ΔΕΗ: Ρύθμιση χρεών σε έως και 24 δόσεις – Τι αλλάζει σε προκαταβολή και δόσεις (πίνακες)
0Eνα νέο,και αυτοματοποιημένο σύστημα διακανονισμού οφειλών έθεσε από την Τρίτη σε εφαρμογή η ΔΕΗ, με στόχο την ταχεία μείωση των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ.
Το νέο σύστημα, όπως ανακοίνωσε η Επιχείρηση, προβλέπει χαμηλότερες προκαταβολές, που κυμαίνονται από 10% έως 20% και φθάνουν μέχρι το 30% για περιπτώσεις που ο καταναλωτής επιλέξει πολλές δόσεις, έναντι ποσοστού 40%-50% σήμερα.
Η διαδικασία έγκρισης θα είναι αυτοματοποιημένη και θα γίνεται άμεσα στα καταστήματα με την υποβολή της αίτησης, ενώ αυτόματα θα δίνεται η έγκριση και για τις τηλεφωνικές αιτήσεις που θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.
Ο υπολογισμός της προκαταβολής και των δόσεων γίνεται, ανάλογα με το ύψος της οφειλή, ως εξής:
Επομένως ο οφειλέτης πλέον μπορεί εύκολα και γρήγορα από το σπίτι του να υπολογίσει, την προκαταβολή και τη μηνιαία δόση του.
Δικαιολογητικά
Ο πελάτης θα χρειάζεται να προσκομίσει μόνο τον τελευταίο λογαριασμό του, την αστυνομική του ταυτότητα και τον ΑΦΜ του. Για να ισχύει η ρύθμιση, ο καταναλωτής θα πρέπει να εξοφλεί στις καθορισμένες ημερομηνίες τις δόσεις καθώς και τους τρέχοντες λογαριασμούς. Οποιος χάσει τη ρύθμιση, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου θα πρέπει να καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις και τους τρέχοντες λογαριασμούς που εκδόθηκαν μετά τη ρύθμιση.
Εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής στην εξόφληση του διακανονισμού, δικαιούται την έκπτωση συνέπειας στους τρέχοντες λογαριασμούς.
Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και πελάτες που σήμερα είναι ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση, ώστε να επωφεληθούν από μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.
Στους πελάτες που είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και στο μητρώο των ευάλωτων καταναλωτών εφαρμόζεται ο κώδικας προμήθειας, που σημαίνει ότι κάθε δόση διαμορφώνεται στο ήμισυ του μέσου μηνιαίου λογαριασμού.
Οσοι πελάτες δεν έχουν πλέον σύμβαση με τη ΔΕΗ, αλλά έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για εξατομικευμένη ρύθμιση, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τις οικονομικές δυνατότητές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου