Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Ποιοι πρέπει να περάσουν από την Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Εφορία: ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης





Ποιοι πρέπει να περάσουν από την Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Εφορία: ανοίξαμε και σας περιμένουμε.

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Αναμένοντας να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2019, να θυμίσουμε ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να περάσουν από την εφορία.

1.       Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18 έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Σύμφωνα με τον νόμο όλοι οι πολίτες πάνω από 18 ετών πρέπει να έχουν ΑΦΜ, άσχετα αν καταθέσουν δική τους φορολογική δήλωση ή αναγραφούν ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση του γονέα που έχει την γονική επιμέλεια (μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι).

Προσοχή: Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό Α.Φ.Μ. προκειμένου να τα συμπεριλάβουμε ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωσή μας.

2.       Όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση.

Όσοι παντρεύτηκαν και δεν έχουν δηλώσει το γάμο τους πρέπει να δηλώσουν το γάμο τους ώστε να κάνουν κοινή δήλωση.

Η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει στο Μητρώο της εφορίας, στο οποίο θα πρέπει να δηλωθεί ο γάμος, για να κάνουν κοινή φορολογική δήλωση όπως απαιτεί ο νόμος για τους συζύγους.

Το ίδιο πρέπει να κάνουν και όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης για να έχουν τη ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

Όταν εισέλθει στην επιβεβαίωση στοιχείων, επιλέγει την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και να πληκτρολογήσει τον Α.Φ.Μ. της συζύγου, και επιβεβαίωση των αρχικών στοιχείων  και έπειτα  θα προχωρήσει στην συμπλήρωση της δήλωσης.

Προσοχή: Παρ’ όλη την ηλεκτρονική διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα ληξιαρχεία της χώρας, οι φορολογούμενοι δεν θα αποφύγουν την επίσκεψη στην εφορία τους προκειμένου να δηλώσουν το γάμο, το διαζύγιο ή την απόκτηση παιδιού.

Η διαφορά είναι ότι θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Μ1 με τις αλλαγές στην ατομική και οικογενειακή τους κατάσταση χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν κανένα δικαιολογητικό.

3.       Όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν από το ηλεκτρονική έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.

Στην συνέχεια ο φορολογούμενος θα προχωρήσει στην επιβεβαίωση στοιχείων στην ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, θα διαγράψει την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου.

Την αντίστοιχη διαδικασία πρέπει να κάνει και η σύζυγος.

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσης σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια θα διαγράψετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ», στο πεδίο «ΥΠΟΧΡΕΟΣ» θα πληκτρολογήσετε  τον δικό της Α.Φ.Μ. και θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων».

Προσοχή: Για να  αποδείξετε την διάστασης των συζύγων, απαιτείται αντίγραφο αγωγής για διαζύγιο ή για διατροφή ή πρακτικό κατανομής της κοινής περιουσίας για συναινετικό διαζύγιο, ή σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτά, οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει τη χωριστή διαβίωση των συζύγων.

4.       Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβουν τον κλειδάριθμό τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς το λογιστή.

5.        Ανείσπρακτα ενοίκια.

Την εφορία τους θα πρέπει να επισκεφθούν υποχρεωτικά και οι φορολογούμενοι που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να μην φορολογηθούν για αυτά.

Θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά που ορίζει ο νόμος και αφού ελεγχθούν από την Δ.Ο.Υ., τότε θα έχουν την δυνατότητα να δηλώσετε τα ανείσπραχτα ενοίκια του φορολογικού έτους 2019.

Προσοχή: Σε περίπτωση που δεν έχουν κατατεθεί δικαιολογητικά στην Δ.Ο.Υ. δεν μπορούν να θεωρηθούν τα ενοίκια αυτά ως ανείσπρακτα. (Σχετικά με τα δικαιολογητικά βλέπε ΠΟΛ.1024/12.2.2016).

Αλλαγές στοιχείων μέσω taxisnet.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένα στοιχεία μπορούν αλλάξουν μέσα από το taxisnet, και συγκεκριμένα από τον «Λογαριασμό» επιλέγοντας «Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου».

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται:

«Καλώς ήρθατε στην εφαρμογή του TAXISnet «Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου».

Από την επιλογή «Καινούρια Αίτηση» μπορείτε να δείτε την διεύθυνση κατοικίας όπως αυτή είναι 
σήμερα καταχωρημένη στο Μητρώο TAXIS και να την μεταβάλλετε ή να την διορθώσετε αν δεν είναι ενημερωμένη σωστά, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά το έντυπο Μ1.

Σε περίπτωση που η αλλαγή διεύθυνσης επιφέρει και αλλαγή Δ.Ο.Υ. , δεν χρειάζεται να επιλέξετε εσείς τη νέα Δ.Ο.Υ.. Αυτό θα γίνει αυτόματα από τη Δ.Ο.Υ. στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκετε κατά τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησής σας.
Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Δ.Ο.Υ. , στο λογαριασμό σας στην επιλογή «Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου» / «Υποβληθείσες Αιτήσεις» στη στήλη «Κατάσταση» εμφανίζεται η ένδειξη «εγκρίθηκε» ή «απορρίφθηκε» καθώς και ο λόγος απόρριψης.

Για να δείτε τη νέα αρμόδια Δ.Ο.Υ. και τη διεύθυνσή σας όπως καταχωρήθηκε στο σύστημα πατήστε το πλήκτρο «Εκτύπωση».

ΠΡΟΣΟΧΗ !

         i.            Αν χρησιμοποιείτε ως έδρα άσκησης της δραστηριότητάς σας την κατοικία σας, η αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας δεν μεταβάλλει και τη διεύθυνση της έδρας σας. Για αλλαγή διεύθυνσης έδρας υποβάλλεται το έντυπο Μ2 μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. .

       ii.            Όταν διαπιστώνετε ότι κάνατε λάθος στη συμπλήρωση της οδού ή του ΤΚ ή του αριθμού της διεύθυνσής σας και η αίτησή σας βρίσκεται σε κατάσταση Επεξεργασίας, στη Νέα Αίτηση που θα υποβάλλετε για να διορθώσετε το προηγούμενο λάθος σας ,θα πρέπει εκ νέου να συμπληρώσετε όλη τη νέα διεύθυνση (οδό, αριθμό, ΤΚ).»

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου  2020.



Μετά την στοιχειοθέτηση του άρθρου και την αποστολή του για εκτύπωση η ΑΑΔΕ ενημέρωσε μέσω του ΑΠΕ ότι δεν χρειάζεται καν επίσκεψη στο μητρώο για γάμους γεννήσεις θανάτους. Η ενημέρωση θα γίνεται αυτόματα.

Παραθέτουμε την σχετική ανακοίνωση

Χωρίς επίσκεψη στην εφορία η δήλωση γάμου, διαζυγίου και συμφώνου διαβίωσης
Μετά την επιτυχή διασύνδεση του Φορολογικού Μητρώου της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών
25 Φεβ 2020 - 09:02

Χωρίς επίσκεψη στην εφορία η δήλωση γάμου, διαζυγίου και συμφώνου διαβίωσης
Αυτόματα γίνεται πλέον η ενημέρωση της εφορίας για τους γάμους, τα διαζύγια και τη σύναψη ή λύση συμφώνου διαβίωσης, με αποτέλεσμα να μην είναι απαραίτητη η επίσκεψη των φορολογουμένων σε αυτή.

Μετά την επιτυχή διασύνδεση του Φορολογικού Μητρώου της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών έχουν γίνει 7.100 αυτόματες ενημερώσεις στο Φορολογικό Μητρώο για ληξιαρχικά γεγονότα που εγγράφηκαν στα Ληξιαρχεία από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019, εξοικονομώντας χρόνο για τους φορολογούμενους και διοικητικό κόστος για την ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για τα ληξιαρχικά γεγονότα γάμου, διαζυγίου, της σύναψης ή της λύσης συμφώνου συμβίωσης, για τα οποία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκεφθούν την εφορία τους για την υποβολή δήλωσης μεταβολής στο Φορολογικό Μητρώο, καθώς αυτό ενημερώνεται αυτόματα, μέσω διασύνδεσης με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η διασύνδεση λειτουργεί με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών γεγονότων γάμου, λύσης γάμου, σύναψης ή λύσης συμφώνου συμβίωσης από το Μητρώο Πολιτών.

Για μεταβολές, που καταχωρήθηκαν αυτόματα στα στοιχεία του, ο φορολογούμενος πρέπει να αναμένει μήνυμα μέσω του TAXISnet την επόμενη Τρίτη της εβδομάδας που συνέβη το ληξιαρχικό γεγονός. Για παράδειγμα, στην περίτπωση γάμου, που θα καταχωρηθεί στο Ληξιαρχείο την εβδομάδα 22/02 - 28/02, η αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου θα γίνει την Τρίτη 03/03.

Οπως εξηγούν πηγές της ΑΑΔΕ, ο φορολογούμενος δεν θα λάβει μήνυμα μέσω TAXISnet μόνο στην περίπτωση που, εξαιτίας προβλημάτων στην ταυτοποίηση των δεδομένων, δεν ενημερωθεί αυτόματα το Φορολογικό Μητρώο ως προς τα ανωτέρω στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να μεταβεί στην εφορία για να υποβάλλει τη σχετική δήλωση και τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αυτόματη ενημέρωση, είτε γιατί είχε προηγηθεί άλλος γάμος/ διαζύγιο, που δεν είχε δηλωθεί, είτε γιατί είχε δηλωθεί με διαφορετική ημερομηνία της τρέχουσας ενημέρωσης, είτε γιατί δεν ταυτοποιήθηκαν τα προσωπικά στοιχεία του φορολογούμενου με αυτά του Μητρώου Πολιτών, η Α.Α.Δ.Ε. θα προβαίνει σε έλεγχο του φυσικού αρχείου και, σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης, αυτή θα διορθώνεται, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ποιους είναι on-line η εφορία
Ανεβάζει στροφές στο πεδίο της διασύνδεσης η δημόσια και η φορολογική διοίκηση
03 Μαρ 2020 - 11:07
Picture 0 for Με ποιους είναι on-line η εφορία
Ανεβάζει στροφές στο πεδίο της διασύνδεσης η δημόσια και η φορολογική διοίκηση. Οι πολίτες που εισήλθαν στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών για τη διόρθωση των τετραγωνικών που είναι δηλωμένα στους δήμους βίωσαν μια θετική έκπληξη. Η διαδικασία είναι απλή και σύντομη χωρίς την ανάγκη υποβολής δικαιολογητικών και επισκέψεων στις εφορίες. Ο λόγος; Έγινε διασύνδεση του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ, βάσει του οποίου βεβαιώνονται τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με το αρχείο ακίνητης περιουσίας (Ε9) του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Και έπεται συνέχεια καθώς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται νέες παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση:

-Πλήρης διασύνδεση του ληξιαρχείου και των υπόλοιπων βάσεων δεδομένων με τις υπηρεσίες Μητρώου της φορολογικής διοίκησης. Κάθε αλλαγή διεύθυνσης και οικογενειακής κατάστασης θα ενημερώνει και το Μητρώο των φορολογούμενων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τη διασύνδεση έχει αποφευχθεί μεγάλη ταλαιπωρία και απώλεια εργατοωρών. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 7.100 αυτόματες ενημερώσεις στο Φορολογικό Μητρώο για ληξιαρχικά γεγονότα, που εγγράφηκαν στα Ληξιαρχεία από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019, εξοικονομώντας χρόνο για τους φορολογούμενους και διοικητικό κόστος για την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για τα ληξιαρχικά γεγονότα γάμου, διαζυγίου, της σύναψης και της λύσης συμφώνου συμβίωσης, για τα οποία οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκεφθούν τη ΔΟΥ τους για την υποβολή δήλωσης μεταβολής στο Φορολογικό Μητρώο, καθώς αυτό ενημερώνεται αυτόματα, μέσω διασύνδεσης με το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών.

-Πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των τμημάτων φορολογίας Κεφαλαίου των εφοριών προκειμένου να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Η διαδικασία σήμερα γίνεται χειρόγραφα με τον ίδιο τρόπου που γινόταν και τη δεκαετία του ’50. Με την ηλεκτρονικοποίηση θα γίνει και διασύνδεση με την εφαρμογή περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, προκειμένου οι μεταβολές να περνούν αυτόματα στο Ε9 πωλητή και αγοραστή ακινήτου.

-Διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων (Ε9) με το αρχείο του κτηματολογίου. Η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή που προκύπτει από την απόκρυψη ακίνητης περιουσίας, δηλαδή την πληρωμή λιγότερου ΕΝΦΙΑ.

-Διασύνδεση της εφορίας με σε σειρά επιχειρήσεων με στόχο την άντληση στοιχείων αναφορικά με τις δαπάνες φορολογούμενων, κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών. Πρόκειται για τράπεζες, εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, γυμναστήρια, εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου κ.λπ. Από τις δαπάνες που πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος δημιουργείται το εισοδηματικό του προφίλ και προκύπτουν στόχοι ελέγχων με βάση τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού του εισοδήματος. Ουσιαστικά οι δαπάνες αλλά και η καθαρή εισροή ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεγχόμενου συγκρίνεται με το εισόδημα που δηλώνει.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: