Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται

Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται

Η διαδικασία χρηματοδότησης των τόκων αφορά επιχειρηματικά δάνεια, ομολογιακά δάνεια και συμβάσεις πίστωσης.


Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων: Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις που

ALENAPAULUS VIA GETTY IMAGES
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων επιδότησης επιτοκίου των ενήμερων δανείων, από επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία μετά την εξάπλωση του κορονοϊου. Η δράση αφορά στην κάλυψη τόκων υφιστάμενων ενήμερων δανείων στις 31/12/2019 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ενεργό ΚΑΔ από όσους έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών και υπό την προϋπόθεση διατήρησης τουλάχιστον του ίδιου αριθμού εργαζομένων τους στις 19/3/2020 και στις 31/12/2020.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.
Η διαδικασία χρηματοδότησης των τόκων αφορά επιχειρηματικά δάνεια, ομολογιακά δάνεια και συμβάσεις πίστωσης. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι τιτλοποιήσεις δανείων και οι πιστώσεις, όπως και δάνεια και πιστώσεις τα οποία έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης.
Η επιδότηση των τόκων δεν καλύπτει τους τόκους υπερημερίας, ενώ δεν θα επιδοτηθούν κοινοπρακτικά δάνεια. Προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα των δανείων είναι οι δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν συναφθεί και οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί πριν από την 1 Απριλίου 2020.
Προκειμένου να επιδοτηθεί ο τόκος των δανείων, αυτά θα πρέπει να ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες ενώ δεν καλύπτονται οι τόκοι υπερημερίας. Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση τουλάχιστον του ίδιου αριθμού εργαζομένων τους στις 19/3/2020 και στις 31/12/2020.
Το μέτρο χρηματοδοτείται με 750 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το συνολικό ποσό που θα λάβει μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ.
Η έγκριση της αίτησης που θα κάνουν οι επιχειρήσεις θα οδηγήσει και στο «πάγωμα» των δόσεων των ενήμερων δανείων. Συγκεκριμένα οι τράπεζες, αφού λάβουν τα ΑΦΜ των δικαιούχων της ενίσχυσης των 800 ευρώ, θα ξεκινήσουν και την αναστολή των πληρωμών των δανείων των δικαιούχων και στη συνέχεια θα επικοινωνήσουν με τους δανειολήπτες.
Η κάλυψη των τόκων ενήμερων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αφορά τους μήνες  Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Ωστόσο, στην ίδια απόφαση υπάρχει πρόβλεψη για την παράταση του χρονικού διαστήματος της επιδότησης για επιπλέον δύο μήνες εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου στήριξης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 1.2 δις ευρώ, με αρχικό ποσό ύψους 750

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: