Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Φοροεκτιμήσεις

Φοροεκτιμήσεις

Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 12:58
 
UPD:12:59
shutterstock
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

Εισόδημα από μεταβίβαση μετοχών/εταιρικών μεριδίων
Υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης μετοχών σε εταιρεία μη εισηγμένη, μετοχών και άλλων κινητών αξιών εταιρείας εισηγμένης (εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%), καθώς και μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες. Ο συντελεστής φορολόγησης είναι 15% και ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε. Τυχόν δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την αγορά ή την πώληση των τίτλων συμπεριλαμβάνονται στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης.
Σε περίπτωση που οι μεταβιβαζόμενοι τίτλοι είναι εισηγμένοι σε χρηματιστηριακή αγορά, η τιμή κτήσης και η τιμή πώλησης καθορίζονται από τα δικαιολογητικά έγγραφα συναλλαγών, τα οποία εκδίδει η χρηματιστηριακή εταιρεία ή το πιστωτικό ίδρυμα ή οιοσδήποτε φορέας που διενεργεί συναλλαγές.
Σε περίπτωση μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων, η τιμή πώλησης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο της μεταβίβασης ή το τίμημα ή αγοραία αξία που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης, εφόσον αυτό είναι υψηλότερο.
Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τους μεταβιβαζόμενους τίτλους κατά το χρόνο απόκτησης ή το τίμημα που αναγράφεται στη σύμβαση μεταβίβασης κατά το χρόνο της απόκτησης των τίτλων, εφόσον οποιοδήποτε από τα ανωτέρω είναι χαμηλότερο.
Φορολόγηση μη διανεμηθέντων κερδών λόγω αλλαγής κατηγορίας βιβλίων
Όταν νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα (κεφαλαιουχικές εταιρείες, προσωπικές εταιρείες, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, συνεταιρισμοί, κλπ) αλλάζει σύστημα τήρησης των λογιστικών του αρχείων από διπλογραφικό σε απλογραφικό, τα κέρδη του εν λόγω προσώπου, όπως αυτά εμφανίζονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις που έχουν συνταχθεί για το τελευταίο φορολογικό έτος που τηρούνταν τα λογιστικά αρχεία με τη διπλογραφική μέθοδο, και τα οποία δεν έχουν διανεμηθεί, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου μερισμάτων, ανεξάρτητα από την πραγματική καταβολή των σχετικών κερδών στους εταίρους των πιο πάνω προσώπων (βλ. και ΠΟΛ.1147/2018).
Αφανής εταιρεία και Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων
Αφανής είναι η εταιρεία που αποβλέπει σε μία ή περισσότερες εμπορικές εργασίες, η δε σύστασή της είναι άτυπη, μη υποκείμενη στις διατυπώσεις που απαιτούνται για τη σύσταση των λοιπών εμπορικών εταιρειών.
Υπόχρεος σε φόρο, σύμφωνα με ρητή διάταξη του νόμου, είναι ο εμφανής εταίρος (διαχειριστής) για το σύνολο των κερδών της εταιρείας. Εμφανής εταίρος είναι το πρόσωπο το οποίο συναλλάσσεται εμφανώς με τους τρίτους, στο δικό του όνομα, και αναλαμβάνει απέναντι σ' αυτούς υποχρεώσεις ή αποκτά δικαιώματα.
Με τη σύμβαση της αφανούς εταιρείας ο ένας από τους εταίρους (εμφανής εταίρος) παραχωρεί σε άλλον ή άλλους εταίρους (αφανείς εταίρους) δικαίωμα συμμετοχής στα αποτελέσματα πράξεων, που διενεργεί στο όνομά του, αλλά προς το κοινό συμφέρον των εταίρων.
Η αφανής εταιρεία δεν έχει νομική προσωπικότητα και δεν καταχωρίζεται στο ΓΕ.Μ.Η. και οι όροι της εταιρικής συμφωνίας αποδεικνύονται μόνο με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών.
Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 4557/2018 όλα τα νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα υποχρεούνται να συλλέγουν και να φυλάσσουν, σε ειδικό μητρώο που τηρούν στην έδρα τους, επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους (Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων) και η μη συμμόρφωση προς την υποχρέωση αυτή επιφέρει κυρώσεις.
Στα πλαίσια, αυτά γεννώνται προβληματισμοί για το κατά πόσον η υποχρέωση για τήρηση Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων στην πραγματικότητα καταργεί de facto την έννοια της αφανούς εταιρείας.
Δημοφιλή Ερωτήματα
Κατά τον συμψηφισμό του υπολοίπου του λογαριασμού «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» με σωρευμένες ζημιές δεν οφείλεται φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: