«Εντολή» σε έξι τράπεζες για την έκδοση 10ετούς
Πράσινο φως στην έκδοση 10ετούς ομολόγου benchmark έδωσε το ελληνικό δημόσιο. Στο άμεσο μέλλον, πιθανότατα αύριο, η δημοπρασία. Στόχος η άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ, προσδοκίες για μεγάλη υπερκάλυψη. Το σενάριο για το επιτόκιο.
Το ελληνικό δημόσιο έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να αναλάβουν την αναδοχή νέου τίτλου αναφοράς (benchmark) 10ετούς ωρίμανσης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
H δημοπρασία για την κοινοπρακτική έκδοση θα διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο θα ανοίξει αύριο Τρίτη, και στόχος είναι να αντληθεί ποσό περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς να συγκεντρωθεί υψηλό ποσοστό μακροπρόθεσμων επενδυτών. Πηγές αναφέρουν ότι το εύρος επιτοκίου εκκίνησης που θα δώσει ο ΟΔΔΗΧ θα είναι στην ζώνη του 4-4,2% με απώτερο στόχο τελικά να διαμορφωθεί κάτω από το 4%. Σημειώνεται ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς (που επί της ουσίας είναι 9ετές) είναι στο 3,63% σε χαμηλό από το 2006.
Η κίνηση αποβλέπει πρωτίστως στο να διευρυνθεί η καμπύλη για τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα benchmark ομόλογο, μετά το 5ετές (προ εβδομάδων) και το 7ετές (πέρυσι το Φεβρουάριο).
Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκδοση 10ετούς τίτλου από την Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι τότε να φτάνει στο 6,25%.
Η Moody’s βάζει σε τροχιά την έκδοση
Οπως έγραφε από το πρωί το Euro2day.gr, «ούριο άνεμο» έχει η κυβέρνηση ενόψει της νέας έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, που αναμένεται άμεσα. Η… «επί δύο» αναβάθμιση από τη Moody’s στο Β1 από το Β3 είναι ένας ακόμη θετικός οιωνός για τη νέα έξοδο της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές. Eπόμενος «σταθμός», οι αναβαθμίσεις από S&P και Fitch, εκτιμούν οι τραπεζίτες.
Αντανακλώντας την επανάκαμψη της οικονομίας σε βασικούς δείκτες μακροοικονομικούς αλλά και δημοσιονομικούς, η «πιστοποίηση» της Μoody’s που περίμεναν οι αγορές έφερε ανακούφιση στους τραπεζικούς κύκλους, σε μία συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο για το θέμα των κόκκινων δανείων όσο και για τις εκδόσεις νέων κρατικών τίτλων.
«Τα ελληνικά ομόλογα σήμερα αποτελούν το μοναδικό χωρίς ρίσκο καταφύγιο για επενδυτές, με μεγάλες αποδόσεις», σχολιάζουν στο Euro2day.gr ανώτατοι τραπεζικοί παράγοντες, διευκρινίζοντας ότι επιτόκια της τάξης του 4% για τους τίτλους μιας ευρωπαϊκής χώρας που δεν αντιμετωπίζει θέματα εσωτερικών ή εξωτερικών κινδύνων αποτελούν μοναδική περίπτωση. Ειδικά, όταν επενδυτές πληρώνουν αρνητικά επιτόκια για να αγοράσουν ασφάλεια (π.χ. Γερμανία).
Δεν αποκλείεται, σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι, «σύντομα να εκδοθεί 10ετές ομόλογο με απόδοση κάτω από το 4%, κάτι που θα ήταν μεγάλη επιτυχία για το οικονομικό επιτελείο, αν πράγματι συμβεί. Εκτιμούν δε ότι η χώρα είναι κοντά στο να πετύχει τον στόχο αυτό.
«Η αγορά είναι ζεστή», σχολιάζει treasurer μεγάλης συστημικής τράπεζας και «φλερτάρει» -όπως αποδείχτηκε- με θετικές αξιολογήσεις από το εξωτερικό, από τη στιγμή άλλωστε που παρουσιάζει πιο ομαλή πορεία τόσο σε επίπεδο μακροοικονομίας όσο και στα δημοσιονομικά.
Αυτό ήδη συνέβη με τη Μoody’s και μάλιστα με την εγγραφή μιας διπλής αναβάθμισης. Με τα νέα δεδομένα, Μoody’s και S&P συμπίπτουν σήμερα στη «βαθμολογία» της χώρας, καθώς το Β1 είναι ισοδύναμο του Β+ (διατηρούν μόνο διαφορετικές προοπτικές, η πρώτη «σταθερή», η δεύτερη «θετική»).
Τη σκυτάλη αναμένεται να λάβουν οι άλλοι δύο διεθνείς οίκοι αξιολόγησης (S&P και Fitch) τους επόμενους μήνες. Σήμερα, η Fitch αξιολογεί τη χώρα με σταθερό outlook στο BB-, δηλαδή μία βαθμίδα υψηλότερα από τις άλλες δύο και τρεις βαθμίδες πριν το investment grade.
«Αυτό χρειάζεται τώρα η χώρα, την αλλαγή outlook της Fitch και ένα ισχυρό BB από την S&P», είναι το μήνυμα των τραπεζών αναφορικά με τις αξιολογήσεις.
Τρεις είναι -κατά την άποψη στελεχών της αγοράς- οι σημαντικότερες παράμετροι που θα κρίνουν τις νέες αναβαθμίσεις προσεχώς:
1. Ο παράγοντας των κόκκινων δανείων (υπάρχουν επιφυλάξεις και ανησυχίες των ξένων για τις εγγυήσεις που θέλει να βάλει το Δημόσιο και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν αρνητικά το χρέος).
2. Η έξοδος στις αγορές (η έκδοση του 10ετούς θα είναι η δεύτερη για φέτος).
3. Τα capital controls (πλήρης άρση των πιστωτικών περιορισμών αναμένεται το καλοκαίρι).
Προφανώς και οι ευρωεκλογές καθώς και οι εθνικές εκλογές είναι τα θέματα που απασχολούν τους αναλυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Αν κάτι φοβούνται γενικά είναι η «πολεμική ατμόσφαιρα» ή τα «επεισόδια» που μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκύψουν, όπως συνέβη σε διάφορες στιγμές την περίοδο της κρίσης, όπου «καιγόταν το Σύνταγμα».
Αυτά ανησυχούν τους ξένους πολύ περισσότερο ακόμη και από τα ίδια τα κόκκινα δάνεια, στα οποία εφιστούν την προσοχή. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνουν μεγάλη πρόοδο στην οικονομία, με μείωση της ανεργίας, με πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μακροοικονομικές εξελίξεις αλλά και τα δημοσιονομικά. Και σε μία συγκυρία όπου η Ευρώπη προβληματίζει τις αγορές με τα ανοιχτά της μέτωπα (Brexit) και την απειλή νέας ύφεσης, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει μοναδική απόδοση (yield) στην Ευρώπη και χωρίς ρίσκο, επαναλαμβάνουν.
Υπενθυμίζουν δε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες «έκλεισαν τους λογαριασμούς τους» με τον ELA και σιγά σιγά δημιουργούν ένα απόθεμα (buffer), το οποίο θα ενισχυθεί, πρώτον, με τη βελτίωση των όρων εξόδου στις αγορές και δεύτερον, με την αναμενόμενη «παραδοσιακή» ανάκαμψη των καταθέσεων το β' εξάμηνο. Παράλληλα, ενδεχομένως και εντός του καλοκαιριού, αναμένεται να αρθούν πλήρως και οι υπόλοιποι περιορισμοί των capital controls.
Είμαστε λοιπόν μπροστά σε μία καλή συγκυρία, τόσο για να βγει η χώρα στις διεθνείς αγορές, εγκαινιάζοντας το δεύτερο βήμα, από την κρίση και μετά, αλλά και προ των πυλών συνέχειας θετικών νέων reports από τους ξένους οίκους αξιολόγησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου