Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Η πρώτη κατοικία στο επίκεντρο της έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης - Η συζήτηση για τα δημοσιονομικά και η εκταμίευση των 640 εκατ. ευρώ

Σε δύο τηλεδιασκέψεις σήμερα και αύριο με τεχνικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους των θεσμών, αντίστοιχα, θα προσπαθήσει το οικονομικό επιτελείο να βρει αφενός την χρυσή τομή στο ζήτημα


Η παράταση του ισχύοντος νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα είναι τα κρίσιμα θέματα που θα συζητήσει το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών με τους Θεσμούς, σε τηλεδιασκέψεις σήμερα και αύριο, στη διαδικασία της έκτης αξιολόγησης της Μεταμνημονιακής Εποπτείας.

Η επιτυχής έκβαση αυτού του γύρου των αξιολογήσεων της Ελληνικής Οικονομίας θα οδηγήσει, όπως ελπίζεται, στην αποδέσμευση από τον ESM της επόμενης “δόσης” κερδών ομολόγων ύψους  των 640 εκατ. ευρώ.
Η έκτη αξιολόγηση αφορά βέβαια και σειρά άλλων προαπαιτούμενων, η υλοποίηση ή μη των οποίων δεν μπορεί να αποτελέσει “αγκάθι” στις συζητήσεις, στο σημερινό κλίμα της κρίσης που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και το πλέον σημαντικό είναι ότι το θέμα της αξιολόγησης των πλεονασμάτων δεν δυζητείται καν, μετά τη η ρήτρα διαφυγής που έχει ενεργοποιηθείγια όλες τις χώρες της ΕΕ.
Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ θα αναλύσουν, σε τεχνικό επίπεδο, α μέτρα στήριξης, το δημοσιονομικό τους κόστος αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε πως η ύφεση φέτος θα κινηθεί ανάμεσα στο 4%-8% (ποντάροντας στο καλό σενάριο) αντίθετα από το ΔΝΤ που την υπολογίζει στο 10%, ενώ η πρόβλεψη της Κομισιόν εκτιμά την ύφεση στην ελλάδα γενικά ανάμεσα στο 5% και στο 10%.


Το υπουργείο Οικονομικλών θα προβάλει και την πολύ καλή δημοσιονομική πορεία του 2019, πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Αυτή η πορεία αναμένεται να αποτυπωθεί στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣΤΑΤ και αύριο από την Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 (στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας του, ανά εξάμηνο, ελέγχου των Ευρωπαϊκών οικονομιών – του λεγόμενου “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το το νέο πτωχευτικό καθεστώς, πληροφορίες αναφέρουν πως που θα εφαρμόσει η Ελλάδα στηρίζεται  στην νέα κοινοτική οδηγία «της δεύτερης ευκαιρίας», ωστόσο είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς. Εισάγει για πρώτη φορά στην χώρα μας την πτώχευση φυσικών προσώπων και δίνει την ευκαιρία απαλλαγής μέσω ρευστοποίησης της περιουσίας τους από τα χρέη σε δύο χρόνια από την ημέρα υποβολή της αίτησης.

Όπως σημειώνεται, το νεό νομικό πτωχευτικό πλαίσιο δεν ορίζει πουθενά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Ωστόσο δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσης της από την ρευστοποίηση της περιουσίας του δανειολήπτη εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί, υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: