Ποιοι ασφαλισμένοι θα λάβουν αυξημένη σύνταξη
Η αύξηση εκτιμάται ότι αφορά και περίπου 50.000 ήδη συνταξιούχους, πριν από τις 12 Μαΐου του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αύξηση γίνεται μέσω του επανυπολογισμού, σε πέντε δόσεις, έως το 2023, αρχής γενομένης από φέτος.
Προσαύξηση στη σύνταξή τους, με πλαφόν όμως 4.608 ευρώ στο τελικό ποσό, θα έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, κυρίως εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία. Ανεξάρτητα από το νέο πλαφόν, και υπό τον περιορισμό που αυτό θέτει στο τελικό ύψος της σύνταξης, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι, όταν συνταξιοδοτηθούν θα λάβουν υψηλότερο ποσό, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη, από το γενικό ασφάλιστρο του 20%. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για περίπου 100.000 νυν ασφαλισμένους, οι οποίοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι εργατολόγοι, σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να υπάρξει ακόμη και διπλασιασμός του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης που δικαιούνται.
Η αύξηση, εκτιμάται ότι αφορά και περίπου 50.000 ήδη συνταξιούχους, πριν από τις 12 Μαΐου του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αύξηση γίνεται μέσω του επανυπολογισμού, σε πέντε δόσεις, έως το 2023, αρχής γενομένης από φέτος.
Προσοχή, όμως. Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, το τελικό ποσό της σύνταξης, τόσο στις περιπτώσεις νέων όσο και ήδη συνταξιούχων, δεν μπορεί να ξεπερνάει το νέο πλαφόν, ήτοι τις 4.608 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της ισχύουσας σήμερα βασικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης. Την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις είχαν προαναγγείλει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά τη διαπίστωση ότι βάσει των όσων προέβλεπε, ή για την ακρίβεια των όσων δεν προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, δίνονταν πολύ υψηλές συντάξεις. Ετσι, με τη διάταξη που κατατέθηκε στον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, ως τροπολογία, προβλέπεται νέο ανώτατο όριο μηνιαίας κύριας σύνταξης ή συντάξεων για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και για τις οποίες έχει υπολογιστεί χρόνος ασφάλισης που ανάγεται σε χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2016. Το ανώτατο αυτό όριο ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι χρόνια ασφάλισης ( 384 X 12), δηλαδή 4.608 ευρώ μηνιαίο μικτό ποσό. Βέβαια, ξεκαθαρίζεται ότι το πλαφόν δεν αφορά τις περιπτώσεις λήψης του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή του εξωιδρυματικού επιδόματος.
Οι «τυχεροί» των αυξήσεων
Ασφαλισμένοι στα λεγόμενα «ειδικά ταμεία» των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, των «ευγενών ταμείων» των αυτοαπασχολουμένων, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλιση, συγκαταλέγονται στους «ευνοημένους» που έλαβαν ή θα λάβουν προσαύξηση στις συντάξεις τους, παρά τις σημαντικές μειώσεις που οδηγεί, στο γενικό πλαίσιο, τις παροχές προς τους νέους συνταξιούχους, ο νόμος Κατρούγκαλου. Μάλιστα, όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχει διανύσει κάποιος ασφαλισμένος, πληρώνοντας έως το τέλος του 2016 υψηλότερες από 20% εισφορές για κύρια ασφάλιση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προσαύξηση, υπό τον περιορισμό πάντα του νέου πλαφόν.
Αναλυτικά, οι δικαιούχοι αυξημένων συντάξεων είναι:
• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΠ - ΟΤΕ (εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, στα ΕΛΤΑ και στον ΟΣΕ).
• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΟΑΠ - ΔΕΗ (εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ).
• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΠ - ΕΤΕ (εργαζόμενοι στον όμιλο τη Εθνικής Τράπεζας).
• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑΥ που κατέβαλλαν την εισφορά του μονοσυνταξιούχου.
• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ που κατέβαλλαν εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Πρόσθετων Παροχών.
• Ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ που κατέβαλλαν εισφορές σε προαιρετικές κατηγορίες.
• Ασφαλισμένοι παράλληλα σε δύο φορείς ασφάλισης για την ίδια αιτία (π.χ. Δημόσιο και ΤΣΑΥ).
• Ασφαλισμένοι παράλληλα σε δύο φορείς ασφάλισης για διαφορετική αιτία (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).
Γιατί αυξάνονται οι συντάξεις
Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που ισχύει για όλους τους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου, στις 12 Μαΐου 2019 και εφεξής, η προσαύξηση στη σύνταξη γίνεται με έναν ετήσιο συντελεστή που υπολογίζεται σε 0,075% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφοράς που κατέβαλε ο ασφαλισμένος. Προσοχή, όμως. Ισχύει για το σύνολο των ετών που έχουν καταβληθεί οι επιπλέον αυτές εισφορές, ήτοι ανατρέχει το σύνολο του εργάσιμου βίου κάθε ασφαλισμένου που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες, και όχι για το διάστημα από το 2002 και μετά, που ισχύει για τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών. Στην πράξη, αυξάνεται ο συντελεστής αναπλήρωσης του ανταποδοτικού σκέλους κάθε σύνταξης, καθώς στο ποσοστό 20% που αντιστοιχεί στις εισφορές για κύρια ασφάλιση, αθροίζονται έξτρα ποσοστιαίες μονάδες εισφορών. Ετσι, για παράδειγμα, το ποσοστό αναπλήρωσης μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 65%, όταν στις άλλες περιπτώσεις, ο ανώτατος συντελεστής αναπλήρωσης ανέρχεται σε 46,80% για 42 χρόνια ασφάλισης.
Βάσει της τροπολογίας Βρούτση για το νέο ανώτατο όριο κύριων συντάξεων, ποσά που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογισθεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και υπερβαίνουν το πλαφόν θα προσαρμοστούν στο νέο οριζόμενο ποσό των 4.608 ευρώ, από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους. Οι επιπλέον διαφορές συντάξεων θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι την εξόφλησή τους. Εφόσον η πρώτη δόση που έλαβαν φέτος δεν ξεπερνάει το πλαφόν, η αναπροσαρμογή εκτιμάται ότι θα γίνει από το 2020 και έως η σύνταξη να αγγίξει το πλαφόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου