Από ενδελεχή έλεγχο έχει ξεκινήσει να περνά τις δαπάνες κάθε υπουργείου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με στόχο να ανακαλύψει κάθε υπέρβαση δαπανών και να εντοπίσει τα περιθώρια περικοπών που υπάρχουν. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει σαφή εντολή στις υπηρεσίες του ΓΛΚ να ελέγξουν κάθε κωδικό δαπάνης που έχει κάθε υπουργείο ώστε να οριστικοποιηθεί το περιθώριο περικοπών των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, σε πρώτη φάση, να εξοικονομήσει μέσω της ορθής διαχείρισης των δαπανών τουλάχιστον 200 εκατ ευρώ προκειμένου να καλυφθεί με αυτά ένα μέρος των παρεμβάσεων στην φορολογία. Για αυτο το λόγο και προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων η κυβέρνηση ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην επισκόπηση δαπανών ή διαφορετικά το spending review των υπουργείων για τον προϋπολογισμό του 2020, πρακτική που είχε ξεκινήσει να εφαρμόζει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών είναι ότι η ορθή εφαρμογή της επισκόπησης των δαπανών και η άμεση επιβολή σε κάθε υπουργείο διορθωτικών κινήσεων, εφόσον εντοπιστεί απόκλιση από τους στόχους, θα μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση δαπανών έως και 1,5δισ ευρώ. Εάν σε αυτό το ποσό συνυπολογιστεί και η ορθή και αποτελεσματικότερη διαχείριση των ΔΕΚΟ, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η εξοικονόμηση μπορεί να αγγίξει και τα 2δισ ευρώ, δηλαδή πάνω από το 1% του ΑΕΠ.
Το οικονομικό επιτελείο δεν υπολογίζει μόνο στην περικοπή των δαπανών, αλλά και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης η οποία θα προκύψει από την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Για αυτό το σκοπό ήδη σχεδιάζεται πλαίσιο διεύρυνσης της χρήσης του πλαστικού χρήματος, προκειμένου να περιοριστεί η δυνατότητα των συναλλαγών εκτός τραπεζικού συστήματος η οποία επιτρέπει τη μη έκδοση φορολογικών παραστατικών.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η μείωση των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις θα φέρει αύξηση των επενδύσεων, ενισχύοντας έτσι τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και αυξάνοντας τα Δημόσια έσοδα.
Προκειμένου όμως να επιτευχθεί ο στόχος, να δημιουργηθεί ο απαιτούμενους δημοσιονομικός χώρος και ως εκ τούτου να συμφωνήσουν οι δανειστές ότι η εφαρμογή των φορολογικών ελαφρύνσεων δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο μέτωπο των δαπανών.
Ήδη στο στόχαστρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν μπει:
-Οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου οι οποίες μπορούν να μειωθούν έως και 12% εξοικονομώντας έτσι 200 εκατ. ευρώ.
-Η εξοικονόμηση έως και 400 εκατ. ευρώ από την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ΔΕΚΟ.
-Η μείωση κατά 140 εκατ. ευρώ της δαπάνης για τόκους από τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
- Ο περιορισμός κατά 140 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία».
• Ο συμψηφισμός κατά 100 εκατ. ευρώ ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
• Η εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
• Η συστέγαση υπηρεσιών η οποία μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 20 εκατ. ευρώ.
• Η εξοικονόμηση περίπου 75 εκατ. ευρώ κάθε έτος από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο με εξαίρεση την υγεία και την παιδεία.
• Η εκχώρηση σε ιδιώτες υπηρεσιών του δημοσίου και η κατάργηση των αντίστοιχων δομών του δημοσίου μπορεί να επιφέρει 100 εκατ. ευρώ κάθε έτος.
• Η αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημόσιους υπάλληλους η οποία θα φέρει εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ κάθε έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου