Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Το πλάνο του ΥΠΟΙΚ για νέα ρύθμιση και φορο-εκπτώσεις


Του Σπύρου Δημητρέλη
Πολλαπλές παρεμβάσεις διευκόλυνσης των φορολογούμενων, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που πλήττονται λόγω του κορονοϊού δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν διπλό στόχο, και συγκεκριμένα την ενίσχυση από τη μια των φορολογικών εσόδων σε μια δύσκολη χρονιά και από την άλλη την μερική ανακούφιση των φορολογούμενων σε μια εξίσου δύσκολη συγκυρία.
Οι παρεμβάσεις εκτείνονται σε δυο επίπεδα. Το πρώτο είναι η αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν αναβληθεί στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας και το δεύτερο είναι η ταχύτερη είσπραξη των φορολογικών εσόδων που έρχονται κατά το δεύτερο μισό του έτους.
Στο πρώτο επίπεδο περιλαμβάνονται οι φορολογικές οφειλές που ήταν πληρωτέες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και  δόσεις ρυθμισμένων οφειλών (π.χ. 12 ή 120 δόσεις) και δόσεις βεβαιωμένων οφειλών (π.χ. φόρο κληρονομιάς, γονικής παροχής). Αυτές  οι φορολογικές οφειλές έχουν ανασταλεί έως και το τέλος Αυγούστου 2020. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτές οι φορολογικές οφειλές να μπορούν να ρυθμιστούν και να εξοφληθούν σε πολλές δόσεις και σίγουρα πολλές περισσότερες από τις 24 που προβλέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να γίνει αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων ειδικά για αυτές τις φορολογικές οφειλές.Στο δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνονται οι φορολογικές οφειλές που θα προκύψουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τα φυσικά πρόσωπα. Για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί έκπτωση 5%-10% για όσους εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης. Για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τον φόρο σε δόσεις εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η πληρωμή αντί για τις τρείς διμηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα, να γίνει σε 6 έως 8 μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο και μετά. Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ εξετάζεται να δοθεί έκπτωση 5% έως 10% στην εφάπαξ εξόφληση.
Ειδικά για τους ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω του μέτρου μείωσης των ενοικίων στους πληττόμενους από την κρίση, εξετάζεται η λύση της ελάφρυνσής τους με τη μορφή της πίστωσης φόρου. Η πίστωση αυτή θα είναι ποσοστό του εισοδήματος που έχασαν και θα μπορεί να συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: