«Κλέβουν» την εφορία και βάζουν καπέλο σε αγορές μέσω κάρτας
Η γκάμα με τα κόλπα της φοροδιαφυγής είναι μεγάλη. Πολλοί καταστηματάρχες... δικαιολογούνται ότι έχει πέσει το Internet και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε μια άλλη περίπτωση στην Τήνο, καταστηματάρχης επί χρόνια αντί απόδειξης δίνει το δελτίο παραγγελίας.
Oχι μόνο δεν φοβούνται τους ελεγκτές της εφορίας, αλλά κλέβουν και τους πελάτες τους. Το καινούργιο φαινόμενο σε αρκετά μαγαζιά, κυρίως μικρομάγαζα, είναι η επιπλέον χρέωση των καταναλωτών με ποσά από 20 έως 50 λεπτά εφόσον πραγματοποιούν συναλλαγές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Πολλοί ξένοι τουρίστες αλλά και Ελληνες έχουν πέσει θύματα των επιτήδειων που χρεώνουν, για παράδειγμα, 20 λεπτά επιπλέον στην περίπτωση που αγοράσουν τσιγάρα με κάρτα. Η σχετική χρέωση καταγράφεται στην απόδειξη ως «παροχή υπηρεσιών». Και μάλιστα όλα αυτά χωρίς να ενημερώνουν τους πελάτες. Η αιτιολογία που δίνουν οι καταστηματάρχες (το συμβάν παρουσιάστηκε σε επιχειρήσεις της Ερέτριας) όταν κάποιος διαπιστώσει την πρόσθετη χρέωση είναι ότι το κέρδος από τα τσιγάρα είναι πολύ μικρό και οι χρεώσεις από τις τράπεζες πολύ υψηλές.
Αυτό που επισημαίνουν στελέχη της ΑΑΔΕ είναι ότι μπορεί να προκαλούν και να εντυπωσιάζουν οι περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις μικρών καταστημάτων όπου οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει παρόμοια κρούσματα φοροδιαφυγής επιβάλλοντας τα πρόστιμα της νομοθεσίας και ταυτόχρονα το μέτρο του κλεισίματος των καταστημάτων για 48 ώρες.
Δελτίο παραγγελίας...
Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή καταστηματάρχη στην Τήνο ο οποίος επί χρόνια, αντί απόδειξης, δίνει το δελτίο παραγγελίας. Στην περίπτωση δε που του ζητηθεί απόδειξη, ξεκινάει διαπραγματεύσεις με τους πελάτες προσφέροντας έκπτωση 10% έως 20% επί του λογαριασμού και τα... γλυκά κερασμένα. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να εκδώσει απόδειξη, καθώς θέλει το κέρδος ολόκληρο και αφορολόγητο.
Ακόμα περισσότερες είναι οι περιπτώσεις με τους εστιάτορες που υποστηρίζουν πως έχει πέσει το Internet, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές. Μάλιστα ρισκάρουν, στην περίπτωση που κάποιος δεν έχει μετρητά, να πληρώσουν την οφειλή την επόμενη μέρα. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος της ΑΑΔΕ, τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθούν και άλλες περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη και στη Δυτική Ελλάδα.
Εκτίναξη φοροδιαφυγής
Παρά τις εντυπωσιακές περιπτώσεις που προκαλούν την κοινωνία εξαιτίας του παράνομου πλουτισμού ορισμένων επιχειρηματιών, μόλις το 1/20 των ελέγχων που γίνονται πανελλαδικά σε τουριστικές περιοχές αφορά τη Μύκονο. Σε δεκάδες άλλες περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ποσοστά παραβατικότητας είναι πολύ υψηλότερα. Συγκεκριμένα:
• Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 407 έλεγχοι, με το ποσοστό παραβατικότητας να φθάνει στο 37%.
• Στη Θεσσαλονίκη οι έλεγχοι έφθασαν στους 289 και παραβάσεις εντοπίστηκαν στο 55% των ελεγχομένων.
• Στην Πάτρα ελέγχθηκαν 233 επιχειρήσεις, με το ποσοστό των παραβατών να ανέρχεται στο 36%.
• Στην Κέρκυρα διενεργήθηκαν τον Ιούνιο 141 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 62% των επιχειρήσεων.
• Στη Σαντορίνη, αν και τα ποσοστά φοροδιαφυγής είναι χαμηλότερα συγκριτικά με το 2018, πραγματοποιήθηκαν 151 έλεγχοι και διαπιστώθηκε ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις δεν εκδίδουν αποδείξεις (56%).
• Στη Ζάκυνθο η παραβατικότητα φθάνει στο 41%, ενώ στη Ρόδο και στη Μύκονο στο 43%.
Συνολικά τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν 2.612 έλεγχοι σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια. Οπως αναφέρουν στελέχη της ΑΑΔΕ, στο τέλος της τουριστικής σεζόν οι έλεγχοι θα έχουν ξεπεράσει τις 50.000, ωστόσο αναφέρουν ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι θα συνεχισθούν και τους φθινοπωρινούς μήνες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:
• Αμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα προβλεπόμενων αποδείξεων, από τον ίδιο έλεγχο ή, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, αν η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν αποδείξεις υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ.
• Για 96 ώρες, εφόσον εντός του ιδίου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
• Για δέκα ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
• Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρήση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της σχετικής επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή κάθε φορά που γίνεται «σπάσιμο» της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται επιπλέον αναστολή λειτουργίας για δέκα ημέρες.
Τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή διακοπή της επιχείρησης, από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο εκτέλεσης της απόφασης ή της πράξης αναστολής λειτουργίας, δεν εμποδίζει την επιβολή και την εκτέλεσή τους (λουκέτα) εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτή συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα στη διοίκηση, στον έλεγχο ή στο κεφάλαιο ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα. Ως συνδεόμενα πρόσωπα θεωρούνται οι σύζυγοι, οι γονείς, τα παιδιά και οι συνδεόμενοι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον φορέα της επιχείρησης στην οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου