Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Στην τελική ευθεία τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Στην τελική ευθεία τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν επιχειρήσεις που υφίστανται κόστος εξαιτίας αποφάσεων της πολιτείας για την προστασία από τον κορωνοϊό, π.χ. κινηματογράφοι ή θέατρα, που θα παραμείνουν κλειστά για κάποιο διάστημα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τις επιχειρήσεις που υφίστανται κόστος εξαιτίας αποφάσεων της πολιτείας για την προστασία από τον κορωνοϊό, όπως π.χ. κινηματογράφους ή θέατρα που θα παραμείνουν κλειστά για κάποιο χρονικό διάστημα, θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα μέτρα στήριξης από τις οικονομικές επιπλοκές της επιδημίας. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συνεδριάσει και πάλι σήμερα για να συζητήσει το θέμα. Γενικότερα, το πρώτο μέτρο που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση είναι η αναστολή των φορολογικών –και ίσως και των ασφαλιστικών– υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, καθώς κάτι τέτοιο βοηθάει στην ενίσχυση της ρευστότητάς τους, χωρίς να έχει δημοσιονομικό κόστος. Με την ελπίδα να ανακάμψει η οικονομία αργότερα μέσα στη χρονιά, θα μετατεθούν για τότε οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.
Προς το παρόν, το τοπίο των οικονομικών επιπτώσεων εξακολουθεί να είναι θολό, καθώς δεν είναι γνωστές η διάρκεια και η ένταση της επιδημίας. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες ότι «με τα σημερινά δεδομένα, ισχύουν οι δεσμεύσεις μας» για τις φοροελαφρύνσεις, (μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ) αφήνοντας ανοικτό το να ανατραπούν, αν τα δεδομένα αλλάξουν. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός είπε ότι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερες και περισσότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα είναι παροδικό.
Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «χρειάζονται οριζόντιες, κεντρικές, ευρωπαϊκές πολιτικές» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτι που συζήτησε προχθές το Eurogroup.
Συγκεκριμένα, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προβλέπεται η εξαίρεση δαπανών που σχετίζονται με «ασυνήθιστα γεγονότα», όπως είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Εκτίμησε δε ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα διαχυθούν στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο.
Παράλληλα, ανέφερε πως το οικονομικό επιτελείο έχει διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια και έδωσε μια πρόγευση των μέτρων που ετοιμάζονται λέγοντας ότι κάποια «άπτονται του υπουργείου Ανάπτυξης».
Σημείωσε, εξάλλου, ότι γίνεται ήδη αξιολόγηση των επιπτώσεων σε τουρισμό και ναυτιλία, δύο τομείς που ενδιαφέρουν πολύ την Ελλάδα, πως παρακολουθούνται οι αφίξεις ταξιδιωτών στο «Ελ. Βενιζέλος», η κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι πρώτες επιδράσεις φαίνονται, αλλά η ένταση δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί, είπε.
Ο δείκτης «φόβου»
Μια πρώτη αποτύπωση των ανησυχιών για την οικονομία προκύπτει, εξάλλου, από τον δείκτη «φόβου» που δημοσίευσε χθες το ΚΕΠΕ, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 32,37% στις 28/2/2020, φτάνοντας την υψηλότερη τιμή του για το 2020, από 22,77% στις 31/1/2020. «Ο δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο αποτυπώνοντας αυξημένη αβεβαιότητα κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα», σημειώνει το ΚΕΠΕ.
Εκτός από την εξαίρεση δαπανών που σχετίζονται με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, η Ελλάδα διεκδικεί και την εξαίρεση άλλων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση, και ο κ. Σταίκούρας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: