Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Στα 9 δισ. το κόστος του κορωνοϊού στην οικονομία το 7μηνο

Στα 9 δισ. το κόστος του κορωνοϊού στην οικονομία το 7μηνο

Μόνο τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν μόλις σε 577 εκατ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στις μεταφορές καταγράφεται πτώση 424 εκατ. ευρώ.
Απώλειες άνω των 9 δισ. ευρώ καταγράφει η ελληνική οικονομία στο επτάμηνο του έτους, συνεπεία της υγειονομικής κρίσης. Η ζημία στον τουρισμό, και συγκεκριμένα από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου ανέρχεται στα 7,86 δισ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις από τις μεταφορές συρρικνώθηκαν κατά 1,192 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 86,2% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 80,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 12,2%.
Μόνο τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν μόλις σε 577 εκατ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στις μεταφορές καταγράφεται πτώση 424 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 875 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (στο επτάμηνο) εμφάνισε έλλειμμα 7,9 δισ. ευρώ, κατά 5,2 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, αλλά και εκείνου των δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη σημαντική μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, καθώς και τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων.
Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, σε απόλυτο μέγεθος, από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 13,3% σε τρέχουσες τιμές (αλλά αύξηση 2,4% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,7% σε τρέχουσες τιμές (-5,3% σε σταθερές τιμές). Επισημαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό η ελάττωση των εξαγωγών και των εισαγωγών αντανακλά τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Στο μεταξύ, και σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η πιθανή παράταση της περιόδου εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στήριξης θα οδηγήσει στην επιδείνωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι επιδείνωση θα καταγραφεί στην απασχόληση, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί από την πορεία του αριθμού των απασχολουμένων κατά τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ισοζύγιο των ροών µισθωτής απασχόλησης της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου διαμορφώθηκε σε 115.647 θέσεις εργασίας έναντι 284.886 πέρυσι. Αυτό είναι το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα από το 2013, επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, στο επτάμηνο καταγράφει ένα πρωτοφανές για τα τελευταία χρόνια έλλειμμα περίπου 11 δισ. µε πρωτογενές έλλειµµα 7,5 δισ. Τα φορολογικά έσοδα, συγκρινόµενα µε το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα, υπολείπονται κατά 3,5 δισ. ευρώ, µε το µεγαλύτερο µέρος της απόκλισης να αποδίδεται στους φόρους αγαθών και υπηρεσιών (κατανάλωσης), καθώς σε σχέση µε το περυσινό αντίστοιχο διάστηµα είναι µειωµένα κατά περίπου 2,6 δισ. ευρώ.
Σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες φορολογικών εσόδων καταγράφεται μείωση εισπράξεων, µε βασική πηγή απώλειας τα έσοδα από έµµεσους φόρους (-2,588 δισ.), λόγω της πτώσης της κατανάλωσης, και από φόρους εισοδήµατος (-901 εκατ.).
Προκοπης Χατζηνικολαου

Δεν υπάρχουν σχόλια: