Φορολογικές δηλώσεις 2020: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Ο στόχος είναι η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα.
Προς το τέλος Μαρτίου -και αρκετά πριν από το Πάσχα- προγραμματίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ανοίξει την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενους. Ο στόχος είναι η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα -δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου- καθώς φέτος όλο το βάρος θα πρέπει να πέσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ όπου και θα γίνουν οι πολλές αλλαγές (νέες αντικειμενικές αξίες και καινούργιοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου).
Οι μεγάλοι κερδισμένοι των φετινών δηλώσεων θα είναι ασφαλώς οι επιχειρήσεις καθώς με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 24%, η επιβάρυνση θα είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με το 2019.
Αντίθετα, στους «χαμένους» θα πρέπει να καταταγούν όσοι εισέπραξαν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb μέσα στο 2019. Η πάταξη της φοροδιαφυγής από την συγκεκριμένη πηγή εισοδήματος, αποτελεί κεντρικό στόχο για την ΑΑΔΕ μέσα στη χρονιά οπότε θα επιδιωχθεί μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, να εντοπιστεί όσο το δυνατόν περισσότερη κρυμμένη φορολογητέα ύλη σε συνεργασία και με τις πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνονται οι ενοικιάσεις. Η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και η διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων αναμένεται να κυριαρχήσουν και κατά την φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Η ΑΑΔΕ θέλει να εμπλουτίσει το ελεγκτικό της οπλοστάσιο αντλώντας πληροφορία και από τις καταναλωτικές δαπάνες των φορολογουμένων. Εδώ και χρόνια, οι ΔΕΚΟ, οι τράπεζες, οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, οι εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ, αποστέλλουν πληροφορίες για τις συναλλαγές των πολιτών στην ΑΑΔΕ. Μέχρι τώρα, αυτές οι πληροφορίες έχουν παραμείνει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτες και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί αν για την φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα αξιοποιηθούν κάποια από αυτά τα στοιχεία και για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων αλλά και για ελεγκτικούς σκοπούς.
Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το έργο δεν θα είναι εύκολο. Ειδικά σε ότι αφορά στους λογαριασμούς τηλεφώνου, ρεύματος κλπ, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο άλλος να είναι ο πραγματικός καταναλωτής και άλλος να εμφανίζεται στον λογαριασμό. Να σημειωθεί ότι για τους επαγγελματίες (ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους) ισχύει ήδη από πέρυσι η υποχρέωση αναγραφής των καταναλωτικών δαπανών (τηλέφωνα, ηλεκτρική ενέργεια κλπ) σε ξεχωριστούς κωδικούς.
Η εκκαθάριση του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα, θα γίνει φέτος με την περυσινή φορολογική κλίμακα άρα τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι μισθωτοί δεν θα δουν καμία ουσιαστική διαφορά στο ύψος του φόρου που θα πληρώσουν. Η εκκαθάριση θα γίνει ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ανεξάρτητα αν κάποιοι θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να υποβάλλουν ξεχωριστά τη δήλωσή τους από τη ή τον σύζυγό τους (σ.σ. η προθεσμία για την άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος, εκπνέει στο τέλος του μήνα και πρέπει να υποβληθεί σχετική ηλεκτρονική αίτηση στο Taxis.
Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές, για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις ισχύουν τα περυσινά όρια. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι πρέπει να εμφανίσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές από 10-20% του εισοδήματός τους ενώ ο συντελεστής του 30% θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2020 και θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου