Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Άδικα φορο-πρόστιμα σε φορολογούμενους για τροποποιητικές δηλώσεις

Άδικα φορο-πρόστιμα σε φορολογούμενους για τροποποιητικές δηλώσεις

Του Σπύρου Δημητρέλη
Αντιμέτωποι με μια αρνητική έκπληξη έρχονται φορολογούμενοι οι οποίοι επιχειρούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Παρά το γεγονός ότι δεν ευθύνονται για την αλλαγή δεδομένων του εισοδήματός τους, διαπιστώνουν ότι τους επιβάλλεται φορολογικό πρόστιμο 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα με το είδος των βιβλίων που τηρούν ή την πηγή του εισοδήματός τους. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι με αποφάσεις της η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχει δικαιώσει φορολογούμενους και έχει διαγράψει τα σχετικά φορολογικά πρόστιμα.
Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κυρίως από το γεγονός ότι ασφαλιστικά ταμεία και εργοδότες προχωρούν σε διόρθωση των δεδομένων του εισοδήματος ασφαλισμένων και εργαζομένων τους εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων χωρίς όμως να τούς ενημερώνουν για το γεγονός της τροποποίησης. Αυτό σημαίνει ότι λόγω μη υπαιτιότητάς τους οι φορολογούμενοι εμφανίζονται να δηλώνουν εκπρόθεσμα τα νέα δεδομένα του εισοδήματός τους και μάλιστα να τους επιβάλλεται και πρόστιμο!
Να σημειωθεί ότι δυνατότητα διόρθωσης των δεδομένων εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εργοδότες καθώς οι σχετικοί κωδικοί προσυμπληρώνονται από αυτούς και στη συνέχεια "κλειδώνονται", δηλαδή δεν μπορούν να διορθωθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους.
Το πρόβλημα για τους φορολογούμενους εμφανίζεται όταν επιχειρούν να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση προκειμένου να δηλώσουν, για παράδειγμα, την είσπραξη κάποιων αναδρομικών αποδοχών. Διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να υποβάλλουν την τροποποιητική φορολογική δήλωση αν πρώτα δεν αποδεχθούν και την εκπρόθεσμη τροποποίηση των δεδομένων του εισοδήματός τους που έγινε από το ασφαλιστικό ταμείο ή τον εργοδότη τους. Με την αποδοχή αυτή βεβαιώνεται και το φορολογικό πρόστιμο.
Το πρόβλημα δημιουργείται επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ελέγχουν αν ο φορολογούμενος είχε ενημερωθεί εμπρόθεσμα από τον ασφαλιστικό φορέα ή τον εργοδότη του προκειμένου έγκαιρα να υποβάλει εμπρόθεσμα τροποποιητική φορολογική δήλωση η οποία δεν επισύρει πρόστιμο. Θεωρούν ότι ο φορολογούμενος υπέβαλε εκπρόθεσμα την τροποποιητική δήλωση με δική του υπαιτιότητα και έτσι επιβάλλεται πρόστιμο.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα έχουν γίνει τουλάχιστον δυο ενδικοφανείς προσφυγές από φορολογούμενους οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και έχουν διαγραφεί τα φορολογικά πρόστιμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: