Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο: Έκθεση της ΑΑΔΕ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου

Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο: Έκθεση της ΑΑΔΕ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου





Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2018

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Τμήμα Οικονομικών Μελετών και Ανάλυσης Εσόδων


Με την παρούσα έκθεση αναλύεται η πορεία των φορολογικών εσόδων, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Σεπτέμβριο του 2018. Μεταξύ άλλων,
κατά την ανάλυση, συγκρίνονται τα έσοδα του Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους και αιτιολογούνται αποκλίσεις σε σημαντικές κατηγορίες εσόδων. Η ανάλυση ακολουθεί τη δομή και τους κωδικούς αριθμούς εσόδων (ΚΑΕ) του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν σε έσοδα προ επιστροφών φόρου, όπως λαμβάνονται από την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Αποτίμηση Εσόδων Σεπτεμβρίου 2018

Τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους διαμορφώνονται σε 5,18 δις € και εμφανίζονται μειωμένα κατά 2,04% τον Σεπτέμβριο του 2018 συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2017, και χαμηλότερα σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο κατά 2,42%.

Τα έσοδα από άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 4,77% τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς και παρουσίασαν απόκλιση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 5,18%.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μηνός Σεπτεμβρίου των τελευταίων δύο ετών, καθοδική τάση σημειώνεται τον Σεπτέμβριο του 2018 σε όλες τις μείζονες κατηγορίες άμεσων φόρων, ενώ υπεραπόδοση έναντι του μηνιαίου στόχου εντοπίζεται στα έσοδα από άμεσους φόρους Π.Ο.Ε.

Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, θετική εικόνα παρουσιάζουν τα έσοδα από φόρους στο εισόδημα νομικών προσώπων, ενώ οι ειδικές κατηγορίες φόρων εισοδήματος και άλλων προσόδων παρουσιάζουν απόκλιση μεν από το στόχο αν και η μεταβολή των εσόδων για το μήνα αναφοράς μεταξύ των ετών 2017 και 2018 καταγράφεται θετική.

Τα έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 2,09% τον Σεπτέμβριο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ παρουσίασαν υπεραπόδοση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,75%.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μηνός Σεπτεμβρίου των τελευταίων δύο ετών, παρατηρείται αυξητική μεταβολή εσόδων στις μείζονες κατηγορίες εσόδων από Φ.Π.Α., από έμμεσους φόρους Π.Ο.Ε. και λοιπούς έμμεσους φόρους, αλλά και επίτευξη έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου. Πτωτικά κινήθηκαν τα έσοδα από τους λοιπούς φόρους συναλλαγών και φόρους κατανάλωσης.

Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, κρίνεται θετική η αποτίμηση των εσόδων από Φ.Π.Α. στα πετρελαιοειδή προϊόντα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και σε σχέση με τον στόχο. Τέλος, παρατηρείται απόκλιση από το στόχο και υστέρηση σε σύγκριση με πέρυσι στα έσοδα από φόρους στον Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, στους λοιπούς Ε.Φ.Κ. και στον Φ.Π.Α. καπνού.


Δείτε την έκθεση για τον Σεπτέμβριο ή κατεβάστε την από εδώ.

 


Με την παρούσα έκθεση αναλύεται η πορεία των φορολογικών εσόδων, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Οκτώβριο του 2018. Μεταξύ άλλων, κατά την ανάλυση, συγκρίνονται τα έσοδα του Οκτωβρίου τρέχοντος έτους με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους και αιτιολογούνται αποκλίσεις σε σημαντικές κατηγορίες εσόδων. Η ανάλυση ακολουθεί τη δομή και τους κωδικούς αριθμούς εσόδων (ΚΑΕ) του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν σε έσοδα προ επιστροφών φόρου, όπως λαμβάνονται από την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Αποτίμηση Εσόδων Οκτωβρίου 2018

Τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους διαμορφώνονται σε 4,89 δις € και εμφανίζονται αυξημένα κατά 7,47% τον Οκτώβριο του 2018 συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2017, και υψηλότερα σε σχέση με τον αναθεωρημένο μηνιαίο στόχο κατά 6,89%.

Τα έσοδα από άμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 13,73% τον Οκτώβριο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς και παρουσίασαν υπερεπίτευξη έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 11,01%.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μηνός Οκτωβρίου των τελευταίων δύο ετών, ανοδική τάση σημειώνεται τον Οκτώβριο του 2018 στις μείζονες κατηγορίες φόρου εισοδήματος και λοιπών άμεσων φόρων, και επιπλέον παρατηρείται επίτευξη έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου. Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία και άμεσους φόρους από ΠΟΕ εμφανίζονται μειωμένα τόσο σε σχέση με πέρυσι, όσο και με τον στόχο.

Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, θετική εικόνα παρουσιάζουν τα έσοδα από φόρους στο εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και σε σχέση με τον στόχο. Αντίθετα, οι ειδικές κατηγορίες φόρων εισοδήματος και άλλων προσόδων παρουσιάζουν απόκλιση από το στόχο και υστέρηση συγκριτικά με το 2017.

Τα έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 2,54% τον Οκτώβριο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ παρουσίασαν υπεραπόδοση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 3,54%.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μηνός Οκτωβρίου των τελευταίων δύο ετών, παρατηρείται αυξητική μεταβολή εσόδων στις μείζονες κατηγορίες εσόδων από Φ.Π.Α., λοιπούς φόρους συναλλαγών, έμμεσους φόρους Π.Ο.Ε., και λοιπούς έμμεσους φόρους, αλλά και επίτευξη έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου. Πτωτικά κινήθηκαν τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης τόσο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017, όσο και σε σχέση με τον στόχο.

Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, κρίνεται θετική η αποτίμηση των εσόδων από Φ.Π.Α. στα πετρελαιοειδή προϊόντα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και σε σχέση με τον στόχο.

Αντίθετα, παρατηρείται απόκλιση από το στόχο και υστέρηση σε σύγκριση με πέρυσι στα έσοδα από φόρους στον Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, και στους λοιπούς Ε.Φ.Κ.. Τα έσοδα από Φ.Π.Α. καπνού κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, αλλά δεν κάλυψαν τον μηνιαίο στόχο.



Δείτε την έκθεση για τον Οκτώβριο ή κατεβάστε την από εδώ.

 
https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: