Όλα τα εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης των απωλειών που θα καταγράφουν στην ελληνική οικονομία από τον κορονοϊό εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να περιοριστούν οι κλυδωνισμοί. Τα σχέδια αφορούν όλα τα σενάρια, από τα ήπια έως τα ακραία, καθώς ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί η ζημιά που θα υποστεί η Οικονομία από την επέλαση του ιού.
Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν βάλει στο μικροσκόπιο του κωδικούς του κρατικού προϋπολογισμού οι οποίοι αφορούν έσοδα από επαγγέλματα που μπορεί σε πρώτη φάση να έχουν πληγεί από τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Στόχος είναι να υπάρχει πλήρης και άμεση εικόνα της πορείας των εσόδων, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις εφόσον χρειαστεί.
Ανάλογα σενάρια γίνονται και σχετικά με τις παρεμβάσεις στις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει ήδη το προηγούμενο της στήριξης του τουρισμού μετά την κατάρρευση της Thomas Cook τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα προβλήματα είναι γενικευμένα και δεν αφορούν μόνο τον τουρισμό.
Το γεγονός αυτό οδηγεί τους αρμόδιους αξιωματούχους να αναζητούν σχέδιο στήριξης σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας εφόσον κριθεί αναγκαίο. Είναι γεγονός ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς προκειμένου να μετρηθούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην Ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το μέγεθος των ακυρώσεων σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Το ίδιο ισχύει και για τις ακυρώσει των προκρατήσεων για το επόμενο διάστημα, καθώς ο τελικός αριθμός έχει να κάνει με τη διάρκεια που θα έχει η εμφάνιση του ιού.
Στα τυφλά προς το παρόν κινείται το οικονομικό επιτελείο και για την εφοδιαστική αλυσίδα, τις πρώτες ύλες κτλ. Σημαντικές ελλείψεις δεν έχουν παρατηρηθεί στην αγορά, ωστόσο υπάρχει ζήτημα για το τι θα γίνει στο εξής με τις εισαγωγές και όχι μόνο από την Κίνα. Αντίστοιχη είναι η ανησυχία αναφορικά και με τις εξαγωγές των Ελληνικών επιχειρήσεων.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής, παρεμβαίνοντας κατά περίπτωση, όπως έκανε το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις στην Πάτρα οι οποίες θα πληγούν από τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Άλλωστε παραμένει ακόμα άγνωστες οι συνέπειες που θα υπάρχουν ούτως ή άλλως στην παγκόσμια Οικονομία, με τους αναλυτές αρχικά να μιλούν για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Και σε αυτή την περίπτωση οι εκτιμήσεις διίστανται αναφορικά με το μέγεθος των προβλημάτων που θα προκύψουν.
Δεδομένο θεωρείται ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει καλύτερη καταγραφή των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την εξάπλωση του ιού, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και κεντρικό συντονισμός αλλά και σχέδιο στήριξης των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου