Ξεκίνησε η διαδικασία της επιβεβαίωσης ή (όπου δεν υπάρχει) της καταχώρησης ΙΒΑΝ από τους μακροχρόνια άνεργους που είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ.
Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνεται αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 3 Μαΐου:
Η ηλεκτρονική διαδικασία,  απαιτεί 6 βήματα ως εξής : 

Βήμα 1

Είσοδος στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr και επιλογή → Εργασία και ασφάλιση
bima1oaed.jpg

Βήμα 2

Επιλογή του συνδέσμου → Ανεργία
bima2oaed.jpg

Βήμα 3

Επιλογή από την λίστα την → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους
bhma4oaed.jpg

Βήμα 4

Η είσοδος στη φόρμα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης IBAN, όπως και σε όλες τις e-υπηρεσίες του Οργανισμού που παρέχονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr, γίνεται :
  1. με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ ή
  2. με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet
bhma5oaed.jpg
Εφόσον επιλέγεται η είσοδος με κωδικούς taxisnet ακολουθεί η σχετική εξουσιοδότηση με τους κλειδάριθμους
bhma6oaed.jpg
bhma7oaed.jpg

Βήμα 5

Πιστοποίηση χρήστη με τον αριθμό ΑΜΚΑ
bhma8oaed.jpg

Βήμα 6

Ο μακροχρόνια άνεργος είναι πλέον μέσα στην ηλεκτρονική καρτέλα του όπου με ειδικό κουμπί μπορεί να καταχωρίσει ή να διορθώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού.
Από την στιγμή που ο δικαιούχος “κλικάρει” την υποβολή του επικαιροποιημένου ΙΒΑΝ ακολουθεί έλεγχος της υπηρεσίας. Μετά τον έλεγχο αποστέλλεται το αρχείο πληρωμής. Ο δικαιούχος βλέπει τα χρήματα στον λογαριασμό του αυθημερόν μετά την αποστολή ή μετά από 2 εργάσιμες ανάλογα την τράπεζά του και τις διαδικασίες του συστήματος ΔΙΑΣ.
Όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ, οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-4 εργάσιμων ημερών μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του ΙΒΑΝ. Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Μέχρι τις 3 Μαίου

Η διαδικασία αφορά 168.000 μακροχρόνια ανέργους και μέχρι σήμερα Πέμπτη 23 Απριλίου το πρωί είχαν επικαιροποιήσει το ΙΒΑΝ τους πάνω από 25.000 μακροχρόνια άνεργοι.
Η ηλεκτρονική διαδικασία επιβεβαίωσης ή η καταχώρισης IBAN θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 Μαΐου.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που :

  • απόκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1 Απριλίου 2019 έως και τις 16 Απριλίου 2020,
  • παραμένουν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ) και
  • δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.