Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Χρ. Σταϊκούρας: Η υψηλή ανάπτυξη στους επτά στόχους του ΥΠΟΙΚ για το 2020

Χρ. Σταϊκούρας: Η υψηλή ανάπτυξη στους επτά στόχους του ΥΠΟΙΚ για το 2020

Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 11:50
 
UPD:11:53
Nick Paleologos / SOOC/
A- A A+
Η ελληνική οικονομία και οι πολιτικές που πρωθεί η κυβέρνηση αξιολογούνται θετικά από τους εταίρους, τους ξένους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως από τους Έλληνες πολίτες, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Οι θετικές αξιολογήσεις αποτυπώνονται και στην άνοδο του Χ.Α., σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας σε ομιλία του κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του έτους στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε συγκεκριμένους στόχους του οικονομικού επιτελείου για το 2020, μεταξύ των οποίων υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, αναδιανομή του εισοδήματος με στόχο την κοινωνική συνοχή, βελτίωση του εισοδήματος των νοικοκυριών μέσω κυρίως της μεγαλύτερης από την αρχικά σχεδιαζόμενη μείωση της φορολογίας, ενίσχυση της ρευστότητας, προώθηση της διαδικασίας αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων καθώς και ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.
«Τη χρονιά που έφυγε, το 2019, οι πολίτες αποφάσισαν πολιτική αλλαγή. Έκτοτε, η χώρα κάνει ιεραρχημένα, σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότησή της. Μειώθηκαν φόροι, βελτιώθηκε το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Καταργήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί. Δρομολογήθηκαν αποκρατικοποιήσεις. Υλοποιούνται εμβληματικά επενδυτικά έργα. Αποπληρώθηκε τμήμα του δανείου από το ΔΝΤ. Ψηφίστηκε μία συστημική λύση για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ψηφίστηκε ένα φιλο-αναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο με το οποίο, στο χώρο των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων:
  • Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος.
  • Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων.
  • Καταργείται η εισφορά στις πιστώσεις factoring και leasing.
  • Ενθαρρύνεται, με φορολογικά κίνητρα, η δημιουργία εταιρειών συμμετοχών.
  • Εξορθολογίζεται ο τρόπος φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως των εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), των αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων, των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των ΟΣΕΚΑ.
  • Θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης.
  • Προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων, εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
  • Εισάγονται κίνητρα για την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας.
  • Ενισχύονται οι δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Η υλοποίηση αυτού του πλέγματος πολιτικών αξιολογείται θετικά από τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης, και πρωτίστως από τους Έλληνες πολίτες, όπως αποδεικνύεται από τις δημόσιες αναφορές εγχώριων και διεθνών παραγόντων και φορέων, από τις επιτυχημένες – ως προς το επιτόκιο και την ποιότητα – εκδόσεις χρέους, από τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, από τη σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος και Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης και από την μεγάλη άνοδο του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά, γρήγορα και με ασφάλεια, με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, Προχωρά στην υλοποίηση ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου, σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αποπνέει, με τις πολιτικές της, αισιοδοξία, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του ρεαλισμού. Αναδεικνύει αξιοπιστία. Ενισχύει την εμπιστοσύνη σε θεσμούς. Υπηρετεί την αναπτυξιακή διαδικασία. Ωθεί την οικονομία σε θετική δυναμική. Δυναμική η οποία σταθεροποιείται, βελτιώνεται και κινητοποιεί δυνάμεις, εγχώριες και ξένες. «Γνωρίζουμε βεβαίως ότι μαγικές συνταγές δεν υφίστανται. Αβεβαιότητες υπάρχουν. Κίνδυνοι παραμονεύουν.Εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε μακριά από αυταπάτες, λαϊκισμούς και ελιτισμούς», παραδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.,
«Κατά τη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, οφείλουμε να κινηθούμε πιο συστηματικά, πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα, ώστε να πετύχουμε την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας και της χώρας μας. Ισχυροποίηση αναγκαία για την αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων και κινδύνων. Χρειάζεται από όλους εθνική ενότητα και ομοψυχία. Απαιτείται συνεκτικό σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, ώστε να εκπληρώσουμε το χρέος μας έναντι της πατρίδας, της ιστορίας της και της προοπτικής της. Εμείς, στο οικονομικό επιτελείο, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και θέτουμε, για το 2020, συγκεκριμένους στόχους», δήλωσε παρουσιάζοντας τους στόχους του οικονομικού επιτελείου για το 2020: 
  • Την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.
  • Την αναδιανομή του εισοδήματος και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
  • Τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μέσω κυρίως της ακόμη μεγαλύτερης – σε σχέση με τα προβλεπόμενα – μείωσης της φορολόγησης των πολιτών.
  • Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
  • Τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
  • Την προώθηση της διαδικασίας αλλαγής δημοσιονομικών στόχων.
  • Την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, στοχεύοντας στην εναρμόνισή τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά επενδυτικά δεδομένα.
Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε τους στόχους φιλόδοξους μεν αλλά ρεαλιστικούς. «Στόχοι μετρήσιμοι και επιτεύξιμοι, ώστε η οικονομία να αναταχθεί, οι πολίτες να βελτιώσουν την ατομική τους ευημερία και η χώρα – συνολικά – να ισχυροποιηθεί. Αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ ευχήθηκε μια καλή χρηματιστηριακή χρονιά και μια «Καλή συνολικά χρονιά!».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: