Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Τα εισοδήματα από ενοίκια και η πικρή αλήθεια της αγοράς Η πληρωμή μέσω τραπεζών, οι φορολογικοί συντελεστές, τα κίνητρα στους ενοικιαστές και οι δαπάνες επισκευής

Τα εισοδήματα από ενοίκια και η πικρή αλήθεια της αγοράς

Θα υποχρεωθούν οι ενοικιαστές ακινήτων να καταβάλλουν το μίσθωμα αποκλειστικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Ε και; Δηλαδή αν ο ενοικιαστής συμφωνήσει να δίνει ένα μέρος του μισθώματος με «μαύρα» θα υποστεί κάποια κύρωση αν δεν πληρώσει μέσω τραπεζικού λογαριασμού; Θα μπορέσει η εφορία να εντοπίσει το αδήλωτο εισόδημα του ιδιοκτήτη αν η συναλλαγή με τον ενοικιαστή γίνεται «χέρι με χέρι»; Αλλού είναι το πρόβλημα: Στους φορολογικούς συντελεστές που φτάνουν στο 53% μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτης δεν έχει το δικαίωμα να εκπέσει καμία δαπάνη που αφορά στην επισκευή του ακινήτου του.

Ο ιδιοκτήτης ακινήτου δεν είναι προστατευμένος αν εισπράττει ενοίκιο χωρίς αυτό να είναι δηλωμένο στην εφορία καθώς σε περίπτωση αντιδικίας με τον ενοικιαστή, το δικαστήριο αναγνωρίζει μόνο το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο και δηλώνεται στην εφορία. Άρα, η συμφωνία με τον ενοικιαστή ένα μέρος του ενοικίου να καταβάλλεται με «μαύρα» ενσωματώνει ένα μεγάλο ρίσκο για τον ιδιοκτήτη. Από την άλλη, δεν υπάρχει κάποιο κόστος για τον ενοικιαστή ο οποίος δεν ωφελείται καθόλου από το να δηλώνει το ενοίκιο που πληρώνει. Μόνο όσοι εισπράττουν το επίδομα ενοικίου έχουν λόγο να εμφανίζουν ότι πληρώνουν ενοίκιο και αυτό προκειμένου να εισπράττουν το καινούργιο επίδομα που προβλέπει ο νόμος.
Τα δηλωθέντα εισοδήματα από ενοίκια, έχουν υποχωρήσει πάνω από 2 δις. ευρώ μέσα στην κρίση. Αυτό οφείλεται φυσικά και στη μείωση των ενοικίων αλλά και στην απόκρυψη εισοδημάτων η οποία έγινε μεγαλύτερη από τη στιγμή που άλλαξε ο τρόπος φορολόγησης. Σήμερα, ισχύει συντελεστής 15% (σ.σ ήταν 12%) για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ σε ετήσια βάση ενώ από τα 12.000 έως τα 40.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 29%. Από τα 40.000 ευρώ και πάνω, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 40% ενώ μαζί με την προσθήκη της εισφοράς αλληλεγγύης η εφορία φτάνει να δεσμεύει το μισό ποσό.
Αν το υπουργείο Οικονομικών θέλει να κάνει κάποια ουσιαστική αλλαγή στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει:
  1. Να εξετάσει ξανά τους φορολογικούς συντελεστές ειδικά για τα υψηλά εισοδήματα από ενοίκια. Αυτό δεν συνιστά βοήθεια προς τους μεγαλοιδιοκτήτες αλλά κοινή λογική: να μην είναι τόσο ισχυρό το κίνητρο της φοροδιαφυγής.
  2. Να δώσει και στους ιδιοκτήτες το δικαίωμα να αφαιρούν τις δαπάνες επισκευής του ενοικίου. Σήμερα, προβλέπεται μόνο μια μικρή απόσβεση 5% η οποία προφανώς δεν καλύπτει τις πραγματικές δαπάνες. Μάλιστα, η απόσβεση γίνεται αυτόματα, χωρίς δικαιολογητικά. Αν αναγνωρίζονταν οι δαπάνες, τότε και ο ιδιοκτήτης θα είχε κίνητρο να ζητά αποδείξεις από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κλπ.
  3. Να δώσει σε όλους τους ενοικιαστές οικονομικό κίνητρο ώστε να εμφανίζουν το πραγματικό ενοίκιο που πληρώνουν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια απλή αλλαγή. Το επίδομα, να είναι ποσοστό επί του καταβαλλόμενου ενοικίου (με ανώτατα πλαφόν για να μην ξεφεύγει το δημοσιονομικό κόστος) που δηλώνεται και όχι ένα συγκεκριμένο ποσό ανεξαρτήτως ύψους ενοικίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: