριού ακόμη και των φιλοξενούμενων. Όσο περισσότερα τα μέλη του νοικοκυριού, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το εισοδηματικό όριο. Το ποσό το επιδόματος θα κυμαίνεται από τα 70 έως τα 210 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού ενώ ο αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου στα 300.000 νοικοκυριά ενδεχομένως και λίγο περισσότερο. Το περιουσιακό κριτήριο, αναμένεται ότι θα είναι ανάλογο με αυτό του κοινωνικού μερίσματος (125.000 έως 185.000 ευρώ).
Τα νοικοκυριά, θα οφείλουν να συμμορφώνονται με μια σειρά από υποχρεώσεις που θα περιγράφονται στην υπουργική απόφαση:
α) Να υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.
β) Να συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ., καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενούμενων.
γ) Να τροποποιούν την αίτηση σε κάθε μεταβολή στο ύψος ή την ουσία του μισθώματος ή του στεγαστικού δανείου ή τη σύνθεση του νοικοκυριού.
δ) Να συναινούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων τους, αποκλειστικά και μόνο, για το σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.
ε) Να συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού.
στ) Να συμπεριλαμβάνουν στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: