Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Φορολογικές Δηλώσεις : Tέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει φέτος η πλατφόρμα του Taxisnet

Φορολογικές Δηλώσεις : Tέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει φέτος η πλατφόρμα του Taxisnet
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει τα παντρεμένα ζευγάρια να δηλώσουν αν επιθυμούν να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο»
06 Φεβ 2020 - 10:25
Picture 0 for Φορολογικές Δηλώσεις : Tέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει φέτος η πλατφόρμα του Taxisnet
Περί τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει φέτος η πλατφόρμα του Taxisnet προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις του οι φορολογούμενοι.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου κι αμέσως μετά να ασχοληθεί ο μηχανισμός με τον ΕΝΦΙΑ όπου και θα υπάρξουν μεγάλες τροποποιήσεις λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν.


Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου εν τω μεταξύ θα πρέπει τα παντρεμένα ζευγάρια να δηλώσουν αν επιθυμούν να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο» για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019.


Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε από εσάς με τους δικούς σας κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.


Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του «φορολογικού διαζυγίου»;


Αν ένας από τους δύο συζύγους χρωστά χρήματα στην εφορία ή πρέπει να πληρώσει φόρο λόγω των εισοδημάτων του κι ο άλλος έχει επιστροφή φόρου δεν θα γίνεται συμψηφισμός αλλά ο σύζυγος που δικαιούται επιστροφή θα την λαμβάνει κανονικά. Αν επίσης ο ένας σύζυγος δεν πληρώσει στο κράτος το ποσό του φόρου που του αναλογεί ο άλλος σύζυγος θα μπορεί να παίρνει κανονικά φορολογική ενημερότητα μέσω του Taxisnet.

Τα τεκμήρια θα μετρούν ατομικά και όχι οικογενειακά. Αν για παράδειγμα η σύζυγος έχει στην ιδιοκτησία της δυο διαμερίσματα και δεν έχει άλλα εισοδήματα, το τεκμήριο της καλυπτόταν μέχρι τώρα από τα εισοδήματα του συζύγου της. Σε περίπτωση ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης έχει τεκμαρτό εισόδημα και είναι πιθανό να κληθεί να καταβάλει αυξημένο φόρο.


Ένα άλλο θέμα είναι το χτίσιμο του αφορολογήτου. Μέχρι τώρα υπήρχε δυνατότητα να καλύψει μόνο ο ένας σύζυγος το ποσοστό που αναλογούσε στο νοικοκυριό σε δαπάνες με πλαστικό χρήμα. Τώρα το χτίσιμο του αφορολογήτου θα γίνεται σε ατομικό επίπεδο.


Δρομολογείται επίησης δημιουργία της τεχνολογικής υποδομής που θα επιτρέπει την προσυμπλήρωση του ΙΒΑΝ (International Bank Account Number) στις φορολογικές δηλώσεις.


Η κίνηση αυτή θα διευκολύνει την αποφυγή λαθών και θα καταστήσει πιο εύκολη και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αλλά και την επιστροφή φόρου.


Σημειώνεται πως στις κοινές δηλώσεις εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, επειδή διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση και επιστροφή του φόρου, συμπληρώνονται δύο αριθμοί IBAN από τον υπόχρεο και τη σύζυγο ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα.


Σε περίπτωση δε κοινού λογαριασμού μεταξύ των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης, δύναται να συμπληρώνεται και από τους δύο ο ίδιος αριθμός IBAN. Στις περιπτώσεις έγγαμων φορολογούμενων που έχουν γνωστοποιήσει την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης, συμφώνου συμβίωσης καθώς και άγαμων, συμπληρώνονται IBAN λογαριασμού ατομικού ή κοινού.


Η συμπλήρωση του αριθμού ΙΒΑΝ είναι υποχρεωτική, εκτός από τις περιπτώσεις των κατοίκων εξωτερικού και των φορολογουμένων που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. Στις περιπτώσεις αυτές συμπληρώνονται οι ενδείξεις «Δεν διαθέτω λογαριασμό IBAN» ή/και «Κάτοικος Εξωτερικού.


Ποιοι είναι οι κερδισμένοι των νέων φορολογικών δηλώσεων


Νέοι επαγγελματίες: Όσοι έκαναν έναρξη εργασιών για πρώτη φορά από 1/1/2017 και μετά θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Η απαλλαγή παρέχεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.

Έμποροι 62 ετών. Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Νέοι φορολογούμενοι:

Όσοι αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα το ποσό της προκαταβολής φόρου, περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται.


Μισθωτοί με «μπλοκάκι». Οι φορολογούμενοι αυτοί θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων και θα δικαιούται την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.

Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Για τους φορολογούμενους αυτούς τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται κατά 30%. Συγκεκριμένα το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.


Επιτηδευματίες που βρίσκονται σε αδράνεια: Όσοι έχουν ανενεργά μπλοκάκια γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: