Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Αναζητείται αντίδοτο στον ιο που ήδη πλήττει τα φορολογικά έσοδα


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Αναζητείται αντίδοτο στον ιο που ήδη πλήττει τα φορολογικά έσοδα


Ο κίνδυνος της ανεργίας ή της εκ περιτροπής εργασίας θα καταστήσει δύσκολο έως αδύνατο στους πολίτες να είναι συνεπείς και στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.


Αναζητείται αντίδοτο στον ιο που ήδη πλήττει τα φορολογικά


BOB_BOSEWELL VIA GETTY IMAGES
Σχέδιο αντίδρασης στην αναμενόμενη κατακόρυφη πτώση των φορολογικών εσόδων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα επίσημα στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο, αλλά και τα ανεπίσημα στοιχεία από τον Απρίλιο, δείχνουν ότι έσοδα από την κατανάλωση, τα καύσιμα, την πληρωμή έμμεσων φόρων, αλλά κυρίως την πληρωμή των τακτικών άμεσων φόρων  έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να αναζητά το αντίδοτο στον ιο που ήδη πλήττει τα φορολογικά έσοδα, προκειμένου να μην νοσήσει ανεπανόρθωτα ο κρατικός προϋπολογισμός. Η λύση δεν είναι εύκολη, ειδικά από τη στιγμή που ακολουθεί το δυσκολότερο φορολογικά εξάμηνο. Η διαχρονική αδυναμία των κυβερνήσεων να προγραμματίσουν σωστά μέσα στο χρόνο τις πληρωμές των φόρων, παραδοσιακά κάνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους φορολογικά πιο δύσκολο. Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο-τετράμηνο του έτους αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για τους φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμισμένες οφειλές, ΦΠΑ και ακόμα τόσους φόρους και εισφορές.
Σε όλα αυτά έρχονται πλέον να προστεθούν οι ζημιά που έχει επιφέρει στην οικονομία η πανδημία και ο κίνδυνος για χιλιάδες εργαζόμενους, της ανεργίας ή της εκ περιτροπής εργασίας. Αποτέλεσμα θα είναι τα εισοδήματα των φορολογούμενων να υποστούν μεγάλες απώλειες, γεγονός που θα καταστήσει για ακόμα μια φορά από δύσκολο έως αδύνατο να είναι συνεπείς και στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ταυτόχρονα, για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια μισθωτούς, οι φορολογικές τους υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί έως το τέλος Αύγουστο, γεγονός που κάνει το λογαριασμό ακόμα πιο βαρύ.

Περισσότερες δόσεις

Σε αυτό το πλαίσιο και με τον κίνδυνο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα. Το σχέδιο προβλέπει αντικατάσταση των τριών διμηνιαίων δόσεων με 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις, ώστε η αποπληρωμή να «απλωθεί» μέσα στο έτος και η δόση να είναι χαμηλότερη. Θεωρητικά μια τέτοια λύση δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και απλά αλλάζει τον προγραμματισμό είσπραξης των εσόδων.
Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής φόρου, με την οποία επιβαρύνονται επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο η προκαταβολή φόρου για τη χρήση του 2020 να μειωθεί από το 100% στο 50%. Ωστόσο, από αυτή την κίνηση ελάχιστοι θα ωφεληθούν, καθώς η κρίση στην οικονομία θα περιορίσει τις επιχειρήσεις που θα έχουν κέρδη το 2020.
Υπό εξέταση είναι και η έκτακτη ρύθμιση για τις οφειλές που δημιούργησαν ιδιώτες και επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ορίσει σε πόσες δόσεις θα πρέπει να αποπληρώσουν οι φορολογούμενοι τους φόρους, των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί μέχρι και τον Αύγουστο. Το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των συγκεκριμένων οφειλών με δόσεις χωρίς τόκο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: